D 5. Avpublicera eller släng sida

Senast ändrad: 04 juli 2023

Ibland kan du behöva avpublicera en sida. Det kan till exempel vara när anmälan till en händelse har gått ut, eller när viss information inte gäller längre. Du kan avpublicera direkt eller ställa in ett datum för avpublicering längre fram i tiden. Sidan ligger kvar på sin plats i trädstrukturen, men visas inte.

Slänger du däremot sidan så försvinner den från sidstrukturen och hamnar i webbplatsens papperskorg. Sidan ligger kvar papperskorgen i 30 dagar. Råkar du slänga en sida av misstag kontaktar du webbredaktionen för att återställa den.

Tänk på! Om du avpublicerar eller slänger en sida så kommer eventuella länkar till sidan brytas, och trasiga länkar påverkar användarupplevelsen, tillgängligheten och sökmotoroptimeringen negativt.

Om det är en speglad sida så måste du också avpublicera eller slänga alla versioner av sidan. Speglade sidor är CV-sidor, nyheter och kalenderhändelser. Släng originalet på medarbetarwebben och kopiorna på externwebb och studentwebb. För att se vilka webbplatser nyheten finns på kikar du i fältet kategori på originalsidan. 

 

Katagorier (taggar)

Redigera och publicera avpublicerad sida

Om en sida som är avpublicerad behöver redigeras, så gör du din redigering och publicerar sidan.  Denna publicering betyder dock inte att avpubliceringen försvinner, så för att redigeringarna ska bli synliga för användaren måste du också ta bort avpubliceringen.

 

Gå till nästa avsnitt: D 6. Övning

 

Tillbaka till D. Skapa sidor eller till kursens startsida