Seminarier och andra aktiviteter
Hur ska vi förstå arbetsplatskonflikter?
Föreläsning med Urban Sandén från GHAL här på SLU Se i efterhand här (SLU Play).
Gender differences in how scientists present the importance of their research
With invited speaker Marc J. Lerchenmueller, Assistant Professor for Technological Innovation and Management Science at the University of Mannheim. Watch the presentation about "Gender differences..." here.
Försthet” – om breddad rekrytering
Mer information här
Konst, kropp och motstånd.
Stina Wollters föreläsning om vikten av att finna nya mänskligare ideal, om förändring, frihet och motstånd.
Mer information här.
Presentation av UHR:s rapport Universitets och högskolors arbete mot sexuella trakasserier
Inledning av UHR:s generaldirektör Karin Röding. En undersökning på regeringens uppdrag, av Aleksandra Sjöström, utredare. Det går att se seminariet i efterhand på YouTube.
Seminarium om jämställdhet inom akademisk karriär
Charlotte Silander, Linnéuniversitetet. Se föreläsning här som video eller pdf.
Läs mer om seminariet här
Samtycke och te
Se filmen om samtycke vid sex, översatt till att erbjuda någon en kopp te.
Härskartekniker - seminarium 5 december
Rebecka Bohlin och Sara Berg skrivit boken 5 härskartekniker och 50 motståndsstrategier. Rebecka kom till Ultuna för att dela med sig av dessa. Seminariet kommer att hölls på svenska.
Titta på presentationen som visades under föreläsningen om härskartekniker.
Allt vi inte pratar om - seminarium 28 november
Thor Rutgersson kom till Ultuna för att prata om sin bok "Allt vi inte pratar om" samt för att leda en paneldiskussion med fyra inbjudna män från fakulteten om mansrollen kring frågor om kärlek, vänskap, sex, ego, rädslor och bräcklighet. Seminariet hölls på engelska.
Panelen från vänster: Patrik Oskarsson, Per Sandin, Adam Wallin och Arvid Stiernström. Thor Rutgersson ledde diskussionen. Fotograf: Kristin Thored
Lika villkor? Vilka erfarenheter har våra icke-svenska kollegor av lika villkor på SLU?
Seminarium 24 oktober
Syftet med seminariet var att dela med oss av erfarenheter och framförallt lära oss av våra kollegor som kommer från andra länder, hur kan vi integrera jämlikhetsaspekter i vårt dagliga beteende för uppnå en hållbar och stimulerande arbetsmiljö? Hur kan vi bli bättre på att attrahera och ta emot icke-svenska kollegor?
Här kan du hitta slutsatser och idéer från seminariet om hur man bör jobba vidare med att integrera icke-svenska kollegor på ett bättre sätt på SLU.
4 juni Inspirationsföreläsning för mer jämställdhetsintegrering
Ett seminarium för att höja kompetensen om jämställdhetsintegreringen. Seminariet belyste hur vi kan arbeta proaktivt på institutionsnivå med att konkretisera jämställdhetsintegreringen genom att ge en översyn av det nya uppdraget, samt ge deltagarna utrymme att ställa frågor och diskutera.
Program: 11.00-11.30 Jämställdhetsintegrering på SLU – Varför, vad och hur då? (Ylva Eklind) 11.30-12.30 Lunch med diskussion om HUR man kan jobba med jämställdhet 12.30-13.30 Inspirationsföreläsning av Hans Lindgren, Universitetsadjunkt, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet 13.30-14.00 Reflektion i bikupor och avslutande diskussion i helgrupp.
Hans presentation.
Ylvas presentation.
23 maj Barakat - Sveriges Demokratiagent
Välkomna till en föreläsning av Barakat Ghebrehawariat, känd som Demokratiagenten och VD för förändringsbyrån Demokrateam. Föreläsningen handlar om demokrati, inkluderande kommunikation, mångfald och representation. Efter föreläsningen finns tid för en frågestund och diskussion.
Vad menas med vithetsnorm? Hur används begreppet rasifiering? Varför kallas människor som är födda här invandrare? Heter det flykting eller människor på flykt? Vad "får" en säga och vad spelar det egentligen för roll vem som säger vad? Det är lätt att känna sig vilsekommen i begreppsdjungeln och många är rädda för att säga fel. Botemedlet är inte att prata mindre. Tvärtom, vi behöver kommunicera mera. Mera inkluderande. Det handlar därför inte om att sluta säga "fel" utan om att börja göra rätt. På rätt sätt. Att lära sig prata demokratiska - rätt och slätt.
26 april - Kvällsseminarium om HBTQ
Lika villkorsutskottet på VH bjöd in alla studenter och medarbetare på Ultuna till ett seminarium:
Hur kan alla känna sig välkomna till och trivas som anställda och studenter på SLU? Hur kan undervisning och arbete förbättras? Max Hällström från utbildningsenheten på RFLS, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, föreläste för oss och svarade på våra frågor. Vi diskuterade också hur vi kan gå vidare på SLU.
14 mars - Kön och makt i akademin
Lika villkorsutskottet på VH bjöd in NJs medarbetare till en eftermiddag med presentationer och diskussioner om "Kön och makt i akademin" med Jesper Fundberg och Malin Rönnblom.
1 mars - Handledarseminarium - Genusmedveten handledning.
Föreläsare: Ulrike Schnaas, FD, pedagogisk utvecklare. Enheten för universitetspedagogik, Uppsala universitet.
Rektors blogginlägg angående #metoo
Läs Rektors blogginlägg från 16 november 2017 och 18 januari 2018.