Fakta:
Creative commons
SLU rekommenderar licensen CC BY-ND och dessa CC-badges (märkning) finns i mallen.
BY = Licenstagare får kopiera, distribuera och visa verket samt göra bearbetningar och remixer av det endast om upphovsmannen eller licensgivaren ges erkännande.
ND = Licenstagare får kopiera, distribuera och visa endast ordinarie kopior av verket, inga bearbetningar eller remixer av det.
Mer information: Creative Commons (Wikipedia)
Alternativtexter till bilder
Alternativtexter till bilder är en hjälp för personer med nedsatt syn att förstå digitalt innehåll. Alt-texten blir uppläst för den som lyssnar på en webbsida eller visas för den om surfar utan bilder. Att använda alt-text är ett krav för att uppfylla webbtillgänglighetsdirektivet.
- En alternativtext ska så långt som möjligt vara ett likvärdigt alternativ till bilden. Den ska inte i första hand beskriva bilden utan fylla samma funktion som bilden.
- Tänk dig att du kort beskriver bildens innehåll för någon över telefon som behöver förstå innehållet.
- Var kortfattad. Sträva efter att inte skriva längre än 80 tecken. Undvik att skriva mer än 150 tecken eftersom det är gränsen för vad en del skärmläsare klarar.
- Undvik överflödig information. Alternativtexten behöver t.ex. inte innehålla fraser som “en bild av…”, för användaren är det uppenbart att det är en bild som beskrivs.
- Om bilden består av text, kan denna text ofta användas rakt av.
- I alternativtexter för bilder som har en funktion, det kan vara en länk till något eller en knapp, beskrivs funktionaliteten och inte bilden i sig. Exempel: En pil pekar till nästa sida. Skriv "Nästa sida" i stället för "Pil som pekar till höger" i alternativtexten.
- Grafik, till exempel diagram och infografik, ska också förklaras. Tänk på att det är innehållet som ska förmedlas och inte det visuella intrycket. För exempelvis ett tårtdiagram skrivs datan som utgör grunden för diagrammet i alt-texten.
Mer information finns på Textalternativ på webbriktlinjer.se och Digital tillgänglighet på DIGG:s webbplats.