Maten vi äter påverkar inte bara vår egen kropp, utan har också stor påverkan på världen vi lever i. SLU forskar och utbildar för ökad hållbarhet inom livsmedelsproduktionen från jord till bord och återvinning, klimatanpassning av jordbruket och mycket mer. Foto: Karrie Zhu.
1/6
Annsofie Wahlström är programchef för SLU Future Food. Här utvecklas mång- och tvärvetenskapliga arbetssätt för att adressera de komplexa utmaningarna i livsmedelsystemet. Foto: Johan Wahlgren.
2/6
På SLU finns många program och kurser kring livsmedelsystemet, i form av till exempel mark och växter, djur och hållbarhet, etologi och djurskydd, mat och landskap samt energisystem. Här lär sig studenter bygga hydroponiska odlingssystem. Foto: Mårten Svensson.
3/6
Professor Sigrid Agenäs undersöker hur kalvar kan integreras i skötselsystem för automatisk mjölkning, och hur det i så fall påverkar mjölkavkastningen samt kalvens tillväxt, hälsa och fertilitet (Sigrid till vänster och universitetsadjunkt Hanna Eriksson till höger). Foto: Jenny Svennås-Gillner.
4/6
Forskningsfartyget Svea är ett av världens modernaste forskningsfartyg som kan användas till i stort sett alla typer av marin forskning och miljöövervakning. Foto: Malin Andersson, Sjöfartsverket.
5/6
Torleif Härd, dekan på fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap önskar sig en ny halvstatlig organisation som skulle fungera som länk mellan universitetet och lantbruket, som Skogforsk fast för livsmedel. Foto: Cajsa Lithell.