Kontaktinformation
Studera med funktionsnedsättning
Välkommen att mejla funka@slu.se om du vill veta mer om riktat pedagogiskt stöd. Läs mer på Studentwebben.
Alla studenter har olika förutsättningar. I de flesta kurser finns studenter med funktionsnedsättningar och som har behov av riktat pedagogiskt stöd och anpassningar. Som kursledare eller lärare är du en av flera nyckelpersoner för att utbildningen ska vara tillgänglig och ge lika möjligheter för alla studenter.
Riktat pedagogiskt stöd innebär individuella stöd och anpassningar för studenter som har en funktionsnedsättning som påverkar dem i studiesituationen.
Navigera bland rubrikerna för att läsa mer om följande:
Checklista inför, under och efter kursen- vad ska jag som kursledare tänka på?
I de flesta kursgrupper finns studenter med beslut om riktat pedagogiskt stöd. Det som är bra för dessa studenter, är i regel bra för alla studenter. Några tips för att göra undervisningen mer tillgänglig:
Vad innebär det att plugga med dyslexi? I fem korta filmer beskrivs olika undervisningssituationer ur ett studentperspektiv och hur lärare kan agera för att underlätta dessa situationer. Filmerna är framtagna vid Uppsala universitet.
En del stöd och anpassningar blir du som lärare nära involverad i, medan annat sköts helt via samordnare på utbildningsavdelningen:
Läs mer om stöd och anpassningar i den information som riktar sig till studenter.
Det är enbart varaktiga, d.v.s. inte tillfälligt övergående, funktionsnedsättningar som berättigar till riktat pedagogiskt stöd. Det kan t.ex. vara dyslexi, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och Aspergers syndrom, psykisk ohälsa, nedsatt syn eller hörsel, rörelsehinder eller kroniska sjukdomar som påverkar studierna.
Ansökan görs på webben i det nationella systemet "Nais". I samband med ansökan laddar studenten upp ett intyg på sin funktionsnedsättning skrivet av specialist. Samordnaren gör en bedömning utifrån intyget och samtal med studenten. Samordnaren ger sedan ett besked i Nais, med beslut om stöd (t.ex. anteckningsstöd och mentor) och rekommendation om anpassningar. Kursledare/examinator beslutar vilka anpassningar som är rimliga och möjliga på den aktuella kursen. Studenten kan alltid ladda ned sitt besked i Nais och skicka rekommendationen om anpassningar till kursledaren.
Alla studenter ska uppnå samma kursmål, men sätten att nå kursmålen kan se olika ut. Det är viktigt att se vilka kursmål som finns i kursplanen och följa dem. I alla SLU:s kursplaner finns en standardformulering som ger examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt, om studenten har en rekommendation från SLU:s samordnare om riktat pedagogiskt stöd.
Vanliga anpassningar vid skriftlig salstentamen är att studenten får:
Andra former av anpassningar eller alternativ examination som ibland är möjliga:
De praktiska lösningarna kring anpassade salstentor ser olika ut på de olika studieorterna. I Alnarp och Umeå, liksom inom VH-fakulteten på Ultuna finns gemensam tentamensadministration. Motsvarande är under uppbyggnad för hela Ultuna campus.
Enligt SLU:s utbildningshandbok ska den student som önskar anpassad examination kontakta kursledaren eller kursadministratören i god tid, helst vid kursstart men senast 15 vardagar före examinationen. (Avsnitt 8.2, i Utbildningshandboken)
Samordnaren kan, med studentens godkännande, diskutera lämpliga anpassningar för olika kursmoment och examination med kursledaren. Samordnarna kommer också gärna ut till institutioner och pratar generellt om riktat pedagogiskt stöd och att undervisa tillgängligt.
Kontakta samordnarna av riktat pedagogiskt stöd
SLU avsätter gemensamma medel för riktat pedagogiskt stöd. Institutionen vänder sig till samordnarna för att få ersättning för extra kostnader vid examination och extra handledning. Avtala i förväg om stödet med samordnaren.
Instruktion- debitering av extra kostnader
Studenten äger informationen om sig själv och ansvarar för att kontakta berörda personer (t.ex. kursledare, examinator, administrativt ansvarig för tentamen). Ibland är samordnaren den som tar kontakt, efter överenskommelse med studenten. Som kursledare kan du också inbjuda till dialog med studenten om lämpliga anpassningar. Det är viktigt att tänka på att delar av den information som samordnaren har om studenten, och som du som kursledare i vissa fall får reda på, omfattas av sekretess. Behandla därför uppgifter som berör studentens integritet med stor försiktighet.
Studenterna som beviljas stöd får information om att:
SLU gör inga utredningar av läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi, utan studenten hänvisas till logopedmottagning inom regionen eller privata utredare. Samordnarna hjälper gärna till med information om utredare, och om de stöd som studenter kan få även om de inte har någon dokumenterad funktionsnedsättning.
Se även nedan: Andra resurser- som finns för alla studenter
Hänvisa gärna studenterna till informationen på studentwebben om stöd som finns för alla studenter.
Välkommen att mejla funka@slu.se om du vill veta mer om riktat pedagogiskt stöd. Läs mer på Studentwebben.