Köp bilder & filmklipp

Senast ändrad: 01 december 2023

Hittar du inte det bildmaterial du behöver i SLU:s mediabank? Kanske du behöver köpa en bild eller ett videoklipp? Det finns många olika bildbyråer med olika inriktning. Att köpa en bild behöver inte vara så dyrt, men du behöver kolla upp betalningssätt och villkoren för att få använda det material du köper.

Det finns två sätt att köpa in bildmaterial:

 • Royaltyfritt material får publiceras fritt antal gånger av köparen (i detta fall SLU) i olika medier. Leverantören kan sälja vidare bilderna till flera parter, vilket kan innebära att du som köpare inte har ensamrätt på dem. Royaltyfria bilder inköpta av någon vid SLU får användas fritt av alla enheter inom SLU. Observera att olika företag har olika villkor för användning och lagring. Läs alltid villkoren innan du köper/använder en bild.

 • Rättighetsbegränsat material köps ofta för ett specifikt tillfälle. De får då användas enligt avtal med säljare/fotograf.


Det finns dessutom olika grader av förfoganderätt:

 • Exklusiv förfoganderätt
  Bilden får endast användas av SLU och kan inte säljas vidare av fotografen eller någon annan för all framtid. Detta alternativ är praktiskt men kan bli dyrt.

 • Tidsbegränsad exklusiv förfoganderätt
  Bilden får endast användas av SLU i XX dagar, veckor, månader och år.
 • Rättighetsbegränsad förfoganderätt
  Bilder inköpta för enskild specifik produkt eller tillfälle. Fotograf har fri förfoganderätt, det vill säga kan sälja bilden vidare till tredje part.