Livsmedelsvetenskap
Här ingår produktkvalitet, vegetabilier, mjölk, kött, fisk.
![](/globalassets/ew/org/inst/mom/news/2024/vincent-erhart-dg0axdhy1l8-unsplash.jpg?height=200&width=354)
Diversifierat jordbruk – från jord till bord
Ett diversifierat jordbruk avser hela kedjan i livsmedelssystemet - allt från jordens mikroorganismer till konsumenters preferenser. Den 29 maj organiserade Nadia Maaroufi, docent vid SLU, en
![](/globalassets/ew/org/inst/vforadl/bilder/partners2.jpg?height=200&width=354)
Baljväxtfabriken
Växtbaserade proteiner är ett område med en hög tillväxttakt både i Sverige och globalt. En svensk sojabönsproduktion som möter behoven av svenskt växtprotein till livsmedelsindustrin, och som är
Disp Niina Sundin
Sustainability of food waste prevention through food consumption Charlotta.Eriksson@slu.se Niina Sundin försvarar sin avhandling "Sustainability of food waste prevention through food consumption"
Träff för djurskyddsansvariga på slakterier
Träff för djurskyddsansvariga på slakterier elin.spangenberg@slu.se Den 24 september 2024 arrangerar Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAW, tillsammans med KRAV den årliga träffen för
Workshop om växtförädling och metoder
lisa.beste@slu.se SLU Grogrund håller en workshop 28 maj, klockan 09:30 - 15:00 med fokus på de senaste metoderna inom växtförädling såsom geneditering, fenotypning och genomik. Tanken är att samla
![](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/nyheter/2023/dsc_7133.jpg?height=200&width=354)
Du vet aldrig vilka konsekvenser ett samtal kan få
”Människor är fantastiska! Om man sätter dem i ett rum och låter dem vara sig själva, inte bara den intellektuella delen, utan hela sig själva, då får vi höra underbara berättelser. Du vet aldrig
Disp Shishanthi Jayarathna
Novel starch types Molecular diversity for future applications charlotta.eriksson@slu.se Shishanthi Jayarathna försvarar sin avhandling "Novel starch types Molecular diversity for future
![](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/nyheter/2023/m4f-400x400.png?height=200&width=354)
Ny podcast om köttets framtid: 'Meat: the Four Futures'
Är våra val i matbutiken baserade på fakta eller är det mest magkänslan som styr? Podcasten Meat: the Four Futures som lanseras i maj 2023 utforskar fyra olika möjliga framtider för vår
Ett resilient och hållbart livsmedelssystem
Ett resilient och hållbart livsmedelssystem markmiljo-webb@slu.se Hur arbetar vi i Sverige med hållbara livsmedelssystem? Hur säkerställer vi bördiga jordbruksmarker? Under Sweden Innovation Days
![](/globalassets/ew/ew-centrala/utbildning/forskarutb/livsid/ryebread.jpg?height=200&width=354)
Bakteriesammansättning i tarmen avgör hur fullkorn bryts ner
Effekterna av fullkornsrågbröd på tarmmikrobiotan studerades i laboratoriestudie och i en koststudie där försökspersonerna fick äta en stor mängd fullkornsrågbröd eller ett kontrollbröd dagligen
![](/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/nyheter/2024/nnr-analys.jpg?height=200&width=354)
Konsekvensanalys av NNR
Forskare vid SLU och forskningsprogrammet Mistra Food Futures har analyserat vilka konsekvenser det kan få att de nya nordiska näringsrekommendationerna även tar hänsyn till miljöaspekter. Analysen
![](/globalassets/ew/org/centrb/f-urb/ingressbild/cykeltur-i-staden_300_300.jpg?height=200&width=354)
Att överbrygga discipliner genom Urban Healthscapes
Urban Healthscapes är ett användbart begrepp som kan underlätta tvärvetenskaplig forskning om hälsofrågor i städer. Det här var ett av huvudbudskapen från ett webbinarium som nyligen arrangerades i