Kontaktinformation
Tentamensservice Uppsala
tentamen@slu.se, 018-67 29 00
Genomförande av tentamen tillsammans med Tentamensservice (TS) – steg för steg. Syftet med denna genomgång är att visa alla steg som måste gås igenom inför och efter ett tentamenstillfälle. Rutinerna kring hanteringen av tentamenstillfällena finns för att skapa en så smidig och rättssäker tentamenssituation som möjligt för både lärare/examinatorer/administratörer samt studenter. Rubriksättningen nedan ger en visuell överblick över vilka steg som ingår. Vill du ha mer information om något steg klickar du på rubriken.
Beställning med önskemål om datum och tid för genomförande av tentamen ska finnas inlagda och sparade i TimeEdit Exam senast vid det stoppdatum som gäller på din ort.
15 maj: bokning av HT samt period 3.
15 november: bokning av period 4 samt omtentamensveckor i augusti.
TS hanterar beställningar inom den senaste bokningsperioden löpande under terminerna utefter platstillgång. Din beställning bör då läggas in i TE Exam senast 15 vardagar innan det önskade datumet för tentamenstillfället. Är det närmre inpå – kontakta tentamen@slu.se för att stämma av om din beställning hinner hanteras innan du lägger in den i TE Exam.
Kontakta din utbildningsadministratör eller motsvarande för att lägga upp beställning i TE Exam. Behöver du själv behörighet till TE Exam, kontakta TS.
Obs!
Efter stoppdatum sammanställer TS alla önskemål, ser över vilket plats- och lokalbehov som finns för terminens kommande dagar samt bokar preliminära salar till alla tentamensbeställningar som inkommit. När lokalen är bokad kommer detta synas i TE Exam då beställningen står som schemalagd samt att det visas i TE Viewer.
I samband med att bokningsbekräftelsen mejlas ut från lokalbokningen är även alla tentamensbeställningar klara. Gå in i TE Exam för att kontrollera att allt stämmer.
Obligatorisk anmälan till tentamina gäller för alla SLU:s studenter. Anmälan till aktivitetstillfället i Ladok ska stänga senast 10 vardagar innan själva tentamenstillfället. Vid tentamenstillfällen i nära anslutning till kursstart – mejla TS: tentamen@slu.se.
Obs! När aktivitetstillfället i Ladok har stängt kan inga fler studenter läggas till!
Aktivitetstillfället i Ladok kan läggas upp när din tentamensbeställning i TE Exam visas som schemalagd.
På grund av automatisk överföring mellan SLU:s system Ladok/Time Edit/Inspera är det viktigt att vid skapandet av ett aktivitetstillfälle se över följande punkter:
Ladoks anonymiseringskoder bör användas. De gör det möjligt för TS att generera dataskrivna kodlistor som är lättare att tyda för tentamensvärdar och kursadministratörer/kursledare.
Finns det ingen administratör kopplad till er institution bör ni inte använda Ladoks anonymiseringskoder. I dessa fall kan TS hjälpa till att generera likande anonymiseringskoder som slumpmässigt delas ut till studenterna på ett papper vid tentamenstillfället. Dessa koder kan enbart kopplas till studenterna via den kodlista som tentamensvärdarna noterar anonymiseringskoderna på vid inlämning av skriven tentamina. Behöver du hjälp med anonymiseringskoder, notera detta i beställningen i TE Exam samt på angiven plats på tentamensinformationen.
Namnet på aktivitetstillfället har betydelse för studenterna då de kan vara anmälda till flera tentamenstillfällen. Namnet på aktivitetstillfället behöver därmed ha en begriplig koppling till kursen och dess tentamen. TS rekommenderar användandet av kurskod och kursnamn.
Lokalen för tentamenstillfället enbart är preliminärt bokad fram till slutgiltig planering. I aktivitetstillfället rekommenderas därmed att du inte namnger lokalen i aktivitetstillfället. Alternativ skrivning: ”Skrivplats: Ultuna, lokal visas via TimeEdit (kurs- och lokalbokning) senast 5 dagar före skrivtillfället.”. Studenternas ingång till schemat finns här.
Studenter med rekommendation om riktat pedagogiskt stöd anmäler sitt önskemål i Ladoks aktivitetstillfälle i samband med anmälan till tentamenstillfället. Varje enskild student har i Ladok möjlighet att välja vilka av sina individuella rekommendationer för salstentamina denne önskar att använda. TS har sedan tillgång att i Ladok besluta om att ge bifall/avslag till de önskade stöden.
De stöd som TS hanterar är:
Har examinator något att invända gällande ovan nämnda stöd för sitt tentamenstillfälle kontaktas tentamen@slu.se.
Lokalen som visas i TimeEdit anses 5 vardagar innan ett tentamenstillfälle som bokad och slutgiltig. Skulle sena ändringar ske kommer TS att kontakta dig. Du som administratör/kursledare kan välja att prenumerera på schemat i TimeEdit Viewer och se hela kursens schema. Studenterna kan se vilken sal just de ska sitta i genom att logga in på sin personliga sida på TimeEdit (schema-lokalvisning). Vill studenterna ha mer information om tentamen hänvisa dem till studentwebben, och be dem söka på Tentamen.
Två eller fler lokaler kan finnas bokade för att rymma alla skrivande alt. att det finns studenter med riktat pedagogiskt stöd i kursen. I de fall flera salar är bokade fördelar TS studenterna per sal. Hur fördelningen ser ut visas i kursschemat via Time Edit Viewer vid rubriken Platsinformation samt finns förtydligat på whiteboardtavlan utanför tentamenssalarna i Undervisningshuset i samband med tentamenstillfället.
5 vardagar före tentamenstillfället finns information om huruvida USB-minnen behövs till tentamenstillfället. Informationen ser du som administratör i Ladok genom att öppna det berörda aktivitetstillfället och titta på deltagarlistan.
Om det finns studenter som använder dator som riktat pedagogiskt stöd lämnas alltid 1 USB-minne per sal + 1 extra till salen. USB-minnet måste innehålla en kopia av tentamen som går att fylla i med svar.
Tentamensinformationen skapar du genom att fylla i Bilaga 3: Mall_UppsalaTentamensinformation. Tentamensinformationen skrivs ut i lika många exemplar som det finns bokade salar. Bifoga dessa i en mapp/låda tillsammans med:
Senast kl. 14.00 två vardagar före skrivdatum ska allt material lämnas in. Det lämnas till Servicecenter i Ulls hus som är bemannat vardagar kl. 8–16.
Obs! Har du frågor du vill ställa vid inlämning av materialet, ring eller mejla oss innan och stäm av en tid! tentamen@slu.se/018-67 29 00
De skrivna tentamina, övrigt inlämnat material samt kodlistor kan hämtas i Servicecenter, Ulls hus, tidigast 2 timmar efter skrivtidens slut. Har ni en studenter med förlängd skrivtid räknas skrivtidens slut som den förlängda tidens slut. Om skrivtiden slutar kl. 14.00 eller senare kan tentamensmaterialet hämtas tidigast kl. 10.00 följande vardag.
Servicecenters öppettider är 8–16.
Tentamen och/eller tillhörande förslutna kodkuvert lämnas endast ut till den/de personer som angetts i "Mall_UppsalaTentamensinformation" (se bilaga 3).
Vid uthämtning av tentamen och/eller kodlista behöver du vara känd för utlämnande personal eller visa giltig ID-handling för att bekräfta din identitet och skriva på en kvittens.
Obs! Har du frågor du vill ställa vid upphämtning av materialet, ring eller mejla oss innan och stäm av en tid! tentamen@slu.se/018-67 29 00
Se länk …. Den innehåller bra information att delge era studenter inför ett tentamenstillfälle.
En medarbetare som inte är kopplad till undervisning eller dylikt samt som genomgått utbildning för rollen Admin i Inspera är ett krav för att kunna genomföra en digital salstentamina.
Utbildningen för Admin består av en distanskurs i canvas, ett quiz samt ett tillfälle med en timmes utbildning i Zoom där behörighet till systemet Inspera tilldelas. Utbildningen måste vara genomförd senast 6 veckor innan det önskade tentamenstillfället för att tillfället ska gå att genomföra.
Utbildningstillfällen och mer information om anmälan hittar du på systemsidan för Inspera. Frågor gällande utbildningen i Inspera hänvisas till inspera@slu.se.
Beställning med önskemål om datum och tid för genomförande av tentamen ska finnas inlagda och sparade i TimeEdit Exam senast vid de stoppdatum angivna nedan:
15 maj: bokning av HT samt period 3.
15 november: bokning av period 4 samt omtentamensveckor i augusti.
TS hanterar beställningar inom den senaste bokningsperioden löpande under terminerna utefter platstillgång i salarna. Din beställning bör då läggas in i TE Exam senast 15 vardagar innan det önskade datumet för tentamenstillfället. Är det närmre inpå – kontakta tentamen@slu.se för att stämma av om din beställning hinner hanteras innan du lägger in den i TE Exam.
Kontakta din utbildningsadministratör eller motsvarande för att lägga upp beställning i TE Exam. Behöver du själv behörighet till TE Exam, kontakta TS.
Obs!
Digital salstentamen, detta är den digitala världens motsvarighet till en klassisk papperstentamen. Kännetecknande är att den skrivs i en säker webbläsare i en tentamenssal under överinseende av tentamensvärdar. Tentamen består av en sammanhållen del samt är helt och hållet digital i sin utformning. Studenterna tilldelas kladdpapper om inte examinatorn uttryckligen förbjudit det.
Digital salstentamen openbook, detta är den digitala världens motsvarighet till en klassisk papperstentamen där studenten får ta med sin kursbok. Kännetecknande är att den skrivs i en säker webbläsare i en tentamenssal under överinseende av tentamensvärdar. Tentamen består av en sammanhållen del samt är helt och hållet digital i sin utformning. Den fysiska boken har ersatts av en digital bok i PDF-format där institutionen har kontrollerat att upphovsrätten medger en sådan användning. Därutöver kan cirka tio länkar till externa resurser på internet och/eller ytterligare PDF-filer laddas upp till tentamenstillfället. Studenterna tilldelas kladdpapper om inte examinatorn uttryckligen förbjudit det.
Digital salstentamen bläddertentamen, detta är den digitala världens motsvarighet till en bläddertentamen. Kännetecknande är att den skrivs i en säker webbläsare i en tentamenssal under överinseende av tentamensvärdar. Tentamen består av en sammanhållen del samt är helt och hållet digital i sin utformning. Vidare kan studenten inte navigera bakåt bland frågorna i tentamen, det är endast möjligt att navigera framåt till nästa fråga. Studenterna tilldelas kladdpapper om inte examinatorn uttryckligen förbjudit det.
Digital salstentamen Aiforia, detta är en utprovad och godkänd specialtentamen för visning av histologiska preparat. Institutionen ansvarar för konfigurationen av den externa molnbaserade plattformen Aiforia och att den är nåbar utan inloggning för studenterna under tentamenstillfället. Kännetecknande är att den skrivs i en säker webbläsare i en tentamenssal under överinseende av tentamensvärdar. Tentamen består av en sammanhållen del samt är helt och hållet digital i sin utformning. Studenterna tilldelas kladdpapper om inte examinatorn uttryckligen förbjudit det.
Digital salstentamen Bilddiagnostik, detta är en utprovad och godkänd specialtentamen för visning av röntgenbilder. Kännetecknande är att den skrivs i en säker webbläsare i en tentamenssal under överinseende av tentamensvärdar. Denna tentamen är inte samordningsbar då belysningen i salen ska vara dämpad. Vidare ska salen vara utrustad med godkända bildskärmar och därför kan denna tentamen endast erbjudas på campus Ultuna. Tentamen består av en sammanhållen del samt är helt och hållet digital i sin utformning. Studenterna tilldelas kladdpapper om inte examinatorn uttryckligen förbjudit det.
Digital salstentamen PILOT väljs om inte din digitala salstentamen stämmer överens med någon av de ovanstående beskrivna tentamenstyperna. Du behöver starta en test- och verifieringsprocess minst åtta (8) veckor innan det planerade tentamenstillfället. Denna process sker i samarbete mellan den aktuella institutionen, Tentamensservice samt Enheten för pedagogisk utveckling (EPU) och Enheten för utbildningssystem och media, båda vid Avdelningen för lärande och digitalisering. Institutionen ska kunna genomföra den aktuella tentamen som en papperstentamen intill dess att utvärdering är genomförd. Efter utvärdering tas beslut om piloten ska läggas till bland de tentamensformer som stöds vid SLU.
I samband med att bokningsbekräftelsen mejlas ut från lokalbokningen, är även alla tentamensbeställningar klara. Gå alltid in i TE Exam för att kontrollera att allt stämmer samt att din beställning har status Schemalagd. Extra viktigt för dig som lägger beställningar utanför bokningsperioden då ingen annan bokningsbekräftelse skickas ut.
Obligatorisk anmälan till tentamina gäller för alla SLU:s studenter. Anmälan till aktivitetstillfället i Ladok ska stänga senast 10 vardagar innan själva tentamenstillfället. Vid tentamenstillfälle i nära anslutning till kursstart – mejla TS: tentamen@slu.se.
OBS!
När aktivitetstillfället i Ladok har stängt kan inga fler studenter läggas till!
Aktivitetstillfället i Ladok kan läggas upp när din tentamensbeställning i TE Exam visas som schemalagd.
På grund av automatisk överföring mellan SLU:s system Ladok/Time Edit/Inspera ska följande punkter ses över vid skapandet av ett aktivitetstillfälle:
Användandet av anonymiseringskoder med prefix skapade via Ladok är vid användandet av Inspera ett krav för att tentamenstillfällen som samordnas lätt ska kunna särskiljas (benämns som kandidat ID i Inspera). Exempel på anonymiseringskod där prefix är lika med kurskoden: LK0123-001-ABC.
Namnet på aktivitetstillfället har betydelse för studenterna då de kan vara anmälda till flera tentamenstillfällen. Namnet på aktivitetstillfället behöver därmed ha en begriplig koppling till kursen och dess tentamen. TS rekommenderar användandet av kurskod och kursnamn.
Lokalen för tentamenstillfället enbart är preliminärt bokad fram till slutgiltig planering. I aktivitetstillfället rekommenderas därmed att du inte namnger lokalen i aktivitetstillfället. Alternativ skrivning: ”Skrivplats: Ultuna, lokal visas via TimeEdit (kurs- och lokalbokning) senast 5 dagar före skrivtillfället.”. Studenternas ingång till schemat finns här.
När aktivitetstillfället i Ladok är upplagt skapas det automatiskt ett tentamenstillfälle i Inspera. TS lägger till den person som gått utbildningen som får behörigheten Admin på det aktuella tentamenstillfället. Vidare läggs det av TS på en mall kopplad till det val av digital salstentamenform som är inlagt i TE Exam för att underlätta arbetet för Admin.
När Admin har blivit tillagd på tentamenstillfället justerar denne de sista inställningarna i Inspera, lägger in informationstext till studenter och ger behörighet till personer utifrån vilken roll de ska ha i Inspera t.ex. Bedömare.
Inställningarna går att ändra på fram till kl. 14.00 två vardagar före tentamenstillfället.
Studenter med rekommendation om riktat pedagogiskt stöd anmäler sitt önskemål i Ladoks aktivitetstillfälle i samband med anmälan till tentamenstillfället. Varje enskild student har i Ladok möjlighet att välja vilka av sina individuella rekommendationer för salstentamina denne önskar att använda. TS har sedan tillgång att i Ladok besluta om att ge bifall/avslag till de önskade stöden.
De stöd som TS hanterar är:
Har examinator något att invända gällande ovan nämnda stöd för sitt tentamenstillfälle kontaktas tentamen@slu.se.
Lokalen som visas i TimeEdit anses 5 vardagar innan ett tentamenstillfälle som bokad och slutgiltig. Skulle sena ändringar ske kommer TS att kontakta dig. Du som administratör/kursledare kan välja att prenumerera på schemat i TimeEdit Viewer och se hela kursens schema. Studenterna kan se vilken sal just de ska sitta i genom att logga in på sin personliga sida på TimeEdit (schema-lokalvisning). Vill studenterna ha mer information om tentamen hänvisa dem till studentwebben, och be dem söka på Tentamen.
Två eller fler lokaler kan finnas bokade för att rymma alla skrivande alt. att det finns studenter med riktat pedagogiskt stöd i kursen. I de fall flera salar är bokade fördelar TS studenterna per sal. Hur fördelningen ser ut visas i kursschemat via Time Edit Viewer vid rubriken Platsinformation samt finns förtydligat på whiteboardtavlan utanför tentamenssalarna i Undervisningshuset i samband med tentamenstillfället.
Informera TS och tentamensvärdar om tentamenstillfället genom att fylla i informationen som efterfrågas i Bilaga 4: Mall_tentamensinformation Inspera.
Spara som PDF i Inspera under säkerhet/tentavärdsinformation senast kl. 14.00, 2 vardagar före skrivdatum.
En uppgiftsgrupp motsvarar de uppgifter som ska vara med i tentamen. Den kan likställas med frågeformuläret vid en papperstentamen. Uppgiftsgruppen kan skapas av lärare eller motsvarande när som helst och är från start helt frikopplad från ett specifikt tillfälle i Inspera. Gruppen bör ges ett adekvat och unikt namn, exempelvis innehållande kurskod, ämne, ordinare-/omtentamen samt datum.
Inför tentamenstillfället ska uppgiftsgruppen delas med Admin på tillfället i Inspera. Detta sker i god tid innan tentamenstillfället enligt överenskommelse mellan Admin och skaparen av uppgiftsgruppen,
Obs! Tänk på att Admin ska vara klar med allt senast före kl. 14.00 två vardagar innan tentamenstillfället.
Admin kopplar ihop uppgiftsgruppen med tentamenstillfället i Inspera. Det ska vara klart senast kl. 14.00 två vardagar före skrivdatum.
Samtliga inställningar och koppling med uppgiftsgrupp ska vara genomförda innan Admin avslutar inställningarna senast kl. 14.00, två vardagar före skrivdatum.
Tillfället aktiveras i Inspera av TS. Detta innebär att TS sätter lösenord, lägger till eventuell förlängd skrivtid på enskilda studenter, lägger till behöriga tentamensvärdar och aktiverar tentamen. Detta sker efter kl. 14.00 två vardagar före skrivtillfället.
Efter genomförandet av tentamenstillfället avslutas det automatiskt av systemet i enlighet med de inställningar som är inlagda av Admin.
Bedömning, poängsättning och eventuella kommentarer till studenterna skapas av bedömaren. Bedömningen bekräftas av bedömaren i Inspera och eventuell överföring av betyg till Ladok kan göras.
Tentamensservice Uppsala
tentamen@slu.se, 018-67 29 00
Länkar digital salstentamina