D 1. Vad är sidor?

Senast ändrad: 08 juni 2020

Caroline, behöver denna sida vara med? Om den ska vara med ska vi länka den till sidan: Vilken sidtyp och vilket block kan jag använda?

I Episerver finns många olika typer av innehåll. Sidor är det vanligaste innehållet som du som webbpublicerare skapar och redigerar. Sidor är grunden i innehållet och skapar normalt grunden i navigeringen på webbplatsen.

Sidor skapas på olika sidtyper som kan upplevas olika för användaren. De kan skiljas åt i färg och utseende eller i funktionalitet.

Du skapar och publicerar sidor på samma sätt, oavsett vilken sidtyp som du skapar innehåll med.

Det är viktigt att tänka igenom var du ska placera din sida innan du skapar den. Var du placerar din sida påverkar ofta menystrukturen och därmed användarvänligheten. Sidan bör ligga på en logisk plats för användaren.

Var du skapar sidan påverkar också vad sidan får för url (sidans webbadress) och därmed också sökmotoroptimeringen. En sida ärver de överordnade sidornas namn i sin url.

När du skapar sidor gör du det utifrån den sida som ska vara överordnad i strukturen. Den sida du skapar blir en undersida. När du har valt plats väljer du sedan den sidtyp du vill ha, fyller den med innehåll och publicerar den.

När du döper sidan bör du döpa den till något logiskt som bygger på sidans innehåll och som gör det lätt för användaren att hitta den i strukturen på webbplatsen. Namnet ärvs i menyn, rubriken och i url:en om du inte själv ändrar namnet.

I exemplet i kursen visar jag hur du arbetar med den vanligaste sidtypen på webbplatsen Standardsidan.