Dekanbrev
En (som vanligt) fullspäckad höst med miljöanalysen att se fram emot
Hej,
Nu börjar det märkas att sommaren är inne på sin slutspurt och att hösten gör sitt antågande. För de flesta av oss verksamma inom miljöanalysen väntar nu en tid då den data som samlats in under vårens och sommarens fältarbete ska kvalitetssäkras, lagras i databaser, analyseras och tolkas, för att sedan slutligen utgöra underlag för råd till förvaltande myndigheter. För andra fortsätter insamlingen av värdefulla data över miljöns tillstånd även under årets kallare månader.
Utöver detta är det mycket som händer inom miljöanalysen på och utanför SLU. Värt att notera från omvärlden är till exempel att EU-kommissionen under sommaren slutligen antog naturrestaureringslagen och nu arbetar med ett gemensamt direktiv för markhälsa och resiliens. SLU besitter betydande expertis inom båda områdena och kommer förhoppningsvis spela en stor roll i det svenska genomförandet av de nya lagarna och direktiven. Tidig höst innebär även att vi får en första fingervisning om omfattningen av uppdrag under kommande år till SLU:s miljöanalys från de huvudsakliga myndigheterna som vi samverkar med. Den 19e september släppte regeringen sin budgetproposition för 2025, och i skrivande stund pågår en analys av hur denna påverkar oss på SLU.
Samtidigt är processen med att ta fram förslag till SLU:s styrelse för hur våra egna anslag inom miljöanalys ska fördelas mellan berörda verksamheter under 2025 i sin slutfas. Arbetet drivs inom rådet för fortlöpande miljöanalys vid SLU (Fomar), och avsikten så här långt är att inte göra några större förändringar i fördelningen av anslagen jämfört med innevarande år. En viktig post inom anslagsfördelningen är medel för utveckling av verksamheten inom SLU:s tolv miljöanalysprogram. Likt tidigare år förslår Fomar att 500 000 kronor per program avsätts för utvecklingsprojekt under 2025. En utlysning om projektförslag för dessa medel stänger 22 september. Passa på att skicka in en ansökan om du har ett bra projektförslag och inte redan gjort så! Kontakta gärna koordinatorerna för våra miljöanalysprogram, för mer information.
Ett annat sätt på vilket SLU:s miljöanalys kan utvecklas är genom externt finansierade forskningsprojekt med en tydlig koppling till förvaltningen av naturresurser och miljö. Nyligen stängde två utlysningar inom miljöforskningsanslaget med väldigt hög relevans för vår miljöanalys, en om framtidens miljöövervakning och en om ekosystembaserad akvatisk förvaltning. Jag vet att många forskare och miljöanalytiker vid SLU skickat in ansökningar till dessa, och förhoppningen är naturligtvis att vi får flera intressanta och spännande projekt beviljade när beslut fattas under slutet av hösten.
Nytt för i år är att Formas öppna utlysning av forskningsmedel flyttats till hösten och att formerna för denna även gjorts om lite. Utlysningen stänger 16 oktober, och jag ser fram emot flera slagkraftiga ansökningar från SLU inom den miljöanalysnära forskningen vi bedriver.
Jens Olsson, vicedekan för miljöanalys
Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt