Nytt från ledningen

Dagarna blir sakta längre, och med de första vårtecknen på vårt vackra campus kommer ny inspiration. Den här tiden på året för med sig nya möjligheter till tillväxt, samarbete och innovation – viktiga faktorer för att vi ska kunna nå våra mål om en blomstrande akademisk gemenskap.
I min nya roll som prodekan är jag vice ordförande i fakultetsnämnden, ansvarar för forskningsinfrastruktur och till viss del även externa samarbeten.
Workshoppar och fakultetsnämndsbeslut
En bra forskningsinfrastruktur är av yttersta vikt för vår fakultet då den möjliggör högkvalitativ forskning, utbildning och innovation. Under det senaste året har vi gjort stora insatser för att förbättra fakultetens forskningsinfrastruktur. Vi har till exempel arrangerat workshoppar som samlade många deltagare och gav oss möjlighet att visa upp vår befintliga infrastruktur, träffa koordinatorer och diskutera sätt att förbättra det vi redan har. Senare i år blir det även en workshop i Lönnstorp.
Förra året lanserade fakultetsnämnden också en utlysning av bidrag för mindre utrustning som fick ett positivt mottagande. Ett annat viktigt fakultetsnämndsbeslut var att etablera en tydlig och transparent prioriterings- och finansieringsmodell för forskningsinfrastruktur.
En viktig prioritering är att förbättra effektiviteten och kostnadseffektiviteten genom transparenta kostnadsmodeller för användarna. Förra året hade vi ett nära samarbete med Trädgårdslaboratoriet för att hitta förbättringsmöjligheter, vilket ledde till reviderade hyresmodeller för användarna. I år kommer vårt fokus att skifta till Lönnstorp där vi ska titta på möjliga förbättringar.
Fokus på forskningsinfrastruktur vid SLU centralt
På SLU centralt är rådet för forskningsinfrastruktur (Fir) ett forum för fakulteterna att gemensamt diskutera forskningsinfrastruktur. En diskussion om närmare samarbete Fir resulterade i att rektor utsåg vissa anläggningar till SLU-infrastrukturer av särskild betydelse – ett sätt att bekräfta hur viktig forskningsinfrastrukturen är och att de infrastrukturer som utsetts har en strategisk betydelse för SLU. Bland de som valdes ut har vi från vår fakultet Biotronen, Trädgårdslaboratoriet, Landskapslaboratoriet och Lönnstorp. Under hösten hölls ett möte under ledning av rektor med Fir och koordinatorerna för dessa infrastrukturer för att diskutera aktuella utmaningar och framtida möjligheter.
Nytt initiativ på fakulteten
Ett nytt initiativ för i år är att prefekterna kan föreslå infrastrukturer som de anser lämpliga för medfinansiering från fakulteten. På så sätt säkerställer vi att den infrastruktur som medfinansieras har hög relevans för forskning och utbildning. Prefekterna har till slutet av maj på sig att skicka in sina förslag. Vi tänker oss att institutionerna diskuterar olika idéer grundligt, både internt och med andra institutioner, innan de bestämmer sig.
Ett av kraven för att få medfinansiering är att den föreslagna infrastrukturen är relevant för minst två institutioner. Både befintlig infrastruktur och helt ny infrastruktur kan föreslås. Vi ser fram emot att få bra förslag från prefekterna. Fakultetsnämnden kommer att fatta beslut under hösten som del av en öppen, transparent och dialogbaserad strategi för finansiering av infrastruktur.
Genom att öka transparensen och inkludera fler i beslutsfattandet på fakulteten vill vi skapa en mer robust och hållbar forskningsmiljö för alla. Vi uppskattar ert engagemang och ser fram emot fortsatt samarbete och innovation under året!