Kontaktinformation
sprakkoordinator@slu.se, 018-67 12 31
Att skriva klarspråk är att skriva med mottagaren i centrum och anpassa innehåll, struktur och språk till läsaren. Använd ett språk som är vårdat och korrekt, och krångla inte till det i onödan.
Klarspråk ger effektivare kommunikation. Information som är anpassad till mottagaren leder till effektivare kommunikation, eftersom risken för missförstånd och feltolkningar minskar.
Det stärker vårt varumärke. Information som är begriplig för mottagaren innebär att kommunikationens kvalitet ökar, vilket i sin tur stärker SLU:s varumärke.
Det är en skyldighet. Enligt språklagen ska språket i offentlig verksamhet vara ”vårdat, enkelt och begripligt”.
För att försäkra dig om att din text blir läsvänlig bör du ha punkterna nedan i åtanke. Planera din text, strukturera den på ett sätt som passar den tänkta mottagaren, skriv koncist och korrekt och glöm inte att korrekturläsa texten. Be gärna en kollega läsa och kommentera också!
Klarspråkshjälpen är en samling redskap och råd för dig som vill ha hjälp med att skriva vårdat, enkelt och begripligt, och att anpassa din text efter läsaren.
Den består av tre avsnitt:
En interaktiv guide som hjälper dig att komma igång med din text.
Praktiska exempel och råd om klarspråk: mottagaranpassning, innehåll och struktur, meningar och ord.
Svara på tio frågor och få tips om hur din text kan bli tydligare.
Klarspråkshjälpen är utarbetad av Institutet för språk och folkminnen.
Denna webbkurs om klarspråk innehåller rekommendationer, råd, exempel och praktiska övningar. Den fungerar som en introduktion till klarspråk och passar alla som skriver informerande texter på svenska, både vana och ovana skribenter.
Kursen är utformad av Institutet för de inhemska språken i Finland.
Använd gärna checklistan för klarspråk när du granskar texter - dina egna eller kollegors.
sprakkoordinator@slu.se, 018-67 12 31