ßetanytt v.20
Den här veckan händer det saker! Ni kan äntligen börja fylla på med projekt i forskningskatalogen och även be “era” forskare att skapa sina profilsidor. De flesta av er verkar vara i full gång med att bygga upp innehåll på vår nya webb, och vi släpper nu också in resten av verksamheten för att titta på betawebben och följa dess framväxt till lansering i juni. Det kommer en nyhet på medarbetarwebben om det under veckan.
Ompekningar
Under veckan påbörjar vi även arbetet med att ta ett samlat grepp om ompekningar. Det finns nu en mall som ni kan ladda ner som vi sedan kan använda för att läsa in ompekningarna direkt till Optimizely. Hämta filen här. Ladda ner en egen kopia och skicka den till mailto:webbredaktionen@slu.se när du är klar med den.
Så här fyller du i mallen:
|
För att dina ompekningar ska komma med behöver vi ha din fil senast den 5 juni.
Profilsidan
Nu går det bra för alla medarbetare att själva skapa en egen profilsida med hjälp av denna sida: https://beta.slu.se/profilsidor/skapa-profilsida. Du får gärna sprida länken till ”dina” forskare. För att kunna skapa en profilsida behöver medarbetaren vara uppkopplad på SLU:s nätverk, på kontoret eller genom VPN, men i övrigt krävs ingen särskild behörighet. Du som webbredaktör behöver alltså inte skapa profilsidor åt andra, men det kan hända att du får frågor om att hjälpa till att lägga in filmer och liknande.
Det kommer att läggas till funktionalitet på profilsidorna för att länka till forskningsprojekt och forskargrupper och skapa en egen länklista inom kort, så det kan man komplettera med senare ifall man önskar.
Dags att börja fylla forskningskatalogen!
Forskningskatalogen börjar närma sig klar i en första version. Det finns en del saker kvar att fixa, men den här veckan kan du börja skapa projektsidor. Ett antal pilotanvändare har redan skapat en del innehåll, så börja gärna med att titta på det för att bekanta dig med upplägget: https://beta.slu.se/forskning/forskningskatalog Detaljerade instruktioner för hur du ska jobba med katalogen kommer troligast under morgondagen, och då kan du köra i gång med att skapa egna sidor. Det kommer ett separat inlägg om det.
Vi kommer informera hela verksamheten om att forskningskatalogen är på plats men det är du som webbredaktör som styr när du vill släppa in forskare som publicerare på de sidor du har lagt upp. Och i samband med att du tillsätter en publicerare, be hen också att skapa en egen profilsida.
Forskningskatalogen är alltså en central sökbar samling webbsidor om forskningsprojekt och forskargrupper. Användare kan söka på fritext och filtrera på SCB:s standardiserade forskningsämnen, för att kunna hitta forskning och forskare att kontakta. Den primära målgruppen är yrkesrollsanvändare, alltså t ex forskare, beslutsfattare och medarbetare på myndigheter. I forskningskatalogen lägger vi sånt som vi dels önskar visa upp för användare, dels tror att de har intresse och nytta av att hitta. Det är alltså inte tänkt att vara en komplett katalog där precis alla projekt och alla detaljer om dem måste finnas. Så prioritera att lägga in det viktigaste. Det är bra om alla institutioner där det är relevant kan lägga in åtminstone ett projekt var innan lansering av nya webben.
Forskningskatalogen byggs upp av sidtyperna projektsida och forskargrupp. Vid behov kan en projektsida byggs ut med ett antal projektundersidor. Dessa sidtyper används endast i forskningskatalogen. Profilsidan ingår inte i forskningskatalogen men den är viktig för att katalogen ska fungera som tänkt, så att användare kan hitta forskare att kontakta.
Till sist,
ta gärna del av våra instruktioner för sidtyper och block. Sidorna innehåller tips och tricks samt inspelade instruktioner.
https://utb.slu.se/utbildning-opti/instruktioner-sidtyper-och-block/