Frågor och svar/FAQ

Senast ändrad: 04 juli 2023

Här publicerar vi vanliga frågor och svar som dykt upp under nätverksträffar, webbstugor och i webbredaktionens mejl. Fortsätt fråga! Det hjälper oss alla att förbättra kvalitén på innehållet och bli effektivare i vårt webbarbete.

Kan jag uppdatera mitt innehåll utan att sidans datum ändras?

Under fliken Sidinställningar i redigeringsläget finns rutan Uppdatera modifieringsdatumet. Om du vill ändra något på sidan utan att ändra datumet bockar du ur rutan innan du gör din änding. 

Kan jag schemalägga min publicering?

Schemaläggning fungerar inte på de sidtyper som använder speglingsfunktionalitet, dvs nyheter, kalenderhändelser och cv-sidor. På andra sidtyper går det bra att schemalägga en publicering.

Varför syns fel bild och rubrik när jag delar en sida på Facebook?

Vi kan inte bygga bort detta i Episerver. 

Felet uppstår när Facebook cachar (lagrar) innehåll i en tidigare version av en webbsida.

Om detta händer, så har Facebook ett verktyg där man kan testa en specifik webbadress för att se vilket innehåll som delas. Där kan man även radera tidigare cachat innehåll! Mycket användbart!

Hur lägger man in porträttbilder i Idis?

Den som är katalogansvarig på enheten lägger till portträttbilder i Idis. Läs om hur bilderna ska vara utformade på sidan Frågor och svar om Idis och AD

Vem är min katalogansvarige i Idis?

För att ta reda på vem som är katalogansvarig på din enhet eller avdelning kan du göra så här:

  1. På medarbetarwebben går du till Verktyg, Verktyg och system, klicka på Idis.
  2. Klicka på Min profil i vänsterkolumnen.
  3. Välj sen Organisationsuppgifter, så ser du där vem som är katalogansvarig hos dig.

Den som är katalogansvarig kan lägga till personer på vilken enhet som helst. Om din katalogansvarige behöver stöd i hanterandet av Idis så finns det mer information på sidan om Idis.

Jag får inte cv-sidan att dyka upp på personallistan.

För att lista CV-sidor i en personallista väljer du EW/CV-sidor som startnod. 

Redigeringsrutan är så liten. Finns det någon möjlighet att förstora den?

Ja, använd knappen "Slå på/av fullskärmsläge" ovanför redigerarrutan (en blå prick i en fyrkant). Då får du en annan överblick över ditt material i fältet Primärt innehåll. Klicka på knappen igen när du vill spara eller gå tillbaka till det vanliga redigeringsläget.

Min text verkar få annat typsnitt – hur gör jag för att det ska se okej ut?

Klistra alltid in text oformaterad, så slipper du få med oönskad kod från andra webbsidor eller från Word. För att klistra in som oformaterad klickar du på den lilla symbolen med två T:n ovanför redigeringsrutan. Du måste göra det för varje gång du klistrar in, Episerver kommer inte ihåg att du vill ha oformaterad text. Du kan också högerklicka och välja klistra in som oformatterad text.

Hur gör jag om jag inte kan redigera mina sidor?

Om du är utsedd till webbpublicerare så har du automatisk tillgång till att redigera din egen enhets webbsidor. För att få tillgång till sidor som ligger under andra enheter så måste din katalogansvarige i Idis lägga till den enheten i din webbpublicerarroll. När rollen läggs till I Idis så startar ett flöde och en förfrågan om godkännande skickas till chef/motsvarande för den organisation som berörs. Först när chefen godkänt det så går flödet vidare till webbredaktionen och du får din nya behörighet.

Det är viktigt att Idis (som hanterar behörighetsstyrningen) speglar verkligheten över vilka som jobbar med olika delar av webben. 

Hur får jag en kortadress till min sida? 

Högst upp i redigeringsläget finns fältet "Enkel adress". Det du skriver i rutan blir adressen till sidan, så skriver du till exempel samverkan blir kortadressen slu.se/samverkan.

Det är viktigt att du inte väljer en alltför allmängiltig kortadress som kan tänkas behövas för övergripande ändamål. Kontakta webbredaktionen om du är tveksam och kontrollera alltid att adressen inte redan är upptagen! 

Om du vill ha samma kortadress för den engelska och svenska sidan behöver du ange en/kortadress på den engelska sidan.