Kontaktinformation
Studera med funktionsnedsättning
Välkommen att mejla funka@slu.se om du vill veta mer om riktat pedagogiskt stöd. Läs mer på Studentwebben.
Alla studenter har olika förutsättningar. I de flesta kurser finns studenter med funktionsnedsättningar som har behov av riktat pedagogiskt stöd och anpassningar. Som kursledare eller lärare är du en av flera nyckelpersoner för att utbildningen ska vara tillgänglig och ge lika möjligheter för alla studenter.
Riktat pedagogiskt stöd innebär individuella stöd och anpassningar för studenter som har en funktionsnedsättning som påverkar dem i studiesituationen.
Det är enbart varaktiga funktionsnedsättningar (problematik längre än 6 månader) som berättigar till riktat pedagogiskt stöd. Det kan t.ex. röra sig om dyslexi, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADD, ADHD eller autismspektrumtillstånd, psykisk ohälsa, nedsatt syn eller hörsel, rörelsehinder eller kroniska sjukdomar som påverkar studierna.
Riktat pedagogiskt stöd ges för att kompensera nedsatt funktionsförmåga, så att utbildning blir tillgänglig och studenter ges förutsättning att tillgodogöra sig utbildning på lika villkor.
Räkna med att det finns studenter med funktionsnedsättning och pedagogiskt stöd i alla kursgrupper. Det som är bra för dessa studenter, är i regel bra för alla studenter. Några tips för att göra undervisningen mer tillgänglig och inkluderande:
Vad innebär det att plugga med dyslexi? I fem korta filmer beskrivs olika undervisningssituationer ur ett studentperspektiv och hur lärare kan agera för att underlätta för studenter i dessa situationer. Filmerna är framtagna vid Uppsala universitet.
När en student tar kontakt och påtalar att hen har en funktionsnedsättning och behov av stöd, hanteras det hela i stora drag vanligen såhär:
En del stöd och anpassningar blir du som lärare praktiskt involverad i, medan annat sköts av samordnare på Utbildningsavdelningen, av Biblioteket eller av Tentamensservice (i de fall de anlitas). Här ges några exempel:
Läs mer om stöd och anpassningar i den information som riktar sig till studenter.
Alla studenter på en viss kurs ska uppnå samma mål, men kan behöva göra det på olika sätt. I samtliga kursplaner vid SLU finns en standardformulering som ger examinator rätt att ge anpassade eller alternativa examinationer, för studenter som har besked om rekommenderade anpassningar i Nais.
Vanliga anpassningar är att studenter får:
Exempel på andra typer av anpassningar som rekommenderas mindre ofta:
Praktiska lösningarna kring anpassade salstentor fungerar olika ut på SLU:s olika studieorter. På vissa orter finns t.ex. en central tentamensadministration, på andra inte.
I Utbildningshandboken, kapitel 8, finns regler kring examinationer. Se Utbildningshandboken | Medarbetarwebben (slu.se)
Studenterna ”äger” informationen om sig själva och ansvarar för att kontakta berörda personer (kursledare, examinator, tentamensadministration, bibliotek m.fl.). Efter överenskommelse med en student, kan samordnaren vara den som tar kontakt.
Det underlättar för studenter som har pedagogiskt stöd om du som lärare bjuder in till dialog om anpassningar på en kurs. Det är viktigt att tänka på att delar av den information som samordnaren har, och som du som kursledare ibland tar del av, omfattas av sekretess. Behandla därför uppgifter som berör studenters integritet med stor försiktighet.
Studenter får information om och uppmanas av sin samordnare på Funka att:
SLU avsätter gemensamma medel för riktat pedagogiskt stöd. I vissa fall kan institutioner få ersättning för extra kostnader vid extra handledning eller anpassad examination. För att få ersättning, ska institutionen kontakta samordnaren i förväg.
Samordnarna på Funka har tystnadsplikt, men kan efter studenters godkännande diskutera anpassningar av specifika kursmoment och examinationer med kursledare. Annars förs diskussioner mer generellt, utan att gå in på enskilda individers förutsättningar.
Samordnarna kan också komma ut till institutioner och pratar om riktat pedagogiskt stöd och att undervisa tillgängligt. Välkommen att ta kontakt för att bjuda in!
Förutom det riktade pedagogiska stödet för studenter med funktionsnedsättning, erbjuder SLU diverse stödfunktioner och resurser för alla studenter. Lägg gärna en länk på kurssidan i Canvas till den här samlade informationen: Studiestöd
Välkommen att mejla funka@slu.se om du vill veta mer om riktat pedagogiskt stöd. Läs mer på Studentwebben.