Kontaktinformation
caroline.grabbe@slu.se, 090-786 8389, 072-2365670
marianne.gillion@slu.se, +46 076 513 40 38
Det Europeiska forskningsrådet (ERC) är den mest prestigefyllda finansiären av excellent forskning i Europa, med målsättningen att främja de bästa forskarna och de mest briljanta idéerna. Tillsammans med Marie Skłodowska Curie Actions och bidrag till forskningsinfrastruktur, utgör ERC grunden för finansiering av excellent forskning inom EU: s ramprogram (pelare 1).
Beroende på karriärstadium kan forskare ansöka om individuella bidrag från ERC i kategorierna Starting, Consolidator och Advanced grants, samt även bidrag för samarbetsprojekt där 2-4 forskare från olika vetenskapliga discipliner går samman för att ta sig an en viktig och utmanande forskningsfråga (ERC Synergy grant). ERC finansierar forskar-initierad (”bottom-up”) grundforskning med stark potential att göra stora genombrott som flyttar vetenskapsområdets frontlinje. Ansökningar som skickas in till ERC utvärderas utifrån projektets kvalitet och forskarens meriter.
Det finns inga förutbestämda prioriteringar inom ERC. Istället utvärderas alla ansökningar av 27 olika tematiska granskningspaneler, uppdelade i tre huvudsakliga forskningsområden;
ERC:s generösa bidrag ger forskare möjlighet att bygga upp eller utöka sin forskargrupp, samt under en längre period fokusera på att etablera, konsolidera eller stärka sin position som forskningsledare i Europa.
ERC finansierar främst enskilda forskare, men även mindre grupper av forskare som bildar tvärvetenskapliga team, med bidrag inom följande kategorier;
Förutom bidragsbeloppen som anges för respektive finansieringsform ovan, kan forskare även ansöka om ytterligare finansiering för sina föreslagna ERC-projekt i form av ett engångsbelopp på upp till 1 miljon euro för ERC-StG, ERC-CoG och ERC-AdG, eller 4 miljoner euro för ERC-SyG, för att täcka kostnader inom följande kategorier;
I likhet med andra bidrag inom ramprogrammet Horisont 2020, ger ERC ett schablonbelopp på 25% för indirekta kostnader. Beroende på projektdesign och budget kan det därför finnas ett mindre eller större behov för medfinansiering av ERC-bidrag. För närvarande är ERC en prioriterad finansiär vid SLU, och därför täcks all medfinansiering för ERC-projekt av centrala medel. För mer information, se de nuvarande riktlinjerna för medfinansiering här.
Alla utlysningar om ERC-bidrag publiceras fyra månader innan deadline på den Europeiska kommissionens ansökningsportal ”Funding and Tenders”. Här hittar du även det aktuella arbetsprogrammet för ERC, som innehåller all nödvändig information om behörighet, ansökans utformning och utvärdering. Arbetsprogrammet och annan användbar information, inklusive en informationsguide för sökande, finns också att ladda ner från ERC: s webbplats.
I korta drag består en ERC-ansökan av tre delar;
ERC-ansökningar utvärderas normalt i två steg (tre steg för ERC-SyG), där B1 utvärderas i steg ett och B2 i steg två. I den sista utvärderingsfasen bjuder även ERC in forskare som nått steg 2 till en intervju i Bryssel.
Om du är nyfiken på ERC eller planerar att skriva en ERC-ansökan är du välkommen att kontakta Grants Office för rådgivning och praktiskt stöd i ansökningsprocessen. Du kan antingen kontakta en av forskningskoordinatorerna direkt eller skicka oss en epost på grantsoffice@slu.se
Forskare vid ett svensk universitet som har sökt ett ERC-startbidrag (starting grant) och fått betyget A men som missat finansiering på grund av begränsad budget kan ansöka om ett startbidrag från stiftelsens. Bidraget betalas ut för ett år i taget och garanteras i upp till fem år. Bidragsmottagare förväntas fortsätta att söka ERC-medel under bidragsperioden. För mer information, besök stiftelsens hemsida.
caroline.grabbe@slu.se, 090-786 8389, 072-2365670
marianne.gillion@slu.se, +46 076 513 40 38