Internationalisering

Senast ändrad: 23 juni 2025

Internationalisering handlar om internationella samarbeten inom forskning, miljöanalys eller utbildning samt student- och personalutbyten, men innefattar också rekrytering och mottagande av internationella medarbetare och studenter. Universitets deltagande i internationella nätverk bidrar till långsiktighet och ger möjlighet till fördjupat samarbete på alla nivåer inom organisationen.

I enlighet med SLU:s gällande strategi är syftet med internationalisering att ”stärka den internationella dimensionen, uppnå ömsesidigt utbyte av
erfarenheter och perspektiv, och höja verksamhetens kvalitet och nytta”.

Internationalisering ska bedrivas ansvarsfullt

Ansvarsfull internationalisering innebär att internationella samarbeten ska vara till ömsesidig nytta, bedrivas så öppet som möjligt och så säkert som nödvändigt. Viktiga aspekter att beakta är bland annat forskningsetik, akademisk frihet, datahantering, värdegrund och ömsesidighet, samt ansvaret för medarbetare och studenter.

I ett komplext geopolitiskt läge ökar betydelsen av att inkludera säkerhetsmässiga överväganden, som till exempel skydd av forskningsresultat och andra tillgångar.

Stöd för dig som arbetar med internationalisering

Som anställd vid SLU kommer du troligen att komma i kontakt med internationalisering i en eller annan form.

På denna sida finns information och länkar till sidor med stöd för ditt arbete med internationalisering ur olika aspekter. 

Policier, riktlinjer och checklistor

För att kunna fatta kloka beslut kring ett ansvarsfullt internationellt samarbete finns det stöd att hämta. Här hittar du länkar till olika guider, checklistor och riktlinjer:

Nationella riktlinjer

Vägledande nationella riktlinjer
Sedan december 2024 finns det vägledande nationella riktlinjer för ansvarsfull internationalisering. Syftet med de vägledande nationella riktlinjerna är att skapa gemensamma förutsättningar för lärosätenas, de statliga forskningsfinansiärernas och andra berörda myndigheters internationella samarbeten. Ansvaret för riktlinjerna ligger hos Vetenskapsrådet.
De nationella riktlinjerna finns redovisade i en delrapport på UHR:s webbplats

Verksamhetsanpassade riktlinjer för SLU
Med utgångspunkt i de vägledande nationella riktlinjerna har regeringen gett respektive myndighet i uppdrag ta fram verksamhetsanpassade riktlinjer. Det pågår ett sådant arbete på SLU som kommer att resultera i en policy för internationalisering. Arbetet beräknas vara klart under hösten 2025.

Stödmaterial

I väntan på ny policy för SLU finns följande stödmaterial att tillgå:

Från SLU

Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT)
STINT har tagit fram en guide för dig som är t. ex. prefekt för att genomföra ett ansvarsfullt samarbete.
Responsible internationalisation: Guidelines for reflection on
international academic collaboration
(pdf)

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)
SUHF har tagit fram en checklista, fastställd av SUHF:s presidium, som kan användas som underlag i dialoger med internationella partners.
Global Responsible Engagement: Checklist

Interna stödresurser

Rådgivning

Behöver du rådgivning och stöd i frågor om ansvarsfull internationalisering? Kontakta: internationalisering@slu.se 

Utbildning inför resa i riskområden

Som SLU-anställd har du möjlighet att ansöka om säkerhetsutbildning.
Säkerhetsutbildning inför resa i geografiska riskområden

Internationalisering av utbildning och undervisning

Internationalisering är en viktig aspekt och ett förhållningssätt för dig som lärare. Du kan integrera internationella och interkulturella aspekter i din kursplan och i din undervisning genom att använda internationalisering som en resurs.

För dig som lärare finns också utbildningar och möjligheter till internationella utbyten. Kontakta enheten för pedagogisk utveckling (EPU) om du vill veta mer. 
epu@slu.se

Finansieringsmöjligheter för lärare, doktorander och övriga medarbetare

Finansieringsmöjligheter för mobilitet

För finansiering av internationell mobilitet för lärare, forskare doktorander och annan personal finns mer information att hämta på nedanstående webbbsidor på medarbetarwebben:

Kontakt: mobility@slu.se

Finansieringsmöjligheter för forsknings- och utbildningssamarbete

För stöd och information om finansieringsmöjligheter - kontakta Grants office. 

Kontakt: grantsoffice@slu.se

Inkommande personal och anställd stationerad i utlandet

Inkommande personal

SLU-anställd stationerad i utlandet

Som statlig myndighet får SLU inte anställa en medarbetare som arbetar i ett annat land enligt lag. Ett undantag är om personen arbetar utomlands med ett URA-avtal.  

För dig med personalroll

Studentmobilitet

Studentmobilitet

Här hittar du som lärare eller annan roll information om vad som gäller för studentmobilitet för att kunna ge råd och stöd till studenter:

Kontakt: mobility@slu.se

Nätverk för utbildnings- och forskningssamarbeten

Nätverk för utbildnings- och forskningssamarbete

Norden/Baltikum

Europa

Globalt

Interna SLU-nätverk

  • Globalt nätverk för SLU:are
    Ett nätverk öppet för alla anställda och doktorander vid SLU som är involverade eller intresserade av samarbete med låginkomstländer. Nätverket koordineras av SLU Global, en enhet på ledningskansliet som stöder SLU:s arbete för global utveckling för att bidra till Agenda 2030.