Kontaktinformation
helen.alstergren@slu.se, 018-67 30 08.
Johan.Toren@slu.se, planeringsavdelningen, 018-67 22 19
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Här finns en checklista för dig som är administratör för en kurs.
Det är kursledaren som aktiverar kurssidan i Slunik och kan lägga till de övriga personer som också ska administrera sidan (alla måste ha AD-inloggning). Informationen visas sedan på kursens kurssida på studentwebben.
Önskemål om kursbokningar måste vara inne i god tid till lokalbokningen med ungefärligt uppskattat antal kursdeltagare.
I samband med antagningen förs uppgifter om studenterna över till Ladok, där information kan tas ut direkt ur Ladok eller via Ladok på webb. Rättigheter till Ladok hanteras av systemansvarig Annica Kaljevic, 090-786 85 06. Här finns blankett för ny Ladok-användare. Tillgång till Ladok på webb hanteras av IT-stöd, 018-676600.
Studenter som vill anmäla sig till kurs efter ordinarie ansökningstid ska göra det via http://www.antagning.se/. Utbildningsavdelningen ger mer information till studenter om anmälan och antagning.
Självregistrering på kurs för studenter – studenter ska erbjudas att själva kunna registrera sig på kurs fem dagar före kursstart samt under uppropsdagen. Vid behov kan tiden för självregistrering förlängas. Om inte självregistrering erbjuds, måste kursansvarig institution registrera studenterna i Ladok snarast, dock senast tre vardagar efter att studenten påbörjat kursen. Student kan registreras på kurs upp till två veckor efter kursstart om examinator godkänner det.
Registrerad student är skyldig att snarast anmäla avbrott till kursansvarig institution om studenten avbryter studierna på en kurs.
Kursansvarig institution ska ha rutin för uppföljning av studenter som avbryter kurs inom tre veckor efter kursstart. Ett tidigt examinationsmoment kan underlätta den uppföljningen.
Kursansvarig institution ska rapportera tidigt avbrott i Ladok för den student som avbryter studierna på kursen inom tre veckor efter kursstart och som under den tiden inte har blivit godkänd på något prov.
Kursansvarig institution ska rapportera avbrott i Ladok för den student som avbryter studierna på kursen senare än tre veckor efter kursstart.
Student som godkänts på kurs ska alltid få studieresultat rapporterat i Ladok . Detta ska ske snarast, dock senast tre (3) vardagar efter det att samtliga kursfordringar bedömts godkända. Under perioderna 1 juli – 15 augusti och 24 december – 6 januari får resultatrapportering ta längre tid.
I Ladok ska det datum då studenten slutgiltigt uppfyllde kursfordringarna anges (t.ex. datum för sluttentamen, datum för inlämning av färdigt examensarbete (självständigt arbete). Det är således inte det datum då examinator slutfört bedömningen av studentens prestationer och fattat betygsbeslut som anges i Ladok.
Studenters examensarbeten (självständiga arbeten) ska rapporteras i Ladok med originaltitel respektive titel i engelsk översättning. Det innebär för arbeten som skrivits på engelska att endast den engelska titeln anges. För arbeten som skrivits på svenska ska översättning av arbetets titel göras till engelska.
Kursansvarig institution ska för alltid bevara följande, det vill säga spara utan gallring:
Detta ska dokumenteras och bevaras för respektive kurstillfälle.
Tentamensuppgift/provformulär (frågorna vid skriftliga prov) blir en allmän offentlig handling när provet har genomförts. Därefter ska en kopia av provet lämnas ut till den som begär det, om inte sekretess kan anses föreligga.
För slutbehandlad skriftlig tentamen (studentens bedömda svar vid skriftliga prov) gäller följande:
Student som vill få examinators beslut omprövat kan, efter att ha läst igenom bedömningen, begära en kopia av tentamen istället för att ta med sig originalet. Studenten undviker på detta sätt misstankar om att ändringar eller tillägg gjorts i tentamen efter det att den hämtats ut.
Kursansvarig institution ska ha rutin för säker utlämning av slutbehandlade skriftliga tentamina (studenternas svar vid skriftliga prov) till studenterna. Institutionen har rätt att ta avgift för kopiering som studenten begär. Det finns inget krav på institutionerna att göra allmän kopiering av alla tentamenssvar. För ytterligare anvisningar om arkivering, se Vad ska bevaras? på webbsidan Hantera dokumentation.
helen.alstergren@slu.se, 018-67 30 08.
Johan.Toren@slu.se, planeringsavdelningen, 018-67 22 19
Genvägar till mest besökta sidor |
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Om medarbetarwebben • SLU:s fakturaadress • Om SLU:s webbplatser • Vid KRIS