Kontaktinformation
Kontaktuppgifter till programnämnderna vid SLU.
På den här sidan tydliggörs programstudierektorernas (PSR) uppdrag utifrån hur det är formulerat i rektors delegation. Här finns också tydliggörande om vem som gör vad avseende de olika ansvarsområdena. I de fall det förekommer fakultetsspecifika uppdrag eller förtydliganden presenteras det här.
Programstudierektor (PSR) utses av den programnämnd som ansvarar för det program som uppdraget gäller. Programstudierektorernas uppdrag regleras i rektors delegationsordning.
Fakultetsspecifika uppdrag finns längst ned på sidan.
Programstudierektorernas arbete sker i samarbete med flera andra inom SLU. Under varje ansvarsområde beskrivs vilket stöd som PSR kan få från fakultetskanslierna (minimum) och eventuellt fakultetsspecifikt (tillägg). Där anges även vilket stöd PSR kan få från utbildningsavdelningen, avdelningen för lärande och digitalisering och kommunikationsavdelningen samt tydliggör gränsdragningar mellan PSR och de avdelningarna.
PSR:s arbete med att utveckla ett programs progression och kvalitet tar sig konkret uttryck i dess utbildningsplan inklusive studieplan och ramschema samt i kursinnehållet. Arbetet inbegriper t.ex. följande komponenter:
Stöd från fakultetskansli/utbildningscentrum
PSR:s arbete med att företräda programmet kan inbegripa t.ex. följande:
Som PSR är du kanske inte direkt inblandad i antagning, rekrytering och välkomnande av nya studenter, men det kan vara bra att känna till hur det går till och vem du kan vända dig till med olika frågor. Här finns också en antagnings-FAQ, antagningsstatistik och information om studentrekrytering mm.
PSR:s arbete med att samråda med studenter och institutioner avser beredning och förankring av utveckling av programmet (inkl. uppföljning och utvärdering) och kursinnehållet, samt beslut som PSR fattar.
Kontaktuppgifter till studenkårer och programmens studieråd.
PSR:s arbete består av att ta fram underlag till ny eller reviderad utbildningsplan eller förslag till reviderat ramschemat. PSR medverkar även i beredningen av nya och reviderade kursplaner.
PSR:s arbete består av att i samråd med berörda institutioner ta fram förslag till smärre revidering av kursplaner och förankra detta hos studenter, institutioner och därefter fatta beslut.
PSR:s arbete består av att regelbundet följa upp programmets innehåll och kvalitet. De ska utifrån de riktlinjer som ges dokumentera och rapportera uppföljningen till programnämnd (PN) och ge förslag på förändringar.
Planering av utbildningsnämndens systematiska kvalitetssäkringsarbete.Analysinstrument för kvantitativ och kvalitativ uppföljning samt instruktioner för uppföljningsarbetet.SLU-gemensamma mallar för rapportering, förslagsvis standardrapporter i LINS.
Beslutsunderlag till PN och underlag till utbildningsnämnden (UN).Planering av programnämndens systematiska kvalitetssäkringsarbete.
S-fakultetens kansli bistår PSR med mötesstöd (PUCK).
Tillhandahålla system för att underlätta uppföljning av studenternas studieresultat och studieuppehåll/avbrott. Stöd i arbetet med att följa upp, beskriva och analysera olika aspekter av progression i programmet. EPU ansvarar.
PSR:s arbete består av att ge ämnes- och programspecifik information och vägledning, t.ex. i samband med ansökan om tillgodoräknande av kurs och kursval inför framförallt utlandsstudier. Ett särskilt projekt utvecklar en rutin för hantering av utresande Erasmus-studenter. Tanken är att PSR ska upprätta ett ”Learning Agreement” inför utbytesstudier inom Erasmus efter att studenten har vägletts av studie- och karriärvägledare.
Studenternas främsta informationskälla bör vara studentwebben.
PSR:s arbete består av att informera grupper av studenter vid s.k. utbildningsinformationstillfällen inför kursvalen. PSR bidrar med underlag till SLU:s utbildningskataloger och webbsidor.
PSR:s arbete består av att utifrån ansökan yttra sig om vilka kurser som kan tillgodoräknas i examen. PSR bedömer kursens ämne och nivå samt om eventuellt poängavdrag behöver göras. Detta görs ibland med stöd av ämnesansvarig. För yrkesprogram yttrar sig PSR även om studentens studieplan för examen.
PSR ska upprätta ett "Learning Agreement" inför utbytesstudier inom Erasmus efter att studenten har vägletts av studie- och karriärvägledare. PSR ska också om det är möjligt upprätta ett förhandsbesked utifrån "Learning Agreement". Det ska ligga till grund för beslutet om tillgodoräknande.
Vägledning av studenter i väljandet av kurser inför Erasmus-utbyte, inför upprättandet av ett "Learning Agreement.
Studenter har rätt att söka dispens från obligatorisk kurs enligt Högskoleförordningen 12 kap. 2 §, punkt 4. Beslutet går att överklaga till Högskolans överklagandenämnd.
Dispens kan ges om studenten har kurs eller del av kurs som kan tillgodoräknas och ersätta den obligatoriska kursen. Student kan inte ges dispens från examenskraven för utbildningen.
Tydliggöra vad som avses med dispens från obligatorisk kurs. Detta sker inom ramen för kommande delprojekt om tillgodoräknande (SLU-gemensamt).
PSR:s arbete består av att yttra sig till fakultetskansliet/utbildningscentrum när student ansökt om att bli antagen till senare del av program.
Programnämnden för utbildning inom landskap och trädgård har beslutat om en uppdragsbeskrivning för PSR som förtydligar och kompletterar uppdragen i rektors delegationsordning. Förtydligad uppdragsbeskrivning.
Kontaktuppgifter till programnämnderna vid SLU.