Friskvård

Senast ändrad: 10 september 2021
Sportaktiviteter, bildkollage

Som SLU-anställd har du rätt till friskvårdsbidrag på högst 2000 kr/år för någon aktivitet som utgår från Skatteverkets riktlinjer för skattefria friskvårdsaktiviteter.

Exempel på friskvårdsaktiviteter är gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter, lagsporter och motionsdans.

Friskvårdsbidraget kan också användas till tai chi, qigong, information om stresshantering, viktreducering, rökavvänjning, ljusterapi, massage, profylaxkurser för gravida anställda och så kallad kontorsmassage. Vid behov kan du även använda friskvårdsbidraget till en kurs om nikotinavvänjning. Läs mer om vilka motions- och friskvårdsförmåner som går att få ersättning för på Skatteverkets hemsida.

Exempel på aktiviteter som inte berättigar till friskvårdsersättning vid SLU är: Naprapat, kiropraktor, sjukgymnastik, produkter så som träningsredskap eller träningskläder, startavgifter/anmälningsavgifter till idrottsevenemang som t.ex. maraton eller tjejmilen. Medlemsavgifter, hyra eller köp av utrustning ersätts inte heller. Är du osäker på om ditt utlägg ger rätt till ersättning så ta kontakt med löneenheten.

Friskvårdsbidraget storlek beror på anställningstiden. Anställda hela året får 2 000 kr, är anställningen del av år ersätts 1/12 av beloppet per månad. De som är anställda och har timersättning kan få ersättning med 1/12 av beloppet om arbetstiden har uppgått till minst 40 timmar för en månad.

Friskvårdsbidraget gäller alltså för dig som har en tillsvidareanställning, har en tidsbegränsad anställning, är föräldraledig eller sjukskriven. Bidraget gäller inte om du är tjänstledig på heltid mer än 6 månader eller för dig som enbart uppbär stipendium.   

Det är alltid inköpsåret som berättigar till ersättning om inte max beloppet 2 000 kr redan erhållits. Kvittot får inte vara äldre än 2 år.

Om du har betalat via autogiro för din friskvård, ska en kopia av kontoutdraget samt en kvittens från friskvårdsföretaget bifogas. Träningsanläggningar idag har rutiner för att skriva ut kvittenser till medlemmar med autogiro för att styrka att betalningar har genomförts.

Läs lathunden för registrering av friskvård och sjukvårdsersättning i Primula

Läs Skatteverkets riktlinjer för skattefria friskvårdsaktiviteter

Läs hela riktlinjen under styrande dokument

Från och med 1 januari 2021 ska du använda dig av Actiway!

Mer information om hur det fungerar finner du här.

OBS! Dina utlägg från 2019 och 2020 ska du redovisa via Primula Självservice.

Pausit - för ditt välmående!

Alla SLU:s medarbetare tillgång till pausprogrammet Pausit. Programmet är ett modernt och användarvänligt hjälpmedel för att förebygga problem som kan uppstå med kroppen vid för mycket stillasittande/monotont arbete. Pausit är lätt att använda, lätt att förstå och den lilla insats som behövs av dig ger långsiktigt stor positiv effekt för din hälsa.

Du som medarbetare installerar Pausit via SLU:s software center.

Som SLU-anställd kan du delta i aktiviteter samt få rabatt till olika träningsanläggningar, se ortsvis nedan.

Uppsala

Aktiviteter

Hittaut 2021 (Uppsala)

Årets upplaga av Hittaut har dragit igång. Hittaut är ett friskvårdsprojekt som arrangeras årligen och som i år finns på 87 orter i Sverige. I Uppsala görs detta även som en företagsutmaning med tävling både mot andra företag som t.ex. Uppsala universitet, och mellan lag internt inom SLU.

Med hjälp av karta eller GPS cyklar, går eller springer du på din fritid och letar checkpoints som finns placerade på vackra och intressanta platser runt om i Uppsala (i stadsmiljö, park och skog) eller på de närbelägna orter där hittaut arrangeras t.ex. Knivsta, Enköping, Tierp, Östhammar eller Stockholm. Aktiviteten pågår maj – oktober.

Om intresse finns håller Hittaut-arrangören en gemensam SLU-introduktion för dem som vill veta mer om hur det hela går till. Den hålls i så fall via Zoom den 21 maj kl. 14.30. Anmäl ert intresse till maria.hart@slu.se.

Den centrala avgiften är redan betald, dessutom tillkommer 100 kronor per deltagare (faktureras respektive institution/motsvarnde). Se pdf.

Välkomna att hittaut i sommar! 

Ultunapersonalens idrottsförening, UPIF

I Syltahallen bedrivs ett antal schemalagda aktiviteter, se schema. Om du vill vara med på en aktivitet hör du av dig till personen vars namn och telefonnummer/mejladress som står i aktiviteten.

Det finns också möjlighet för personal att boka tider för enskilt spel eller annat idrottsutövande, detta görs via TimeEdit. Det finns bland annat tennisnät, innebandymål, vollybollnät, basketkorgar, badmintonnät och två st bordtennisbord.

Access/behörighet till hallen ges  efter att en avgift på 100 kr/år är löst hos ULS IF. Det gör du under terminstid kl 12.15-13.00 på plats i IF- rummet på Ultuna Studentkårs hus Duhrevägen 6. Läs mer om Ultunapersonalens idrottsförening, UPIF.

Zumba

Varje torsdag fr.o.m. 21 oktober till 16 december kl. 11:15-12:00 i Syltahallen, Ultuna. Zumba är en dansbaserad gruppträning. Inga förkunskaper krävs och alla är välkomna! Ta med inneskor och ett glatt humör. Vid frågor kontakta instruktör Anna Westling.

Yoga

Varje måndag fr.o.m. 11 oktober till 13 december kl. 13:00-14:00 i Syltahallen, Ultuna. Välkommen till avslappnande meditativ yoga med målet att bjuda in lugn och närvaro. Det är en enkel typ yoga och du behöver inte ha några tidigare yogaerfarenheter. Ta med egen yogamatta/handduk att sitta på och gärna något varmt att svepa om dig till den avslutande vilan. Vid frågor kontakta instruktör Anna Westin

Digitala aktiviteter

Se den expanderbara menyn "Hela Sverige".

Rabatter

För att ta del av rabatterna nedan tar du vid köptillfället med dig din lönespecifikation som verifikation på anställning.

Actic

Du får bland annat 20 % på helårsmedlemskapet på samtliga Actic-anläggningar i Uppsala, se pdf.

Fitness24Seven

Du får träna ett år för 2295 kr, se pdf.

Friskis och svettis

Du får årskort till studentpris.

Umeå

Aktiviteter

Campus gym

  • Gymmet är nyrenoverat och ligger på plan 1 (Skogishuset). Gymmet är gratis för all personal och studenter i Umeå. För att ta sig in i gymmet använder man sitt passerkort. 

Digitala aktiviteter

  • Se den expanderbara menyn "Hela Sverige".

Rabatter

För att ta del av rabatterna nedan tar du vid köptillfället med dig din lönespecifikation som verifikation på anställning.

Fitness24Seven

Du får träna ett år för 2295 kr, se pdf.

Alnarp

Aktiviteter

Digitala aktiviteter

  • Se den expanderbara menyn "Hela Sverige".

Rabatter

För att ta del av rabatterna nedan tar du vid köptillfället med dig din lönespecifikation som verifikation på anställning.

Actic

Du får bland annat 20 % på helårsmedlemskapet på samtliga Actic-anläggningar i Lund och Malmö, se pdf.

Fitness24Seven

Du får träna ett år för 2295 kr, se pdf.

Hela Sverige

Aktiviteter

Mindfulness

Lär dig och öva på mindfulness genom att delta i inspelade digitala meditationer. Meditation ökar vår mindfulness and förbättrar flera aspekter av vårt välbefinnande. Meditationerna leds av Linda-Maria Mårtensson i hennes roll som MBSR-instruktör (mindfulness-based stressreduction) genom hennes företag YOUR ASANA www.yourasana.nu

Ta del av mindfulness när du vill: 

Kontakt: Linda-Maria Mårtensson Your Asana info@yourasana.nu

Rabatter

För att ta del av rabatterna nedan tar du vid köptillfället med dig din lönespecifikation som verifikation på anställning.

Fitness24Seven

Du får träna ett år för 2295 kr, se pdf.