Fakta:
Idéskisserna skickades till tomas.osterman@slu.se.
Vid fakultesnämndsmötet den 16 juni beslutades att bevilja fyra projekt 500 tkr vardera inom den strategiska utlysningen för tvärvetenskapliga kraftsamlande katalysatorprojekt 2021:
• Horticultural food production systems as a driving force supporting resilient urban transformations
• Sustainable living requires the nexus between Urban Socio-Ecology and Integrated Pest Management
• LTV Växtprotein – Från produktion till konsument och innovationer
• Betydelsen av digital teknik och korta livsmedelskedjor för stadsnära matproduktion, för gynnande av hållbara produktionssystem, multipla landskapsvärden och fler människors tillgång till lokalt odlad mat.
Projekten ska vara avslutade december 2022 och avrapporterade till dekan senast första kvartalet 2023.
Denna satsning knyter väl an till LTV-fakultetens strategi 2021-2025. Följande textavsnitt finns i strategins inledande avsnitt. ”I mötet mellan de olika vetenskapliga disciplinerna kan det dessutom uppstå nya forskningsfrågor och utbildningsbehov som kan leda till mer heltäckande lösningar av framtidens komplexa samhällsutmaningar. Fakulteten vill därför fortsätta att utveckla organisationsövergripande samarbeten internt och externt som underlättar kraftsamling inom verksamhetsområden och i nya tvärvetenskapliga konstellationer.” Eftersom denna satsning ska bidra till ökad attraktionskraft för externa medel motiveras den också av fokusområde Finansiering i LTV-fakultetens strategi.
Utveckla forskningens kvalitet och attraktionskraft genom att tillvarata utvecklingspotentialen mellan institutioner och ämnesområden, samt adressera för samhället viktiga kunskapsområden. Insatserna bedöms även kunna bidra till utbildningsverksamhetens utveckling och kvalitet.
Det övergripande målet är att kraftsamla forskningen, möta nya kunskapsbehov och öka framgången i externfinansiering. Det förväntas ske genom tvärvetenskapliga, tvärsektoriella kraftsamlande katalysatorprojekt som grund för ansökningar om externfinansiering där samarbeten mellan ämnesområden och institutioner skapar mervärden för forskning, utbildning och sektors-/samhällsnytta.
Ansökningsprocessen sker i två steg: först idéskisser och sedan fullständiga ansökningar.
Målsättningen är att finansiera minst fyra ansökningar i denna ansökningsomgång, men det finns ekonomiskt utrymme för att bevilja fler. Bedömning av ansökningar med förslag till prioriteringar görs av dekan, prodekan, vicedekaner och fakultetsnämndens ledamot i nämndens arbetsutskott. Dekan beslutar om vilka idéskisser som ska stödjas. Fakultetsnämnden beslutar om beviljade av de fullständiga ansökningarna.
Målet är att projekten ska leda fram till framgångsrika forskningsansökningar. Medel kan även sökas utöver det direkta arbetet med forskningsansökningar för att omfatta aktiviteter som kan stärka dem, t.ex. pilotprojekt, förstudier och kunskapssynteser. Projekten ska omfatta minst två institutioner vid LTV-fakulteten, men kan även involvera andra kompletterande forskningskompetenser och utveckling av samverkan med aktörer i näringsliv och samhälle i övrigt där det kan bidra till ytterligare styrka. Projekten kan både inriktas mot att utveckla nya samarbetskonstellationer men också vidareutveckla redan initierade samarbeten.
Bidrag för att anordna konferenser, workshops och seminarier kan omfattas av ansökan men ska i möjligaste mån sökas från andra källor. Befintliga stödstrukturer för att utveckla forskning och samverkan ska där det är möjligt tillvaratas för att höja kvalitet och resurseffektiviteten (Partnerskap Alnarp, Movium, SLU framtidsplattformar m fl).
Idéskisserna skickades till tomas.osterman@slu.se.