Doktorandens arbetsmiljö
De allra flesta doktorander är anställda, antingen av SLU eller av en extern arbetsgivare. Detta innebär att prefektens ansvar för anställdas arbetsmiljö även gäller för doktorander. Dessutom har prefekten ett ansvar att se till att även de doktorander som inte är anställda av SLU erbjuds villkor och möjligheter som så långt det är möjligt liknar dem som gäller för universitetets anställda.
Information om anställningsvillkor på SLU.
Information om SLU:s arbetsmiljöarbete.
Sjuk och frisk – samt vård av barn – för anställda doktorander.
Sjuk- och föräldraförsäkring för doktorander som försörjs av stipendium.
Lika villkor på SLU
Lika villkor innebär att alla anställda, studenter och sökande ska känna sig välkomna och ges lika villkor oavsett kön, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktionsnedsättning, etniskt ursprung, religion, annan trosuppfattning eller ålder. SLU:s arbete med Lika villkor ska leda till lika möjligheter och rättigheter för anställda och studenter i arbetet respektive studierna.
SLU har nolltolerans mot diskriminering och trakasserier! Arbetet med jämställdhet och lika villkor (JLV) leds av rektor som är högst ansvarig. Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare och arbetstagare samverka kring aktiva åtgärder.
Information om SLU:s arbete med Lika villkor.
Information om hur SLU arbetar mot diskriminering och trakasserier.
Om något skulle hända – vart kan jag vända mig?
Som doktorand är du oftast både anställd och student. Detta innebär att det är prefekten som har ansvaret för din arbetsmiljö. Prefekten har ansvar för att även de doktorander som inte är anställda av SLU erbjuds villkor och möjligheter som så långt det är möjligt liknar dem som gäller för universitetets anställda. Detta innebär att om du får problem med arbetsmiljön är det i första hand din prefekt, din HR-specialist, företagshälsovården eller ditt skyddsombud på institutionen som du ska vända dig till.
Varje chef och arbetsledare har ett ansvar att se till att eventuella fall av diskriminering och trakasserier utreds och åtgärdas. Varje medarbetare har ett ansvar för att arbets- och studiemiljön är fri från diskriminering och trakasserier.
Information om hur du kan agera vid trakasserier.
Om du får problem som har med din utbildning att göra kan du vända dig till din huvudhandledare eller någon annan i handledargruppen, till institutionens studierektor/kontaktperson för forskarutbildning eller till fakultetens studierektor för forskarutbildning.
Oavsett vad problemet handlar om kan du även få stöd och råd av Doktorandombudsmannen, som arbetar med att bevaka doktoranders situation på SLU.
Doktorandombudsmannen
Kontaktuppgifter inom forskarutbildningen vid SLU.