Nytt från ledningen

Senast ändrad: 19 december 2024
Håkan Sandgren, fakultetsdirektör. Foto: Anette Neldestam Larsson

Att gå runt i Alnarpsparken under en kall förvinter har också sin charm. Träd och buskar är avlövade, färgerna mer avrundade, ljuset avmätt. Då är det extra viktigt att fånga det svaga skenet av den sol som trots allt lyser ovanför molnen även den gråaste av dagar.

Tiden före juluppehållet präglas som vanligt av ett slags upploppskänsla. Det händer mycket nu, och alla jobbar hårt för att avsluta eller påbörja saker inför det kommande året.

Webbprojektet FALK

Som ni kanske vet pågår ett projekt för att förnya vår webb. Det huvudsakliga skälet till projektet är att vårt gamla webpubliceringsprogram nått slutet av sin levnad och ett nytt måste introduceras. I samband med detta passar vi också på att se över allt webbinnehåll och hur vi organiserar jobbet med webben. Om ni söker på ”Webbprojektet FALK” på medarbetarwebben hittar ni mer information.

Nät 2.0

Det långsiktiga projektet med att förnya vårt nät fortsätter, något försenat. För Alnarps del har det bland annat inneburit att gammalt kablage bytts ut. Nät 2.0 ska för Alnarps del aktiveras första halvan av nästa år, men tiderna är fortfarande rörliga.

Inom ramen för det övergripande IT-infrastrukturprojektet arbetas det också med att se över och få bättre kontroll över lärosätets IT-tillgångar. Som det ser ut nu saknas överblick över vilka tillgångar vi har, vilket är nödvändigt ur bland annat ett säkerhetsperspektiv, men dessutom för att vi på ett bra sätt ska kunna effektivisera och ekonomisera hanteringen av IT-material.

Om dessa projekt läser ni mer om på medarbetarwebben. Nyligen blev det därjämte klart att den som kommer att leda vår utveckling inom IT-området blir Eleonore Hammare, som kliver på som IT-direktör i februari.

Förbättrat stöd till grundutbildningen

Ett annat intressant projekt jag deltagit i som styrgruppsledamot har som syfte att förbättra stödet till grundutbildningen. Här har nyligen de tre projektgrupperna inkommit med förslag till förnyade processer för programsidor, AV-utrustning och lokalbokning vilka kommer att genomgå ytterligare granskning inför kommande beslut.
Förhoppningsvis ska detta arbete leda fram till en mer smidig hantering och i förlängningen förbättra vår attraktionskraft som utbildningsanordnare.

På utbildningssidan har jag också blivit medvetandegjord om att SLU har möjlighet att erbjuda så kallade utbildningsaktiviteter till enskilda bolag och till privatpersoner. Vi får med uppmärksamt intresse följa hur lärosätet hanterar denna unika möjlighet.

Vision Alnarp

Campusprojektet stävar vidare och vi har nu med emfas betonat behovet av att i detta projekt på ett mer övergripande sätt inkludera långsiktig och hållbar vattenförsörjning för campus, och dessutom pekat på behovet av noggranna studier av vattenavrinningen. Förhoppningsvis kommer detta att leda till att våra odlingsytor – både de som används till forsknings- och undervisningsändamål och de som brukas av lantbruksdriften – ska kunna nyttjas på ett givet omständigheterna optimalt sätt.

När det gäller just odlingsytorna fortsätter vi nu vår genomgång av dem i syfte att tillsammans med Egendomsavdelningen och SLU Lokaler och projekt få ett bättre grepp över hur de används och hur de skulle kunna användas. Som vi alla vet är marken omkring oss en del av SLU:s unika tillgångar och därför, liksom exempelvis Biotronen, växthusen och labben, centrala för vår verksamhet.  Samtidigt som campusprojektet tuffar vidare genomförs också en grundlig studie som berör den strategiska lokalförsörjningen. Håll utkik!

Slutligen ska jag bara notera att jag nyligen fick emotta en medalj för Nit Och Redlighet i Rikets Tjänst. Mitt första jobb överhuvudtaget (i Gislaved, någon gång i slutet av 1970-talet) var som brevbärarbiträde vid Kungliga Postverket. På så sätt knyter jag på ett fint sätt an till medaljprydda anfäder: min morfar, vars sista anställning var som postmästare i Höganäs; min farfar, som började som rallare och slutade som stationsmästare vid SJ. Och förstås pappa, som jobbade i den statsägda skolan under större delen av sitt yrkesverksamma liv.

Med dessa personliga ord önskar jag er alla
En Riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!

Håkan Sandgren
Fakultetsdirektör


Kontaktinformation

Håkan Sandgren, fakultetsdirektör
Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds och växtproduktionsvetenskap, SLU
040-41 54 34
hakan.sandgren@slu.se