Nu taggar vi ner – och upp!
I samband med att vi bygger en ny webbplattform för slu.se ser vi till att förbättra ett och annat när vi ändå håller på. Inte bara rent tekniskt utan även i rutiner, arbetssätt och innehåll. En sådan sak är hanteringen av taggar, eller kategorier som det kallas i Optimizely.
Vi renodlar taggandet på nya webben, så att varje kategori som läggs till på en sida har en uttalad och tydlig funktion. Alla vi som arbetar med webben använder kategorierna till att skapa filtreringar, styra var nyheter och kalenderhändelser syns, strukturera forskningskatalogen, och skapa samlingar av information med ett gemensamt tema. Kategoriernas funktion är att strukturera innehållet på vår webb så att besökare lätt ska hitta det de söker. Därför behöver själva kategorierna, med vissa specifika undantag, inte synas för besökare.
Varje listning (block eller sida) ska ha en tydligt specificerad funktion och ett syfte som överensstämmer med ett av syftena för hela SLU:s webbplats. Det säkerställer att taggarna används på ett meningsfullt sätt och bidrar till användarupplevelsen i ett utifrån och in perspektiv.
Vi taggar alltså ner på visningar av taggar utan funktion för besökaren, och taggar upp ambitionerna att med hjälp av taggar visa vårt innehåll på relevanta platser. För att tydliggöra hur det ska fungera sätter vi samman nya riktlinjer för taggning. Vi berättar om det viktigaste här.
Behövs en egen tagg?
Ibland kan det uppfattas som att en egen tagg behövs för att nå synlighet på webben, med tanken att det hjälper den delen av verksamheten att synas. Men det är inte riktigt sant, varken på nuvarande webb eller – kanske framför allt – på den nya. Kategorier är inte heller en etikett för att markera eller marknadsföra organisatorisk eller annan tillhörighet: Den primära avsändaren på slu.se är SLU (Ett SLU, ni vet!).
Snarare handlar det om att välja rätt taggar utifrån var och hur man vill styra att innehållet ska synas för besökaren. Det viktiga är att innehållet syns där det är relevant, inte själva taggens synlighet. Och relevant kan det vara i t ex en listning av pressmeddelanden i pressrummet, eller kommande disputationer på en viss institution.
Forskningskatalogen
Ett särfall där kategorier faktiskt skrivs ut på sidan är den nya forskningskatalogen. Där skrivs kategorierna för forskningsämnen ut på sidan som länkar, för att besökaren lätt ska kunna hitta vidare till mer relaterad forskning. Länken leder till en listning av fler projekt och forskargrupper inom just det ämnesområdet man klickat på.
Forskningsämnen
Forskningsämnen har fått mer detaljerade kategorier. Den tidigare uppsättningen av forskningsämnen har fått en del kritik då många tycker den är allt för generell och har för dålig upplösning. Den är baserad på UKÄ:s standardiserade lista över forskningsämnen och det kommer den fortsatt att vara. En av grundprinciperna för nya slu.se är nämligen att det ska vara ”standardiserat”, vilket bland annat underlättar kopplingar mot andra viktiga system som SLUPub. Dessa kategorier är endast till för att använda i forskningskatalogen, för att den ska bli sökbar och filtrerbar för besökaren.
Nu när vi fyllt på forskningsämnena med en mer detaljerad nivå, så kommer det förhoppningsvis finnas fler ämnen som känns relevanta. Men om du saknar något forskningsämne så lägger vi till det, under förutsättning att det finns i UKÄ:s lista. Och om UKÄ uppdaterar sin lista så justerar vi utifrån det.
Men min institutions forskningsämnen finns inte med? Nej, så länge de inte sammanfaller med ett forskningsämne i UKÄ:s lista så kommer de heller inte att läggas till. Men, en av de stora nyheterna på nya webben är forskningskatalogen. Den kommer att innehålla funktionalitet som fyller det behovet.
Uppdaterade kategorier
En del kategorier har tagits bort, flera har tillkommit, men de flesta är desamma som vi arbetar med nu. Kategorier som inte används i någon större omfattning har inte fått följa med, och andra har vi omvärderat eller hittat andra lösningar för. Kategorierna är fasta såvida inte organisationen förändras. Nya kategorier kan endast läggas till under Teman, vilket vi kommer att beskriva mer i detalj framöver.
Organisationstaggar
Alla institutioner och fakulteter ska finnas med. Om din saknas har vi missat den. Hör i så fall av dig så löser vi det. De kategorier som har funnits under centrumbildningar och projekt jobbar vi fortfarande med.
Framöver
Vi hoppas och tror som sagt att vi har landat i en bra lösning, med lagom nivå på både funktionalitet och administration. Vi taggar ner på taggarnas synlighet för besökare och fokuserar tydligare på deras funktion. Och vi hoppas att vi alla kommer att känna oss hemma i det, om inte direkt så åtminstone på sikt.
Mer information om det här kommer allt eftersom, och ni får gärna fråga om det ni undrar över.
//Charlotta Lantz och Mia Peterson