Utbildning för webbpublicerare

Senast ändrad: 06 december 2023

Du som har blivit utsedd till webbpublicerare av din chef ska först gå en webbaserad grundkurs i Episerver. Därefter följer en obligatorisk fortsättningssutbildning om sidtyper och block. Fortsättningssutbildingen ges just nu via Zoom.

Utbildning i Episerver för nya webbpublicerare 

Du som ska bli webbpublicerare på SLU:s webbplatser ska gå en utbildning i webbpublicering. Utbildningen består av en webbaserad grundkurs och en obligatorisk fortsättningsutbildning om sidtyper och block. 

Du ska också ta till dig innehållet i Innehållsstrategi för SLU:s webbplatser innan du börjar arbeta som webbpublicerare.

1. Grundkurs

Grundkursen i Episerver är en webbaserad kurs som består av text, bild och film. 

När du gått klart grundkursen ska du skapa en provsida som webbredaktionen ska godkänna innan du kan börja jobba med dina sidor i Episerver.

Även du som vill repetera dina kunskaper har nytta av grundkursen som är uppdelad i kapitel och avsnitt.

2. Fortsättningsutbildning: sidtyper och block

Efter grundkursen behöver du lära dig mer hur våra sidtyper och block fungerar och hur du ska använda dem. Fortsättningsutbildningen i sidtyper och block ges just nu som en heldagskurs via Zoom. 

Nästa tillfälle för fortsättningsutbildning är torsdag 1 februari 2024, vilket också är den sista utbildningen i verktyget för nuvarande webb. Inbjudan skickas till de vi känner till behöver gå kursen. Sista anmälningsdag 19 januari 2024.

Kontakta webbredaktionen@slu.se om du blivit utsedd till webbpublicerare och behöver gå utbildningen. 

Observera att tempot i fortsättningsutbildningen kräver att du har koll på grunderna i Episerver från grundkursen. Du behöver till exempel ha koll på begrepp som resursfönster, på baksidan-redigering, taggar och blockytor

Instruktionssidorna om sidtyper och block innehåller samma information som ges under kursdagen. 

Inför fortsättningsutbildningen ska din provsida vara godkänd

För att säkerställa att din behörighet fungerar som den ska och att du tillägnat dig grundkunskaperna i Episerver ska du skapa en sida och skicka en länk till webbredaktionen senast en vecka innan fortsättningsutbildningen.

Provsidan ska vara en standardsida i två språkversioner. Sidan ska innehålla: 

  • sidrubrik 
  • sidansvarig
  • ingress 
  • ingressbild med alternativtext och ingressbildtext
  • brödtext
  • mellanrubriker i flera nivåer
  • punktlista
  • intern och extern länk
  • länk till e-postadress
  • expanderbar meny eller bildspel
  • kontaktblock (skapa ett eller två kontaktblock, minst ett med hjälp av Idis).

För att skapa sidan, gå till testwebbens redigeringsläge, och leta upp rätt ställe i trädstrukturen: Riktade sidor/Administrativa roller/Webbpublicerare/Övningsyta. En motsvarande mapp för block och media finns i testwebbens resursfönster (MW/Riktade/Webbpubl/Övningsmapp). 

Skapa webbformulär

Vill du skapa formulär kan du följa instruktionerna i manualen: 

Webbanalys och målgrupper

För att bli en bra webbpublicerare är det viktigt att du kontinuerligt arbetar med uppföljning. På SLU finns analysverktyget Vizzit som du når direkt via Episerver. Vizzit är ett något enklare analysverktyg som är fullt tillräckligt för de flesta webbpublicerare. Kontinuiteten är långt mycket viktgare än antalet funktioner i analysverktyget. 

Tolka och agera på webbstatistik med hjälp av Vizzit

Sökmotoroptimering

Som webbpublicerare kan du göra mycket för att öka sökbarheten på dina webbsidor. Väl optimerade webbsidor hittas och rankas högre av externa sökmotorer som till exempel Google.