Utbildningar för dig som webbpublicerare

Senast ändrad: 14 oktober 2019

Du som har blivit utsedd till webbpublicerare av din chef behöver vanliga kommunikatörskunskaper och kunskaper i Episerver. Här hittar du den filmade grundkursen, uppföljningskursen i sidtyper och block, innehållsstrategin samt våra instruktionssidor som uppdateras fortlöpande.

Utbildning i Episerver för nya webbpublicerare 

Nytillkomna webbpublicerare måste gå utbildning i webbpublicering och Episerver för att få publicera på SLU:s webbar. Utbildningen består av en grundkurs och en påbyggnadsskurs i sidtyper och block.

Du måste också ta till dig innehållet i Innehållsstrategi för SLU:s webbplatser innan du börjar arbeta som webbpublicerare.

1. Grundkurs

Grundkursen i Episerver 7 är en inspelning av den lärarledda kursen som gavs under våren 2016. Där får du grunderna i webbpublicering i Episerver 7. Idag har vi Episerver 10, men grunderna skiljer sig inte från version 7.

Du måste gå igenom den filmade grundkursen innan du går den obligatoriska påbyggnadskursen om sidtyper och block, som du behöver för att kunna hantera webbpubliceringen.

Även du som vill uppdatera dina kunskaper kan med fördel titta igenom inspelningen.

Tips! Pausa gärna inspelningen då och då och prova lite själv, så blir det lättare att få de nya kunskaperna att ”sätta sig”.  

2. Påbyggnadskurs: sidtyper och block

Efter grundkursen behöver du också lära dig hur våra sidtyper och block ska användas och fungerar. Påbyggnadsutbildningen i sidtyper och block ges som en heldagskurs i Uppsala. Kursen kan tyvärr inte följas på distans. 

Datum för nästa uppföljningskurs blir den 16 oktober 2019, datorsal 2 i Ulls hus , Ultuna, klockan 9-16. Mer information om anmälan med mera har gått ut via mejl till dig som har utsetts till ny webbpublicerare.  

Observera att tempot i uppföljningskursen kräver att du har koll på grunderna i Episerver från den inspelade grundkursen. Om du inte har tagit del av grundutbildningen, så kan du inte tillgodogöra dig det vi går igenom. Du behöver alltså ha koll på de nya begreppen, som t ex resursfönstret, på baksidan-redigering, taggar och blockytor

Våra instruktionssidor om sidtyper och block innehåller samma information som ges under kursdagen. Observera att instruktionssidorna är mer uppdaterade än filmen, så följ dessa instruktioner när du ska göra nya moment.

Inför kursen ska du skapa en standardsida

Vi behöver veta säkert att du före utbildningsdagen har behörighet att arbeta i Episerver och att du har tillägnat dig grunderna från filmen och våra instruktionssidor.

Du ska därför senast den 7 oktober 2019 skicka en länk till webbredaktionen till en standardsida. Sidan ska innehålla rubrik, ingress, brödtext, ingressbild, mellanrubriker, punktlista och kontaktblock.

För att skapa sidan, gå till testwebbens redigeringsläge, https://epitest-int.slu.se/sluadmin/cms/#context=epi.cms.contentdata:///157&viewsetting=viewlanguage:///sv, och leta upp rätt ställe: Riktade sidor/Administrativa roller/Webbpublicerare/Utbildning i Episerver/Provsidor inför Episerverkurs. En motsvarande mapp finns för block och media i testwebbens resursfönster (Riktade/Webbpubl). 

Episerver 9 - avancerad kurs: formulär

Vissa men inte alla publicerare efterfrågar kurser på en mer tekniskt avancerad nivå. Vi har  haft en kurs i webbpublicerarnätverket om hur man gör formulär i Episerver 9 och senare versioner.

Webbanalys och målgrupper

Kunskaper i Episerver är förstås viktiga, men det räcker inte hela vägen! För att göra ett bra jobb med webbanalys och målgruppsanpassning behöver du kunna flera program.

Vizzit - tolka och agera på webbstatistik

I maj och i september 2017 erbjöd vi utbildning i hur man tolkar och agerar på webbstatistik. Kursen var uppdelad i två halvdagar med en del hemarbete före och mellan kurstillfällena.

Första kursdatumet var den 31 maj kl 8.45-12, andra kursdatumet var den 7 september kl 8.45-12. 

Google Analytics Academy

Arbetar du mycket med webbstatistik i Google Analytics? I så fall kan vi rekommendera Google Analytics Academy! Google erbjuder kurser för dig som är nybörjare men även för dig som redan kan GA och som vill lära dig analysera statistiken på djupet. Kurserna är helt gratis att gå och hålls uppdaterade av Google själva. Därför ser vi ingen anledning att erbjuda kurser i egen regi.

Sökmotoroptimering

Hösten 2016 hade vi en webbträff med sökmotoroptimering som tema. Vi gick då igenom grunderna i sökmotoroptimering, uppdelat på teknisk och redaktionell optimering. Fokus låg förstås på den redaktionella optimeringen, dvs det du som webbpublicerare kan göra för att dina sidor ska hittas och rankas högt i externa sökmotorer. 

Missade du webbträffen? Här finns inspelning och presentation:

Sidansvarig: webbredaktionen@slu.se