Frågor och svar/FAQ

Senast ändrad: 09 juni 2020

Här publicerar vi vanliga frågor och svar vartefter. Frågorna dyker oftast upp på våra nätverksträffar, webbstugor eller i webbredaktionens mejl. Fortsätt fråga! Det hjälper oss alla att förbättra kvalitén på innehållet och bli effektivare i webbarbetet.

Uppdatera utan att sidans datum ändras

Under fliken Sidinställningar i redigeringsläget finns rutan Uppdatera modifieringsdatumet. På grund av en bugg i systemet fungerar den inte som förväntat. Men om du klickar först i och sen ur den rutan kommer inte datumet för Senast ändrad att ändras på webbsidan.  

Schemaläggning fungerar inte på alla sidtyper

Schemaläggning fungerar inte på någon av våra sidtyper har möjligheten att speglas, dvs nyheter, kalenderhändelser och cv-sidor. På andra sidtyper går det numera att schemalägga publicering.

Problem med att fel bild och rubrik syns vid delning på Facebook?

Vi kan inte bygga bort detta i Episerver. 

Felet uppstår när Facebook cachar (lagrar) innehåll i en tidigare version av en webbsida.

Om detta händer, så har Facebook ett verktyg där man kan testa en specifik webbadress för att se vilket innehåll som delas. Där kan man även radera tidigare cachat innehåll! Mycket användbart!

Hur får man in porträttbilder i Idis?

Det görs av den som är katalogansvarig på enheten. Läs om hur bilderna ska vara utformade på sidan med frågor och svar om Idis och AD

Vem är min katalogansvarige i Idis?

För att ta reda på vem som är katalogansvarig på din enhet eller avdelning kan du göra så här:

  1. På medarbetarwebben går du till Verktyg, Verktyg och system, klicka på Idis.
  2. Klicka på Min profil i vänsterkolumnen.
  3. Välj sen Organisationsuppgifter, så ser du där vem som är katalogansvarig hos dig.

De som är katalogansvariga kan lägga till personer på vilken enhet som helst. Om din katalogansvarige behöver stöd i hanterandet av Idis så finns det mer information här: Idis.

Jag får inte cv-sidan att dyka upp på personallistan.

Du måste sätta en startnod i personallistans baksida. Välj EW/cv-sidor.

Redigeringsrutan är så liten. Finns det någon möjlighet att förstora den?

Ja, använd knappen "Slå på/av fullskärmsläge" ovanför redigerarrutan (en blå prick i en fyrkant). Då får du en annan överblick över ditt material i fältet Primärt innehåll. Klicka på kanppen igen när du vill spara eller gå tillbaka till det vanliga redigeringsläget.

Min text verkar få annat typsnitt - hur gör jag för att det ska se okej ut?

Klistra alltid in text oformaterad, så slipper du få med oönskad kod från andra webbsidor eller från Word. För att klistra in som oformaterad klickar du på den lilla symbolen med två T:n ovanför redigeringsrutan. Du måste göra det för varje gång du klistrar in, Episerver kommer inte ihåg att du vill ha oformaterad text.

Vem lägger in bild i Idis?

Bilder på anställda kan bara läggas in i Idis av dem som har utsetts till katalogansvariga. För att ta reda på vem som är katalogansvarig hos dig, se överst på denna sida!

Hur gör jag om jag inte kan redigera mina sidor?

Om du är utsedd till webbpublicerare så har du automatisk tillgång till att redigera din egen enhets webbsidor. För att få tillgång till sidor som ligger under andra enheter så måste din katalogansvarige i Idis lägga till den enheten i din webbpublicerarroll. När rollen läggs till I Idis så startar ett flöde och en förfrågan om godkännande skickas till chef/motsvarande för den organisation som berörs, dvs där man vill ha rollen. Först när chefen godkänt så går flödet vidare till webbredaktionen och man får sin nya roll (om man gått webbpublicerarkursen).

Det är viktigt att Idis (som hanterar behörighetsstyrningen) speglar verkligheten över vilka som jobbar med olika delar av webben. I och med Epi7-webben så har vi rensat upp i antalet behörighetsgrupper och det går inte längre att få tillgång till enstaka sidor.

Jag behöver en kortare adress till min sida, hur får jag det?

I redigeringsläget finns högst upp (skrolla upp) fältet "Enkel adress". Där kan du skriva in den adress du vill ha. Beroende på vilken del av webben sidan ligger på får du automatiskt en förled, dvs www.slu.se/ eller internt.slu.se/, till din enkeladress. Sen följer den kortadress du skriver in i fältet.

Se bara först till att inte den adressen redan är upptagen! 

Vid tveksamma fall kan webbredaktionen behöva avgöra hur enkeladressen ska vara utformad.  

Observera att det numera går att få en enkeladress till medarbetarwebben utan att behöva ange https:// först! 

Sidansvarig: webbredaktionen@slu.se