Livsmedelsvetenskap
Här ingår produktkvalitet, vegetabilier, mjölk, kött, fisk.
Ett resilient och hållbart livsmedelssystem
Ett resilient och hållbart livsmedelssystem markmiljo-webb@slu.se Hur arbetar vi i Sverige med hållbara livsmedelssystem? Hur säkerställer vi bördiga jordbruksmarker? Under Sweden Innovation Days
Disp Mathias Johansson
Texture and microstructure of legumebased mixed gels charlotta.eriksson@slu.se Mathias Johansson försvarar sin avhandling "Texture and microstructure of legumebased mixed gels" den 05 april 2024
Bakteriesammansättning i tarmen avgör hur fullkorn bryts ner
Effekterna av fullkornsrågbröd på tarmmikrobiotan studerades i laboratoriestudie och i en koststudie där försökspersonerna fick äta en stor mängd fullkornsrågbröd eller ett kontrollbröd dagligen
Konsekvensanalys av NNR
Forskare vid SLU och forskningsprogrammet Mistra Food Futures har analyserat vilka konsekvenser det kan få att de nya nordiska näringsrekommendationerna även tar hänsyn till miljöaspekter. Analysen
Att överbrygga discipliner genom Urban Healthscapes
Urban Healthscapes är ett användbart begrepp som kan underlätta tvärvetenskaplig forskning om hälsofrågor i städer. Det här var ett av huvudbudskapen från ett webbinarium som nyligen arrangerades i
Problem med DISA
Det internetbaserade utbildningsmaterialet, DISA - Djurvälfärd i samband med slakt och annan avlivning, som finns tillgängligt på SCAW:s hemsida har lidit av en del problem den senaste tiden. Efter
Food system in transition
Food system in transition - The Food Science Sweden Conference 2024 futurefood@slu.se The Swedish food system is confronted with significant challenges related to sustainability and health, yet it
Seed money till forskning om kaffeodling i Vietnam
SLU-forskaren Thi Thanh Mai Ha har mottagit seed money från Future Forests för ett forskningsprojekt om samodling bland kaffeodlare i Vietnam. Thi Thanh Mai Ha s projekt fokuserar på etniska
Att förutsäga brödkvalitet med analys istället för provbakning sparar pengar
Är provbakning ett nödvändigt steg i kvalitetskontrollen inom brödindustrin, eller skulle resultaten kunna förutses genom att använda andra analysmetoder? Louise Selga har i sin nya doktorsavhandling
Forskare bakar för bättre protein
Högt proteininnehåll och gott om näringsämnen är några av fördelarna med baljväxtmjöl, men hur bra går det egentligen att baka med mjölet? Det undersöker forskare just nu - genom att baka 600
Jakten på de goda baljväxterna
Det finns en mängd olika baljväxter med olika egenskaper och smak, men det är fortfarande okänt vilka sorter som uppskattas av konsumenterna. Dessutom innehåller baljväxter antinutrienter som både
Nobalis
I december presenterade team från fem nordiska och baltiska universitet sina affärsidér inom livsmedel och bioteknologi inför en internationell Jury på ”NOBALIS Demo Day”. Teamen har arbetat under