Utskick 29 januari 2021

Senast ändrad: 17 februari 2021

Om gamla dokument, indexering, CV-sidan, projekt Isberg, nätverksträff, webbstugor och utbildning.

Projekt isberg

Som många av er vet är SLU:s webbplattform både eftersatt och instabil. Det tar sig till exempel uttryck i att du som publicerare loggats ut titt som tätt, att nya sidor inte indexerats och att vissa sidor laddas väldigt långsamt. Underhållet har helt enkelt inte räckt till och vi har nu en rejäl teknisk skuld att beta av. Och det är precis vad vi ska börja göra under 2021.

Kommunikationsavdelningen har fått extra medel för att stabilisera webbplattformen. Vi har namngett uppdraget till projekt isberg, och som namnet antyder så kommer vi att jobba med förvaltningsåtgärder under ytan.

Koden ska bli bättre dokumenterad, strukturerad och mer effektiv. Målbilden är en stabil webbplattform som vi så småningom ska kunna vidareutveckla på utan att det genererar nya problem.

Parallellt med projektet pågår också ordinarie förvaltningsarbete, men de båda delarna behöver synkas och vårt fokus är att stabilisera grunden och att säkra grundläggande funktionalitet. Vidareutveckling och tillägg av ny funktionalitet behöver vänta medan vi städar upp under ytan. På nätverksträffen 18 mars berättar vi mer och svarar på frågor!

Nyligen fixat och på gång

Indexering och dokument i filhanteraren

Nu fungerar indexeringen av nya sidor igen. Vi har lyckats krympa vårt index genom att rensa bort gamla nyheter och kalenderhändelser samt justera inställningarna. Vi ligger dock fortsatt nära maxgränsen och kommer därför att behöva din hjälp med att rensa bland filer. Vi har i dag 40 000 dokument som indexeras på SLU:s webbplatser och väldigt många av dem har inte haft några besök under det senaste året. Vi har även flera tusen dokument som ligger indexerade, men som saknar länk från någon av våra webbplatser.

Vi har också hittat en hel del gamla dokument, i form av protokoll och deltagarförteckningar, som innehåller personuppgifter som inte alls borde ligga publicerade på våra webbplatser.

Vi jobbar på från vårt håll och har redan kontaktat några av er för att be om hjälp att rensa i er verksamhets dokument, men ju fler vi är som hjälper till i detta arbete desto bättre. Så när du laddar upp en ny version av ett dokument, eller en nyare bild, se då till att radera den gamla versionen i media. Det räcker alltså inte med att bara ta bort själva länken i editorn.

CV-sidor

En fix i editorn för CV-sidor är på gång och kommer förhoppningsvis att kunna driftsättas redan under nästa vecka.

Nätverksträff

Vi planerar för en webbnätverksträff via Zoom 18 mars. Då berättar vi mer om projekt isberg och annat som är på gång. En kallelse kommer via Outlook inom kort.

Vårens webbstugor

Vi fortsätter med webbstugor via Zoom under våren. Nedan datum är inplanerade klockan 10–11. Kallelser kommer via Outlook.

  • 18 februari
  • 25 mars
  • 29 april
  • 27 maj

Påbyggnadsutbildning för nya webbpublicerare

Påbyggnadsutbildningen för nya webbpublicerare genomförs via Zoom 4 mars. Du som är ny publicerare, eller som ännu inte gått påbyggnadsutbildningen får en kallelse. Utbildningens är obligatorisk, men om du inte kan just detta datum får du istället en inbjudan till nästa tillfälle.