Utskick 25 augusti 2020

Senast ändrad: 29 oktober 2020

Om uppgraderingen till Episerver 11 och omställning av våra fysiska sammankomster för webbpublicerare.

Tidigt i morgon (tisdag 25 augusti) uppgraderar vi våra produktionswebbar till Episerver 11. 

I övrigt jobbar webbredaktionen också med att ställa om tidigare fysiska sammankomster för webbpublicerare till digitalt format.

Uppgradering av Episerver

Uppgraderingen påverkar främst den tekniska delen av Episerver, det vill säga den bakomliggande koden, men det blir också en del mindre förändringar för dig som publicerare:

  • Bilder kan nu laddas upp med dra och släpp direkt till därför avsett fält. Vi vill dock att du ändå laddar upp dina bilder via filhanteraren, precis som tidigare. På så sätt hamnar bilden i rätt mapp och det blir lättare att hitta på den igen. Kom ihåg att du också behöver ge din bild svensk och engelsk alternativtext samt publicera bilden innan du drar in den på din sida.
  • Editorn har bytt utseende och antalet knappar har minskat. I princip all funktionalitet finns dock kvar.
  • Episerver har förändrat funktionaliteten för att skapa länkar till interna sidor och media. Det går fortfarande bra att dra in den sida eller det objekt du vill länka till, men din länkade text kommer automatiskt att ändras till sidans eller objektets namn. Det innebär att du själv får skriva om länktexten i editorn efter att länken skapats. Alternativt så kan du använda länkknappen för att skapa eller redigera din länk.
  • De gamla formulären (äldre än 2016), skapade i Xforms slutar att fungera.

Pröva helst att logga in redan idag

Under testperioden har vissa publicerare haft problem att logga in i Episever. Vi ber dig därför att testa att logga in så snart som möjligt. Mejla it-stöd om det krånglar och uppge ditt AD-namn för snabbare hantering.

Hör av dig om du stöter på problem

Inför uppgraderingen har webbredaktionen testat igenom besöks-, publicerar- och admingränssnittet på webbplatserna. Våra utvecklare har jobbat på fantastiskt bra och hunnit lösa nästan alla problem, men några småsaker finns ändå på en restlista:

  • formatering av citat
  • formatering i formulär
  • sortering av block i media.

Hör av dig till webbredaktionen om du stöter på något mer som inte fungerar riktigt som det ska.

Webbstugor, påbyggnadsutbildning och nätverksträff

Precis som alla andra behöver vi i webbredaktionen nu tänka nytt kring hur vi kan genomföra tidigare fysiska möten digitalt istället. Planen är att testköra såväl webbstugor, påbyggnadsutbildning för nya webbpublicerare och nätverksträffar i digitalt format under hösten. Inbjudan kommer så snart vi spikat datum!