Rutiner och information kring externa praktikkurser och verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Senast ändrad: 01 oktober 2024

Vid SLU finns ett flertal utbildningar där kurser, valbara eller obligatoriska, utgörs av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) eller praktik som ges av externa parter som företag, organisationer och myndigheter.

Använd länkarna nedan för att komma till de olika avsnitt som beskriver de rutiner som gäller, liksom kompletterande information kring dessa kurser.

De regler som gäller för kurser med VFU/extern praktik beskrivs i utbildningshandboken.

Jävssituationer i samband med VFU/praktik

Det finns en generell risk för jävssituationer i samband med VFU/praktik, där studenten kommer i en utsatt situation om de exempelvis vill påtala brister vid praktikplatsen. Ett exempel är när lärare inom ett program även bedriver eller har nära anknytning till kommersiell verksamhet som erbjuder VFU/praktik. Studenter ska inte göra praktik/VFU vid sådan verksamhet. Även andra jävssituationer kan uppstå, kopplat till släktskap eller anställning. För att undvika jävssituationer ska VFU/praktik inte göras på en plats där studenten har ett släktskapsförhållande. VFU/praktik ska inte heller göras på en plats där studenten har en pågående anställning.

Jävssituationer motverkas genom att det i information riktad till studenter respektive VFU-/praktikplatser ska framgå att VFU/praktik inte ska ske vid verksamhet som någon i studentens familj och släkt driver, eller där studenten har en pågående anställning.

Kursansvarig institution genomför kontroll att jäv inte föreligger, lämpligen genom att en fråga om detta ställs till studenten inför godkännande av VFU-/praktikplats. Den ansvariga institutionen ansvarar också för att utredning av jäv sker i aktuella fall.

Avtal mellan SLU och VFU-/praktikvärd

Alla avtal ska inkludera ansvar för arbetsmiljön generellt och vid arbetsmiljöincidenter (tillbud, olycksfall, trakasserier), introduktion av studenter, samt försäkringsskydd för studenter såväl inom landet som vid utlandsbesök.

SLU har mallar för avtal med praktik-/VFU-värd på svenska och på engelska som bör användas. Kursansvarig institution utgår från mallen och kompletterar med information om den aktuella VFU-/praktikkursen. Det som är markerat med gult i mallen är instruktioner som tas bort i samband med att man fyller i den. Det är dock inget krav att använda mallen om befintligt avtal redan uppfyller kraven sett till innehållet.

Vem har rätt att teckna avtal?

Den som skriver under avtalet/överenskommelsen för SLU:s räkning ska ha rätt att ingå avtal med extern part enligt delegation. Kursansvarig institution ansvarar för att skriftligt avtal/överenskommelse upprättas, och skrivs under av ansvarig chef eller av den som ansvarig chef har utsett.

Det är också viktigt att den som skriver under avtalet för VFU-/praktikplatsens räkning har befogenhet att göra det, för att avtalet ska vara giltigt. Det ska framgå av den information som lämnas av kursansvarig institution till VFU-/praktikplatsen. Det är lämpligt att också ställa en fråga om detta i samband med att avtalet upprättas.

Arbetsmiljö och rapportering av olyckor och tillbud

VFU-/praktikvärd har ansvar för arbetsmiljön på praktikplatsen och för rutiner vid arbetsmiljöincidenter. SLU har dock ett övergripande ansvar för studenternas arbetsmiljö, även vid VFU/praktik. Vid olycksfall eller tillbud ska anmälan, förutom till praktikvärden, göras i SLU:s informationssystem för arbetsmiljö (IA-systemet). Studenten kan själv rapportera olycka eller tillbud i IA-systemet, eller vända sig till sin kursledare som hjälper till att göra anmälan.

Lika villkor

VFU-/praktikvärd har ansvar för att motverka diskriminering och främja lika möjligheter för studenter enligt diskrimineringslagen. På motsvarande sätt som för arbetsmiljö generellt så har dock SLU ett övergripande ansvar för att studenter på VFU/praktik skyddas mot diskriminering och ges lika möjligheter. Ett speciellt informationsmaterial finns framtaget som vänder sig till studenter, värdar för praktik/studiebesök och lärare. Information om hur studenter anmäler trakasserier finns på studentwebben.

Försäkringsskydd

Studenter vid SLU omfattas av en olycksfallsförsäkring, ”Personskadeförsäkring för studenter”, hos Kammarkollegiet. Det ger studenterna försäkringsskydd vid personskada p.g.a. olycka och vid sjukdom genom smitta. Försäkringen gäller när student genomför VFU/praktik på VFU-/praktikplats inom Sverige.

Vid VFU/praktik utanför Sverige: Om studenten genomför VFU/praktik utomlands inom ramen för något av SLU:s utbytesavtal så omfattas studenten per automatik av samlingsförsäkringen ”Student UT”. (Den försäkringen ansvarar SLU:s utbildningsavdelning för). Om VFU/praktik inte sker inom ramen för ett utbytesavtal, och vid besök utomlands under praktikperioden, behöver en särskild försäkring tecknas. Kursgivande institution vid SLU som godkänt VFU/praktik ansvarar för att teckna och betala den särskilda försäkringen.

Mer information om studentförsäkringar finns i utbildningshandboken (avsnitt 3.7) och på studentwebben.

Universitetet ersätter icke-statliga arbetsplatser i Sverige eller utomlands för skador orsakade av student. Detta genom att täcka kostnaderna för självrisk eller för det faktiska beloppet. Hantering av dessa fall regleras i Förordning (1982:1077) om ersättning av allmänna medel för skador orsakade av studerande vid statliga högskoleenheter under praktik på icke-statliga arbetsplatser.

SLU kan föra talan mot student om studenten skulle ha orsakat skada med uppsåt.

Information/utbildning till handledare på VFU-/praktikplatsen

Kursansvarig institution ansvarar för att information/utbildning till handledare på VFU-/praktikplatsen erbjuds kopplat till respektive VFU-/praktikkurs.

Enheten för utbildningssystem- och media vid Avdelningen för lärande och digitalisering kan hjälpa till att skapa kursrum enligt en mall i Canvas som anpassats för att utbilda handledare på VFU-/praktikplatser. Kursrummet kan vara öppet eller lösenordskyddat. Beställning görs genom att mejla utb-system@slu.se.

Kursansvarig institution behöver bistå med innehåll till kursrummet. Om justeringar behöver göras i mallen, mejla canvas@slu.se.

Rutiner för besök vid praktikplatser

Genom fysiska besök på VFU-/praktikplatser har kursansvarig institution bättre möjlighet att säkerställa praktikens kvalitet och bedöma arbetsmiljöns beskaffenhet. Platsbesök kan vara en av flera möjligheter för kursledaren att hålla kontakt med studenten under VFU-/praktikperioden, och fånga upp eventuella arbetsmiljöproblem.

Förutsättningarna varierar dock mycket mellan olika VFU-/praktikkurser när det gäller behovet av, liksom möjligheten att göra, fysiska besök vid VFU-/praktikplatser. Behovet torde vara störst för VFU-/praktikplatser med mer omfattande utbildningsansvar och högre risker inom arbetsmiljö. För regelbundet återkommande VFU-/praktikplatser inom landet är det önskvärt att platsbesök kan göras vart 3:e år, om möjligt. För praktikplatser som anlitas vid ett enstaka tillfälle, och särskilt i de kurser där studenten själv ordnar praktikplats, är det i regel inte möjligt och rimligt att göra platsbesök.

Kursledaren gör bedömning av när och om besök ska göras, och kan ta hjälp av checklistan i tabellen nedan:

 
Form av praktik Platsbesök
VFU/praktik med omfattande utbildningsansvar Rekommenderas
Regelbundet återkommande VFU-/praktikplats inom Sverige Rekommenderas, om möjligt vart 3:e år
VFU-/praktikplats i utlandet Rekommenderas normalt inte, bara om det är möjligt
VFU-/praktikplats som inte är regelbundet återkommande Rekommenderas normalt inte
Vid allvarligare incidenter (utifrån lika villkor, arbetsmiljö, djurvälfärd, yttre miljö etc.) Rekommenderas vid behov

 


Kontaktinformation