Kontaktinformation
Avdelningen för Lärande och digitalisering
För frågor och synpunkter om våra utbildningssystem
utb-system@slu.se.
Om du är ny i Canvas är det bra att börja här.
I Canvas finns en grundkurs om Canvas. Grundkursen är utvecklad av flera lärosäten i samverkan inom nätverket SALSA, Sunets samarbete för LMS-användare.
Canvas grundkurs - SUNET Salsa
Det är alltid en god idé att skapa sig en uppfattning om hur man navigerar i ett nytt program. Här går man igenom de olika delarna som Canvas programfönster är uppbyggt av och hur man hittar till olika funktioner. Passa även på att se hur Canvas gränssnitt ser ut för studenter.
https://community.canvaslms.com/videos/1095
https://community.canvaslms.com/videos/1124
Med moduler kan du ordna innehållet i din kurs genom t.ex. veckor eller ämnen osv. Du kan lägga till alla typer av innehåll, t.ex. sidor, filer och quizzar i vilken ordning du vill. Skriv in ett "texthuvud" och gör indrag indragning för att visuellt strukturera innehållet i en modul. Ändra ordningen på alla poster inklusive textrubriker kan man göra enkelt med hjälp av dra och släpp.
Till exempel kan en lista över alla inlämningar återfinnas under Uppgifter i kursmenyn, och dessa inlämningar kan tillhöra en eller flera moduler samtidigt, för att presenteras för studenten i den ordning du bestämmer.
Om du organiserar dina moduler på ett linjärt sätt kan du skapa förutsättningar som studenterna måste slutföra innan de får tillgång till nästa modul och fortsätta i kursen. Till exempel måste studenten läsa en sida, lämna in en quizz etc.
https://community.canvaslms.com/videos/1114-modules-creation-and-management-instructors
Editorverktyget, eller Rich Content Editor som det kallas i Canvas, är något som man gärna slår ett slag för från Canvas håll. Den återfinns bland flera av verktygen och möjliggör presentation av såväl text som bilder, filmer och länkar.
https://community.canvaslms.com/videos/1073
https://community.canvaslms.com/t5/Canvas-Basics-Guide/What-is-the-Rich-Content-Editor/ta-p/12
Det är lätt att glömma att publicera delar av en kurs men det upptäcks enkelt om man använder Studentvyn. I studentvyn är man inloggad som studenten ”Test Student” och kan då inte bara se innehållet i kursen ut utan även göra inlämningar. Historiken av Test Students arbete i kursen bevaras tills dess ni väljer att klicka på ”Återställ student” då historiken raderas.
Om vi klickar på Hem eller Inställningar i kursen så hittar vi knappen för Studentvy i den högra menyn.
Översikt visar de kursrum som du har fått tillgång till.
Du kan anpassa vilka av rummen du vill visa här och i vilken ordning. Du har alltid tillgång till alla rum via menyn Kurser. Översikt visar även en att-göra lista och kommande aktiviteter.
https://community.canvaslms.com/docs/DOC-12892-4152719656
https://community.canvaslms.com/videos/3966-dashboard-overview-students
När du loggar in i Canvas för första gången så uppmanas du att ställa in de aviseringar som Canvas skickar till dig. Du når även dessa inställningar under menyn Konto och Aviseringar. Canvas skickar aviseringar vid olika typer av händelser och som användare har du fyra olika alternativ för att ställa in hur. Direkt, summering per dag, summering per vecka eller inte alls.
De inställningar som anges är personliga och gäller för alla dina kurser. Om du använder den mobila applikationen så har du även inställningar för push aviseringar.
Du når Servicedesk via anknytning 6600 eller support@slu.se
För frågor och synpunkter om våra utbildningssystem
utb-system@slu.se.
I dagsläget är det ungefär 30 lärosäten i Sverige som använder Canvas via Sunet. Dessa lärosäten samarbetar och utbyter erfarenheter genom nätverket SALSA.
Detta nätverk har tagit fram en Canvas grundkurs som innehåller en hel del information och intressanta tips för en användare i Canvas.
Canvas grundkurs – SUNET Salsa