SLU-nyhet

Du vet aldrig vilka konsekvenser ett samtal kan få

Publicerad: 20 november 2023
Personer runt ett bord. Foto.

”Människor är fantastiska! Om man sätter dem i ett rum och låter dem vara sig själva, inte bara den intellektuella delen, utan hela sig själva, då får vi höra underbara berättelser. Du vet aldrig vilka konsekvenser ett samtal kan få.” Det sa Keri Facer som var en av arrangörerna bakom en tvärvetenskaplig dag på Ullbo. Målet med dagen var att upptäcka en ny slags konversation om framtidens mat och hur vi använder landskapet.

På morgonen den 15:e november råder en febril aktivitet på Ullbo på Ultuna. Under kristallkronorna i stora rummet diskuterar Keri Facer och Åsa Berggren bordsplaceringen. I köket förbereder Pernilla Glaser en lunch med fem rätter. Snart kommer forskare, småjordbrukare och konstnärer att fylla salen. Under dagen kommer ett annorlunda samtal ta form i SLU Future Foods regi.

– Idag kommer alla deltagare vara huvudpersoner, allas bidrag är jätteviktiga. Vi samlar folk med olika bakgrunder för att få till en konversation som bottnar i deras egna tankar, erfarenheter och berättelser runt framtiden. Samtalet kommer röra sig kring hur vi använder landskapet och framtidens mat, berättar Åsa Berggren.

Åsa Berggren är professor vid institutionen för ekologi på SLU och har arbetat med tvärvetenskap i många år. Tvärvetenskaplig forskning är nödvändig för att lösa de stora samhällsutmaningarna och mycket av forskningen inom mat, klimat och bevarande av vilda djur och växter kräver ett tvärvetenskapligt angreppssätt.

­– Idag använder vi maten för att trigga berättelser, känslor och stämningar för att underlätta för deltagarna att komma åt sina egna tankar om hur vi använder landskapet och framtidens mat, säger Åsa.

Electric daisy – som en explosion i munnen

I köket står dagens kurator, Pernilla Glaser, och förbereder ”sinnestallrikar” till deltagarna. På tallrikarna syns bröd, svamp, kaviar, etiopisk kål, blåklint, japanska plommon och en blomknopp som kallas electric daisy.

– Electric daisy gör konstiga saker i munnen på en! De växer i Amazonas där invånarna använder den mot sjukdomar och för att stärka immunförsvaret, säger Pernilla.

Och konstigt blir det verkligen! Först smakar blomknoppen mint, sen blir den stark som chili och efter det kommer den verkliga överraskningen. Hela munnen börjar liksom surra!

– Idag ska vi äta en stor del av dagen. Jag är inte kock för fem öre men jag älskar mat och matupplevelser och har gjort mycket matorienterade events. Det händer ju något med oss när vi äter och pratar tillsammans över maten. Och maten är ju en ödesfråga på många sätt, säger Pernilla.

Pernilla började arbeta som teaterregissör och dramapedagog men var rastlös och intresserad av upplevelser och lärande. Under sin karriär har hon därför skapat platser och utbildat människor i hur vi samarbetar på ett sätt som gör att alla människors kompetenser tas till vara. Pernilla jobbar i gränssnittet mellan civilsamhälle, forskning och konst.

Ett samtal kan leda till alla möjliga saker

Keri Facer hör hemma på University of Bristol i England men är under tre år även knuten till SLU via August T Larssons gästforskarprogram vid SLU. Hon har 20 års tvärvetenskaplig forskning bakom sig.

– Idag skapar vi ett utrymme där vi kommer bygga tillit och relationer. Människor behöver stöd för att kunna lyssna på varandra, det händer inte automatiskt. Tvärvetenskapligt arbete handlar framför allt om att bygga vänskap och relationer. Den här dagen är en del av ett större projekt som vi kallar Transformative conversations. Det är ett kreativt, utopiskt experiment där vi menar att när världen förändras måste vi förändra sättet vi konverserar på, berättar Keri.

Keri menar att de riktigt intressanta samtalen händer i utkanterna, när två ämnen möter varandra. Hon berättar att inom biologi finns begreppet kantzoner där två system möts. Där finns en rik mångfald av arter.

– I kantzonerna får vi de mest underbara samtalen och många nya idéer. Vi behöver verkligen nytänkande i den värld vi befinner oss i. Vi kommer inte kunna lösa världens problem med det slags tänkande som fick oss hit, utan måste hitta nya sätt att tänka för att förstå vad som händer, säger Keri.

– Människor är fantastiska! Om man sätter dem i ett rum och låter dem var sig själva, inte bara den intellektuella delen, utan hela sig själva, då får vi höra underbara berättelser. Människor förstår världen på sitt eget unika sätt och det är helt magiskt. Du vet aldrig vilka konsekvenser en konversation kan få. Ett samtal kan leda till alla möjliga saker, säger Keri.

Kolteckningar och meditation

På eftermiddagen klockan två står de 14 deltagarna runt ett stort bord i ett meditativt tillstånd. På kakelugnen hänger kolteckningar och på bordet finns anteckningar och skisser på ett stort papper. Efter meditationen är det dags för samtal i mindre grupper.

– Det här är en väldigt spännande och ovan dag. Jag kommer gå härifrån med en förhoppning om att matsystemet kan förändras, säger Elin Boström som är odlare i Tensta utanför Vattholma.

– Den här dagen tog mig ur mitt vanliga sammanhang och gav mig tillfälle att uppskatta sensuella aspekter av mitt arbete som jag vanligtvis, i en vetenskaplig miljö, inte ger så mycket utrymme. Men de är faktiskt en stor del av varför jag fascineras av min arbete, så det fick mig att känna mig mer hel, säger Astrid Taylor, forskare på institutionen för ekologi på SLU.

”Det har jag inte tänkt på”

Paula von Seth är konstnär och arbetar med bland annat skulpturer, installationer och performance. Just nu är hon aktuell med utställningen ”Moulding Nature – Discursive Struggles Over the Environment” på Färgfabriken i Stockholm.

– Dagen är fantastiskt bra. Pernilla Glaser är makalös på att guida oss i att tänka nytt och att må bra tillsammans i det nya. Det är så många som har sagt ”Det har jag inte tänkt på” idag berättar Paula.

– Ett av SLU Future Foods uppdrag är att arbeta tvärvetenskapligt med framtidsperspektiv i skärningspunkten mellan akademi och samhälle. Det var precis vad vi gjorde på Ullbo! Det var en otroligt stimulerande dag där vi utvecklade kompetensen, utforskade helt nya områden och hittade helt nya skärningspunkter, säger Annsofie Wahlström, programchef på SLU Future Food.