Nytt från ledningen

Senast ändrad: 20 november 2024
Bild av dekan Christina Lunner Kolstrup

Hösten är här, snart december månad, och med det står julen och julledigheten för dörren efter en väldigt intensiv hösttermin.

Dock finns fortfarande mycket att fixa med anslagsfördelning, budget, projektredovisningar och kursavslutningar med mer, innan vi påbörjar 2025. Men innan dess, vill jag passa på att ge er en uppdatering kring vad som händer på fakulteten just nu.

Fakultetsnämndsvalet är nu klart

Vart tredje år är det fakultetsnämndsval på SLU och i början av november blev det klart hur vår fakultetsnämnd kommer att se ut för den kommande mandatperioden 2025-2027:

  • dekan/ordförande, undertecknad
  • prodekan/viceordförande, Aakash Chawade
  • ledamöter: Caroline Dahl, Karl Lövrie, Daniel Valentini, Åsa Lankinen och Laura Grenville-Briggs Didymus samt
  • suppleanter Samar Khalil och György Ängelkott Bocz.

Jag vill passa på att tacka er för det stora förtroendet jag och fakultetsnämnden fick i valet och jag ser fram emot ytterligare tre spännande år tillsammans med fakultetsnämnden och vår fakultet.

Onsdag den 11 december är årets sista fakultetsnämndsmöte och här kommer vi att avtacka avgående fakultetsnämndsledamöter och välkomna våra nya.

Vi kommer även att göra en återblick gällande denna mandatperiod ”vad har nämnden arbetat med och åstadkommit under 2022-2024”. Denna återblick kommer ni att kunna ta del av via fakultetsnämndsprotokollet december 2024.

Fortsatt fokus på våra kärnverksamheter

Den kommande mandatperioden kommer vi fortsatt ha full fokus på vår kärnverksamhet (forskning, utbildning och fortlöpande miljöanalys). Vi ska fortsätta stärka och främja forskningen, satsa på att öka graden av beviljade forskningsansökningar och vi ska göra satsningar för att komma åt några av de stora nationella och internationella forskningsanslagen.

Vi kommer även att fortsätta det strategiska arbetet med våra forsknings- och undervisningsinfrastrukturer för att öka användningen samt för att utveckla dem på bästa sätt utifrån de ekonomiska förutsättningar vi har.

Fokus kommer också att riktas mot ständig förbättring av våra utbildningar samt inte minst strategisk arbete med studentrekrytering för att öka studentantalet.

Sen får vi inte glömma att vår kärnverksamhet har ett omfattande samarbete/samskapande med näring, bransch och myndigheter vilket gör oss ganska unika på SLU och speciellt på vår fakultet som har en enhet för samverkan och utveckling.

Utvecklingen av vårt campus är självklart högt prioriterat – både gällande våra inomhus- och utomhusmiljöer. Först i pipeline ligger ju tågstoppet och västra noden som vi hoppas kan stå klart 2027/2028.

Processerna löper på

Status för ämnesområdesöversynen är att institutionerna med hjälp av professionella processledare arbetar intensivt med implementering av fakultetsnämndens beslut från 3 april 2024 (principer för hur vi definierar ett ämnesområde, lämplig storlek för ett ämnesområde för att skapa förutsättningar för starka forskningsmiljöer, ämnesansvarigas roll och funktion samt principer för ämnesmedelstilldelning (beslutet finner du i Public 360).

Institutionerna har kommit olika långt i deras processer och vi räknar med att fakultetsnämnden kan fatta beslut om fakultetens nya ämnesområden i oktober/november 2025 med ikraftträdande 1 januari 2026.

Fakultetsnämnden följer med stort intresse institutionernas processer och ser fram emot alla kreativa, nytänkande och spännande kommande ämnesområden vid vår fakultet.

Fakultetens forskningsinfrastrukturer

Fakulteten har många och väldigt viktiga forsknings- och undervisningsinfrastrukturer som förtjänar en samlande, transparent och strategisk plan för utveckling.

Fakultetsnämnden beslöt därför i september 2023 att göra en strategisk satsning på våra forskningsinfrastrukturer genom att tillsätta en vicedekan för forskningsinfrastruktur.

Sedan dess har en hel del hänt inom området. Vi har tagit fram Riktlinjer för LTV-fakultetens prioritering och finansiering av forskningsinfrastruktur (beslutet finner du i Public 360), reviderat avgiften för basskötsel i trädgårdslabbet, hållit en antal workshops för att öka kännedomen om och få inspel till vidare utveckling av våra infrastrukturer.

Workshopparna har varit en succé och vi kommer att fortsätta med denna typ av aktiviteter till våren och framåt.

Under hösten lanserade vi en utlysning för mindre forsknings- och undervisningsutrustning. Vi kan konstatera att intresset och behovet av denna typ av satsning har varit stort och totalt sett fick vi in 18 riktigt bra ansökningar. Den 19 november fattade jag beslut om att bevilja medel till 6 ansökningar baserat på rekommendationer från bedömargruppen (dekan, prodekan, vicedekan forskningsinfrastruktur och forskningssekreterare).

Även på SLU övergripande nivå har det varit fokus på forskningsinfrastrukturer och rektor fattade i oktober 2024 beslut om Utseende av SLU-infrastrukturer av särskild betydelse samt revidering av Policy för forskningsinfrastruktur (besluten finner du i Public 360).

Mycket glädjande

Det är full fart fram för fakultetens verksamheter och det är så härligt att vara en del av detta. Ingen nämnda inga glömda, men några av de senaste stora nyheter är bl.a. att vi och Sparbanken Skåne den 23 oktober lanserade den 50 miljoner kronors-satsningen på vårt nya kunskapscentrum för hållbar primärproduktion i Alnarp. Detta fokus på primärproduktionen kommer att vara ett fantastiskt lyft för hela näringen och vår fakultet.

Glädjande var också utdelningen av SLU Alnarp och Sparbanken Skånes Innovationspriser 2024 till framträdande forskare och studenter. Dock stannar glädjen inte där, den 19 november kunde fakulteten ytterligare glädja sig över att få två av SLU:s centrala biträdande universitetslektors-satsningar.

Ett STORT GRATTIS till er och till oss alla på LTV!

Slutligen vill jag passa på att tacka er för alla insatser, ert stora engagemang och hårt arbete som jag vet att ni har lagt ner under hösten och önska er en fin december och så småningom God Jul & Gott Nytt År.

Bästa hälsningar

Christina

 

 


Kontaktinformation

Christina Lunner Kolstrup, dekan
Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, SLU
christina.kolstrup@slu.se, 040-41 50 30