Utskick 8 december 2022

Senast ändrad: 24 januari 2023

Idag på morgonen har vi gjort årets sista produktionssättning.

Ny navigering på plats

Denna gång är det den nya navigeringen som kommit på plats. Den största skillnaden jämfört med tidigare är att navigeringen i mobil nu fungerar mycket bättre. Som besökare kan man nu nå alla sidor via navigeringen och riskerar inte längre att hamna i en återvändsgränd.

I samband med att navigeringen byggts om har det också skett några visuella förändringar:

  • Sök har fått en ny placering och visas i infällt läge. När man klickar på sökikonen fälls ett större sökfält ut.
  • Val av språk har flyttat ner något och fått en jordglob som ikon. Den nya ikonen är placerad bredvid sökikonen.
  • Megamenyn har fått ett mörkt tema och en tydligare hierarkisk indelning.
  • Startsidan för respektive megameny har fått en ny ikon för att tydliggöra att det är en klickbar länk.
  • Den redaktionella ytan i menyn är bortplockad till förmån för en renodlad, tydligare och mer lättöverskådlig meny.
  • Logotypen är utbytt till en fil av högre kvalitet, vilket gör att den bibehåller sin skärpa även om besökare zoomar på webbplatsen.

SLU tillgänglighetsgranskas av DIGG

I veckan har SLU fått meddelande från DIGG (myndigheten för digital förvaltning) om att vi brister i tillgänglighet på vår webbplats. Denna gång är det den mindre automatiska granskningen som genomförts och webbförvaltningen hanterar rättningar på de sidor som granskats. Vi vill dock ta tillfället i akt att påminna om att ALLA vi webbpublicerare behöver arbetar aktivt med tillgänglighet.

Allra viktigast är att se till att

  • jobba med rätt rubriknivåer
  • bilder har alternativtexter
  • länkar formuleras på ett beskrivande, innehållsbärande sätt
  • filmer är undertextade och syntolkade.

Vi vill också påminna om att alla pdf-filer som laddas upp på våra webbplatser ska vara tillgängliga. Mer info och bra länkar om hur du kan lära dig mer om tillgänglighet hittar du på webbpublicerarsidorna.

Bilder rensade i produktionsmiljön

Under veckan har vi rensat bort de 25 000 bilder som legat uppladdade i Episerver, utan att användas aktivt på någon sida eller i något block.

Säkra att dina bilder har alternativtext

På våra webbplatser finns fortfarande 16 000 aktiva bilder som saknar den obligatoriska alternativtexten. Nu när vi rensat bort skräpbilderna är det ett bra tillfälle att kontrollera hur det är ställt med dina bilder. Det kan du antingen göra via filhanteraren, eller sida för sida. Väljer du att jobba sida för sida kan verktyget Wave vara till god hjälp.

Ny innehållsdatabas på testwebben

Under dagen idag torsdags byter vi också ut innehållsdatabasen på testwebbarna så att dessa speglar innehållet på produktionswebbarna.

Jul i webbredaktionen

Till sist vill vi passa på och önska dig en vilsam julledighet, när den så småningom infaller. Webbredaktionens brevlåda trappar ner takten under vecka 51 och är sedan obemannad vecka 52 och vecka 1. Från 9 januari är vi tillbaka som vanligt igen!


Kontaktinformation