Caroline Backman, förvaltningsledare vid kommunikationsavdelningen berättar om varför vi behöver en ny webb:
– SLU:s huvudwebbplatser, slu.se, internt.slu.se, student.slu.se, universitetsdjursjukhuset.se och artdatabanken.se är byggda i publiceringsverktyget Episerver, numera Optimizely. Våra webbplatser är byggda i en utdaterad version av publiceringsverktyget och då det har skett rejäla tekniska hopp till den nya versionen behöver all kod skrivas om från grunden.
Den huvudsakliga grunden till projektet är alltså teknik, men projektet tar också ett omtag när det gäller innehåll och organisation.
Designprinciper
F=Förvaltningsbart
A=Användaren i fokus
L=Lagligt
K=Konsekvent och standardiserat.
Ett enhetligt designsystem håller på att byggas upp vilket innebär att komponenter som knappar och block återanvänds i olika kombinationer på webbplatsen. Det ger ordning och reda i koden, hög prestanda och en konsekvent design.
Kommer den nya webben att bli bättre?
– Vår plattform slu.se är i stort sett en bra webbplats, under senare år har förvaltningen lagt mycket fokus på att stabilisera plattformen, att höja prestandan och att anpassa webbplatsen utifrån skärpta krav för tillgänglighet och integritet. Det har gett resultat och webbplatsen presterar idag bra på de flesta områden, säger Caroline Backman.
– Under FALK-projektets förstudie fick vi också ett kvitto på att webbplatsens användare till stora delar är nöjda med slu.se. Framför allt är de internationella studenterna nöjda, medan vi anställda tenderar att vara något mindre nöjda. Samtidigt vet vi i webbförvaltningen att det finns stora brister i innehållet på dagens webbplats. Alldeles för mycket innehåll är inte uppdaterat, otillgängligt och trasigt. Det hoppas vi nu kunna komma tillrätta med genom att allt innehåll granskas innan det flyttar över till den nya webbplatsen.
Tydligare organisation
En del skillnader mellan den gamla och den nya webben kommer att märkas. Detta i form av en tydligare webborganisation, med fler redaktioner och mer samverkan. Det kommer också att ställas högre krav på webbredaktörerna som kommer att arbeta mer kontinuerligt med webb än vad många gör i dagsläget. Redaktörerna utbildas under våren 2025 och kommer att lägga in det nya innehållet under perioden mars–maj.
– Forskningskommunikation är ett område i fokus och målet är att kunna ge besökarna på webbplatsen en bättre överblick över SLU:s samlade forskning än idag. Det ska ske genom en forskningskatalog där forskare själva kan bidra med information. Katalogen består av webbsidor som kan sorteras och skäras på olika ledder utifrån ett taggsystem.
– Vårt mål är att bygga en långsiktigt förvaltningsbar, stabil och säker webbplats med bästa möjliga prestanda, samtidigt som gränssnittet ska upplevas som enkelt och tillräckligt för redaktörerna, säger Caroline Backman.
Text: Vanja Sandgren
Till Vårt SLU