Hoppa till huvudinnehåll

Markvetenskap

Inom markvetenskap betraktar man marken som en naturresurs. Studierna innefattar markens uppbyggnad och dess kemiska, fysikaliska och biologiska egenskaper. Dessa egenskaper sätts i förhållande till användning och skötsel av jordarna.


Det finns 175 sidor som är taggade med Markvetenskap:

PhD Halftime Seminar by Erica Packard

Erica Packards halvtidsseminarium markmiljo-webb@slu.se Välkommen till Erica Packards halvtidsseminarium. Titel: The ecology and function of ectomycorrhizal decomposers Opponent: Mohammad Bahram,

Markens kolförråd påverkas inte av markberedning

Enligt åtskilliga studier av forskaren Monika Strömgren och hennes kollegor påverkas inte markens kolförråd av markberedning, tvärtom mot vad man kan tro. Resultaten har också nyligen bekräftats i en

Disp Arvid Stiernström

Beyond the Minefield Mining, Development, and Open Moments in Northern Sweden charlotta.eriksson@slu.se Arvid Stiernström försvarar sin avhandling "Beyond the Minefield Mining, Development, and

Mykorrhizasvamp missgynnas mer av luftburet kvävenedfall än av kvävehalten i bördig mark

Mykorrhizasvampar i bördig granskog tycks missgynnas kraftigt av det stora nedfallet av luftburet kväve i Sydsverige. I Mellansverige, där nedfallet är lägre, tycks mykorrhizan däremot trivas bra

Marken viktig att värna när jordbruket flyttar norrut

Sedan 1950-talet har motståndskraften i svenska jordbruksmarker försämrats på grund av ett allt intensivare jordbruk. I kombination med klimatförändringarna innebär det en ökad risk för att marken

Forskare och beslutsfattare i dialog om EU:s markdirektiv och miljöövervakning

Om drygt 25 år ska alla marker i EU vara vid god hälsa, enligt EU-kommissionens förslag på markdirektiv som presenterades sommaren 2023. Direktivet kommer innebära förändringar i våra nationella

Tydlig koppling mellan klimat och markens vattengenomsläpplighet – eller?

En ny metaanalys som omfattar 466 studier visar att klimatet hänger ihop med markens vattengenomsläpplighet, vilket utmanar den dominerande förklaringen. Samtidigt misstänker forskarna att det finns

Förbisedda mikroorganismer kan hjälpa till att bevara kväve i jordbruksmark

Mikrober som omvandlar växttillgängligt kväve i marken till gaser som försvinner upp i luften har stor betydelse för jordbruket, och klimatet. Men det finns även en förbisedd mikrobgrupp som bevarar

Att välja rätt satellitbild viktigt vid beräkning av mull- och lerhalt

Satelliter är en potentiellt kostnadseffektiv metod för att få information om markens egenskaper, exempelvis mängden kol, men det finns flera utmaningar med tekniken. Forskare i det europeiska

Disp Tobias Klöffel

Soil structure and water functions in agricultural soils of the temperate boreal zone in a changing climate charlotta.eriksson@slu.se Tobias Klöffel försvarar sin avhandling " Soil structure and

Tallar tål mycket mer markförsurning än vad man trodde

Oron för att surt regn skulle orsaka skogsdöd var en het politisk fråga för 30–40 år sedan, och ledde till kraftfulla motåtgärder. Men hur skadlig hade försurningen kunnat bli utan dessa? Ett

Ny rapport – åtgärder för att minska kadmium i grödor

Höga halter av kadmium i vår mat kan vara hälsoskadligt. Idag får delar av Sveriges befolkning i sig för mycket kadmium, eller på gränsen till för mycket – detta trots att man sedan långt tillbaka

Loading…