26 sep
30 sep

Smedjan, Skara

Smedjeveckan i Skara

evenemang | möten, sammanträden | seminarier, workshops |

Smedjeveckan är ett återkommande populärvetenskapligt arrangemang vid SLU i Skara sista veckan i september varje år.

Välkommen till Smedjeveckan 2022!

Temat i år är En jord där människor och djur mår bra. De fem dagarna bjuder på ett brett och innehållsrikt program som berör mat, djur, klimat, trädgård, jordbruk. Varmt välkommen till en händelserik vecka!

Program

Måndag 26/9

9.00 15.30
Precisionsverktyg för trädgårdsodling
Tekniker utvecklas och anpassas efter olika klimatförhållanden. Vi berör både växtskydd och näringsanalyser för dig som odlar i växthus, på friland eller har cirkulära odlingssystem. Ta del av demonstrationer av ny teknik inom områdena satellitbaserade metoder för att bedöma vattenstatus, autonoma system för detektion av insekter samt nya mätprinciper för flytande näringslösningar. De olika frågeställningarna diskuteras därefter i en workshop där deltagarna delas in efter intresseområden.

Läs mer om dagen och anmälan

Thomas Börjesson och Ida Claesson, Agroväst
Plats: Hernquistsalen, Smedjan

Tisdag 27/9

8.00 – 9.00
Näringslivsfrukost
Skara kommun och SLU bjuder in till Näringslivsfrukost. Marie Andreasson, platschef vid SLU i Skara, berättar om arbetet med att bygga upp en Green Innovation Park i Skara, där akademi, näringsliv, investerare och entreprenörer ska kunna mötas för att samverka kring innovation och arbeta tillsammans för en hållbar framtid.

Matilda von Rosen, VD på SciIns, berättar om det innovativa företaget som startats av forskare vid SLU. SciIns erbjuder friska, livskraftiga och produktiva hussyrsor för en hållbar utveckling av storskalig uppfödning av insekter till mat och foder.

Dessutom "En kvart med politiken", där alla har möjlighet att lyssna och föra dialog med kommunens politiker.

Det bjuds på kaffe och smörgås.

Anmälan till näringslivsfrukosten

Plats: Hernquistsalen, Smedjan


INSTÄLLT 13.00 – 16.00 (ges istället digitalt i november)
Upphandling av sociala tjänstehundar


INSTÄLLT PÅ GRUND AV SJUKDOM 13.15 – 15.00
Varför mår våra hästar så dåligt när de har det så bra?


Onsdag 28/9

9.30 – 16.00
En dag om bin och hälsa med fokus på klimat och välmående
9.30 - 12.00Samtal mellan Magnus Ljung och Lotta Fabricius Kristiansen, SLU RådNu om bihälsa, medborgarforskning och nyttodjurparker.
Joel Lilljebjörn och Per-Erik Larsson visar hur Uddetorpsskolan arbetar med inventering av pollinatörer och blommande örter. 

SLU RådNu och Uddetorpsskolan
Plats: Hernquistsalen, Smedjan


13.00 Guidad vandring i Fornbyn och utställningen SURR!
Veterinärmuseets utställning om pollinatörer som är verksamma på natten.

Veterinärhistoriska museet och Västergötlands museum
Plats: Fornbyn, Skara

Läs mer om dagen och fullständigt program


Torsdag 29/9

9.30 – 13.00
Framtidens hållbara mat
Temat för årets Smedjevecka, SLU Skaras populärvetenskapliga vecka, är En jord där människor och djur mår bra.

Under torsdagen har vi fokus på innovation, nya tankar och idéer om framtidens hållbara mat.

Med oss har vi:

  • Måltidshistoriker Richard Tellström, docent i måltidsvetenskap och känd bland annat från tv-programmet Historieätarna. Han ger oss perspektiv på tallriken och vad tidigare innovationer har betytt för den tallrik vi har på bordet idag.

  • Mat- och klimatforskare Elin Röös sommarpratade i P1 i augusti om hur vi ska föda en växande befolkning utan att förstöra planeten. Elin  pratar om hur innovation är viktigt för att få ett bättre klimat. Innovationer inom lantbruket och inom livsmedelsindustrin, men också innovation i vårt eget sätt att tänk kring hur vi äter. (via länk från Uppsala)

  • Matilda von Rosen är VD för SciIns, ett företag startat av SLU-forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren. SciIns erbjuder friska, livskraftiga och produktiva hussyrsor för en hållbar utveckling av storskalig uppfödning av insekter till mat och foder.

  • Magdalena Bergh, Innovation & Product Management Director vid Lantmännen, ger oss en inblick i den nya miljardsatsningen på ärtproteinisolat, ett växtbaserat alternativ till exempelvis kött. Lantmännen producerar också veteprotein som också är en del av satsningen runt gröna proteiner. Hur kommer det här att kunna påverka de gröna näringarna i Västsverige?

Dessutom – hur skulle SLU Campus i Skara se ut med en Green Innovation Park? Vad kan detta innebära för näringsliv och forskning? En förstudie för att svara på de här frågorna pågår och det kommer vi att berätta mer om.

Tid: Torsdag 29 september kl.9:30-13.00
Plats: Hernquistsalen, Smedjan, SLU Skara, Gråbrödragatan 7, Skara

 Anmälan till dagen  Sista anmälningsdag 22 september!

Fredag 30/9

9.00-12.15
Mark och vattenvård för framtida skördar
För framtidens livsmedel behöver vi tänka på våra framtida skördar och därmed vårda mark och vatten. Thomas Keller förklarar samband mellan odlingssystem och god jordhälsa. Vikten på dagens tröska är upp till 10 gånger tyngre än på 60-talet. Hur påverkas vi av det? Att etablera utan plog sparar mycket diesel. Per Sahlberg och Fredrik Tidström ger dig goda tips hur du stegvis ställer om, undviker fallgroparna och lyckas.

Läs mer om dagen och anmälan

Agroväst
Plats: Hernquistsalen, Smedjan


Kontaktinformation

Anna-Karin Johnson, Kommunikatör
SLU Meny, Lärosätenas klimatnätverk
anna-karin.johnson@slu.se
0511-671 93, 0703-59 71 93