Bloggar på SLU

Senast ändrad: 16 augusti 2019

SLU ger anställda, forskare och studenter möjlighet att blogga i SLU:s namn. Universitetets bloggplattform drivs i verktyget WordPress.

En blogg är en webbplats där du publicerar inlägg i kronologisk ordning. Andra kan sen kommentera dina inlägg och du svarar på kommentarerna. Räkna med att lägga hälften av bloggtiden på att läsa andra bloggar, länka till dem och svara på kommentarer.

Tänker du inte tillåta kommentarer på bloggen rekommenderas att du istället publicerar dina texter som krönikor på någon annan del av SLU:s hemsida eller som ett nyhetsbrev.

SLU har en egen bloggportal. Använd gärna den istället för kommersiella alternativ. Portalen drivs med bloggverktyget Wordpress.

Så gör du för att starta en SLU-blogg

 1. Läs igenom dessa fem blogginlägg. De är skrivna av bloggaren och arkeologen Åsa M. Larsson och handlar om de särskilda villkoren för vetenskapsbloggar och vetenskapsbloggare:

  Vetenskapsbloggskolan del 1
  Vetenskapsbloggskolan del 2
  Vetenskapsbloggskolan del 3
  Vetenskapsbloggskolan del 4
  Vetenskapsbloggskolan del 5

 2. Läs dokumentet "Råd och anvisningar för dig som använder sociala medier i tjänsten" (pdf, 49kb). 

 3. Presentera din idé, bloggnamn, tidsåtgång och upplägg med tänkta bloggen för din närmsta chef. Din närmaste chef bestämmer om du får driva en blogg inom ramen för ditt arbete eller inte. Ett skriftligt OK behövs, via mail räcker bra.

 4. Tag kontakt med Mia Peterson på SLU:s kommunikationsavdelning så beställer hon installation av en blogg. Adressen på bloggen är uppbyggd enligt principen: http://blogg.slu.se/(BloggensNamn).
  I vissa fall kan ett eget sidhuvud för din blogg behövas, vilket görs av Michael Kvick på SLU:s kommunikationsavdelning.

 5. Anpassning av bloggens utseende och undersidor görs därefter och du får ett bekräftelsemail med adress och inloggningsuppgifter från kommunikationsavdelningen. Sen är det bara att köra igång. Lycka till!
Sidansvarig: mia.peterson@slu.se