Bloggar på SLU

Senast ändrad: 03 april 2024

SLU ger anställda, forskare och studenter möjlighet att blogga i SLU:s namn. Universitetets bloggplattform drivs i verktyget WordPress.

En blogg är en webbplats där du publicerar inlägg i kronologisk ordning. Andra kan sen kommentera dina inlägg och du svarar på kommentarerna. Räkna med att lägga delar av bloggtiden på att sprida din blogg, läsa andra bloggar, länka till dem och svara på kommentarer.

SLU har en egen bloggportal. Använd gärna den istället för kommersiella alternativ. Portalen drivs med bloggverktyget Wordpress.

Så gör du för att starta en SLU-blogg

 1. Läs igenom dessa fem blogginlägg. De är skrivna av bloggaren och arkeologen Åsa M. Larsson och handlar om de särskilda villkoren för vetenskapsbloggar och vetenskapsbloggare:

  Vetenskapsbloggskolan, del 1
  Vetenskapsbloggskolan, del 2
  Vetenskapsbloggskolan, del 3
  Vetenskapsbloggskolan, del 4
  Vetenskapsbloggskolan, del 5

 2. Läs dokumentet "Råd och anvisningar för dig som använder sociala medier i tjänsten" (pdf, 49kb). 

 3. Presentera din idé, bloggnamn, tidsåtgång och upplägg med tänkta bloggen för din närmsta chef. Din närmaste chef bestämmer om du får driva en blogg inom ramen för ditt arbete eller inte. Ett skriftligt Ok behövs, via mejl räcker bra.

 4. Ta kontakt med kommunikationsavdelningen via webbredaktionen@slu.se för att beställa en blogg. Adressen på bloggen är uppbyggd enligt principen: http://blogg.slu.se/(BloggensNamn).
  I vissa fall kan ett eget sidhuvud för din blogg behövas. Det hjälper i så fall kommunikationsavdelningen till med.

 5. Anpassning av bloggens utseende och undersidor görs därefter och du får ett bekräftelsemejl med adress och inloggningsuppgifter från kommunikationsavdelningen. Sen är det bara att köra igång. Lycka till!