Dekanbrev
Lite nyheter om grundutbildningen.
De senaste åren har präglats av svängningar i antalet nyregistrerade studenter. Under Covidperioden hade vi en toppnotering, men därefter har antalet sjunkit kraftigt. Vi arbetar kontinuerligt för att få upp ansökningssiffrorna igen. Det handlar om förbättrad marknadsföring av våra program, men vi kommer även att behöva se över innehållet i programmen så att de tilltalar fler som söker.
De agronomkopplade programmen tillhör de som minskat mest, och SLU har gjort bedömningen att reformen med införandet av separata kandidat- och masterprogram som leder till agronomexamen inte har lett till önskat resultat. Därför återinförs femåriga agronomprogram från 2025–2026.
Vi har ett stort antal utbildningsprogram, och därmed många kurser, men inte så många studenter, vilket bidrar till en ansträngd grundutbildningsekonomi. NJ-fakulteten bedriver därför ett arbete för att minska kursantalet men med bibehållen kvalitet på undervisningen. Det kan t.ex. handla om mer samläsning, att slå ihop program – vissa kurser kan också behöva läggas ner. Arbetet bedrivs i flera grupper med en koordinator, Ida Kollberg, från institutionen för växtproduktionsekologi. Läs intervju med Ida här.
Till sist – kursutvärderingarna visar att vi har en mycket hög kvalitet i våra utbildningar! Hösten 2023 hade 24 stycken (av drygt 90) ett medelbetyg på 4,5 eller högre, och endast 3 kurser hade betyg 3,0 eller lägre! Tre kurser hade 5,0, det gäller BI1044 Växtpatologi, BI1277 Vertebratzoologi, samt BI1381 Svampkunskap. Stort grattis till er som arbetar med dessa kurser! SLU fick också fantastiska omdömen i den internationella studentbarometern, se mer om det här! Jag hoppas förstås att studenternas omdömen blir mer kända, så hjälp gärna till att sprida detta!
Nu ser jag fram mot en sommarledighet med förhoppning om ett helt vanligt sommarväder. Jag önskar alla på NJ-fakulteten en trevlig sommar!
Jon-Petter Gustafsson
vicedekan och programnämndsordförande
Foto: Amanda Öberg.