Utskick 23 januari 2020

Senast ändrad: 16 juli 2020

Tillgänglighetslagen, lägga in alt-texter, bra länktexter, vårens webbstugor, lägre bemanning i webbredaktionen under våren.

Lagen om tillgänglighet till offentlig digital service

Senast 23 september ska våra webbplatser uppfylla kraven på tillgänglighet som regleras i Lagen om tillgänglighet till offentlig digital service (DOS-lagen). Alla vi som arbetar med SLU:s webbplatser har ett gediget arbete framför oss och det är nu hög tid att sätta igång. Vi föreslår att du börjar arbeta med dina bilder och också ser över dina länktexter. Hjälp finns på tillgänglighetssidan på medarbetarwebben.

Lägg in alt-texter

Nu är det dags att lägga in så kallade alternativtexter (alt-texter) till  dina bilder på webbplatserna, om du inte har gjort det tidigare. Alt-texterna hjälper dem som inte kan se en bild att förstå vad bilden föreställer. Du ska också skriva alt-texter för andra element som inte är text, till exempel filmer eller illustrationer.

Alt-text är nu obligatoriskt på nya bilder. Det du behöver göra är att gå in i bilden i redigeringsläge och ge den en svensk och engelsk alt-text och publicera den. Annars visas inte bilden på din webbsida. 

Att bilden inte visas om den inte har en alt-text gäller nya bilder. Bilder på sidor som redan är publicerade visas fortfarande, men av tillgänglighetsskäl behöver även dessa bilder ges en alt-text.

Nytt är att du nu ska skriva in en alt-text på såväl svenska som engelska för samma bild. Vi har också passat på att rensa bort de fält du inte ska fylla i. Läs om hur du arbetar med alt-texter på tillgänglighetssidan på medarbetarwebben.

Skriv bra länktexter

En annan tillgänglighetsåtgärd du kan sätta igång med är att se till att dina länktexter är bra och tydliga. Läs om hur du arbetar med länktexter på tillgänglighetssidan på medarbetarwebben

Vårens webbstugor

Kom till vårens webbstugor om du vill du ha hjälp med tillgänglighetsarbetet, eller något helt annat som har med webbpublicering att göra. Första stugan för terminen äger rum i Uppsala 29 januari.

Grundutbildning för nya publicerare

12 februari utbildar vi nya webbpublicerare i Ultuna.

Lägre bemanning i webbredaktionen

Under våren har webbredaktionen lägre bemanning än tidigare. Det kan därför ta lite längre tid än tidigare att få svar från oss.


Kontaktinformation