Kontaktinformation
fiona.reid@slu.se, 018-67 3242, 072-2288689
ulf.westerlund@slu.se, 018 67 2057, 072 4506696
Horisont Europa är den EU:s nionde forsknings- och innovationsprogram och kommer att pågå under perioden 2021 - 2027.
Horisont Europa är uppdelat i tre pelare – 1) Vetenskaplig spetskompetens, 2) Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft och 3) Innovativa Europa. Det finns också en fjärde komponent, om att bredda deltagandet och förstärka det europeiska forskningsområdet, som spänner över hela programmet.
Varje område av Horisont Europa publicerar årliga eller tvååriga arbetsprogram som listar alla kommande utlysningar. SLU Grants Office får vanligtvis utkast till kommande arbetsprogram (endast tillgängligt för SLU-personal), och det kan finnas möjligheter för dig att lämna synpunkter. Om du är intresserad av att göra det, vänligen kontakta Grants Office (grantsoffice@slu.se).
Pelare I stödjer spetsforskning och banbrytande vetenskapliga idéer, slår samman de bästa forskarna från och utanför Europa och utrustar dem med kompetens och forskningsinfrastruktur i världsklass.
Pelare II uppmuntrar tvärvetenskapligt, tvärsektoriellt, tvärpolitiskt och gränsöverskridande samarbete i strävan mot hållbart utvecklingsmål (Sustainable Development Goals) genom att följa principerna i FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling, Parisavtalet om klimatförändringar och konkurrenskraften hos EU:s industrier.
Områdena inom Pelare II är:
Pelare III stödjer utvecklingen av banbrytande och marknadsskapande innovationer och förbättrar europeiska innovationsekosystem.
Horisont Europa-projekt är förknippade med en viss grad av medfinansiering för direkta kostnader, indirekta kostnader eller båda. Varje program har specifika regler för finansieringsnivåer och kostnadsberättigande – du kan hitta en översikt i de allmänna bilagorna till Horisont Europas arbetsprogram.
I dagsläget är vissa områden inom Horisont Europa prioriterade av SLU och är därför berättigade att söka central medfinansiering när SLU är koordinator. Andra projekt kan komma i fråga för tredelad medfinansiering (institution + fakultet + central). Listan på prioriterade områden utvärderas årligen så se till att du är uppdaterad på den senaste listan, nya behörighetskriterier och ansökningsprocesser i SLU:s riktlinjer för medfinansiering.
Alla Horisont Europa utlysningar annonseras på EU-kommissionens Funding & Tenders Portal och det är också här du skapar och skickar in din ansökan. Du kommer alltid att bli ombedd att ange SLU:s Participant Identification Code (PIC) - vårt PIC är 999887350.
Via F&T-portalen kan du ladda ner många referensdokument, inklusive en omfattande programguide för Horisont Europa, kopior av de senaste arbetsprogrammen och standardmallar. När du har registrerat ett utkast till ansökan i F&T-portalen kan du ladda ner en redigerbar version av ansökningsmallen, som kan innehålla ändringar som är specifika för utlysningen – se till att alltid använda denna version.
Horisont Europa-ansökningar består av ett online formulär och en eller flera ansökningsdelar, som du laddar upp som PDF-filer. Om det finns flera partners i ditt projekt måste varje organisation fylla i en del av online formuläret med administrativ information. Koordinatören eller huvudsökanden måste lägga till annan information till online formuläret, till exempel en sammanfattning, etikförklaringar och budget. De måste också ladda upp alla ansökningsdelar och skicka in ansökan.
Det finns strikta deadlines för Horisont Europa-ansökningar som anges i varje ansökningsomgång. Inlämningssystemet i F&T-portalen stänger vid deadline (vanligtvis kl. 17:00 CET), och för sena inlämningar accepteras inte. Se till att skicka in din ansökan i god tid – F&T-portalen kan bli långsam timmarna innan deadline på grund av hög belastning, så en sista-minuten-inlämning är riskabel. Du kan skicka in din ansökan på nytt hur många gånger du vill innan deadline, så det är en bra idé att skicka in en version du är nöjd med en vecka i förväg och sedan skicka in allt igen vartefter som du finslipar och gör slutredigeringar.
Om du är intresserad av att ansöka kan Grants Office svara på dina frågor och i vissa fall erbjuda personlig support:
Europeiska kommissionen erbjuder en hel del rådgivning för att hjälpa dig att förstå deras finansieringsprogram och hur du förbereder din ansökan:
SLU:s jurister ansvarar för att ge stöd i juridiska och avtalsenliga frågor; du kan kontakta dem via juridik@slu.se.
Du kommer att rapportera dina projektkostnader och resultat till Europeiska kommissionen via deras Funding & Tenders Portal.
På SLU är det vanligtvis institutionens ansvar att ge stöd vid genomförande och administration av projekt, inklusive hantering av ekonomiska frågor. Varje avdelning har en dedikerad person med den administrativa rollen 'projektekonom', med huvuduppgiften att stödja genomförandet och rapporteringen av forskningsprojekt.
Gemensamma verksamhetsstödets stöd till projektredovisning och ekonomisk rapportering till finansiärer kommer i första hand från ekonomiavdelningen via projektekonomi@slu.se.
Grants Office kan ge dig råd om funktionaliteten hos Funding & Tenders Portal och lämpliga mallar att använda (t.ex. tidrapporter, projektuppföljning).
För projekt inom Horisont Europa ställs det krav på öppen tillgång och hantering av data. Du kan hitta detaljer och vägledning i Horizon Europe Programguide.
Om du har frågor eller behöver hjälp med datahantering i ditt projekt, boka ett 'Prata Data' med någon från Data Management Support, eller kontakta dem på dms@slu.se.
fiona.reid@slu.se, 018-67 3242, 072-2288689
ulf.westerlund@slu.se, 018 67 2057, 072 4506696
Funding & Tenders Portal IT-instruktionsguiden
Horisont Europa (Europeiska kommissionens sida)
Horisont Europa informationsdagar
Horisont Europa online manualen
Horisont Europa referensdokument
Horisont Europas allmänna bilagor 2023/24
Horisont Europa Globala utmaningar (Kluster 1-6 och Missionerna)
ERC - Europeiska forskningsrådet
MSCA - Marie Skłodowska-Curie Actions