Sprid ordet
Om vi blickar framåt ser jag de närmaste åren ett förnyat fokus på excellens, innovation och internationalisering, tydligt styrt av den forskningspolitiska propositionen.
Begreppet excellens är svårfångat – senast det var en het fråga i svensk politik var runt 2006. Men sett till hur excellens diskuteras idag, tror jag att vi på SLU och vid fakulteten för skogsvetenskap står starka. Vi publicerar i högt rankade tidskrifter och citeras långt över genomsnittet. Ofta är vi bland de 10 procent mest citerade forskarna inom våra ämnesområden. Det är ingen slump – det är ett resultat av långsiktigt arbete, stark kompetens och strategiska prioriteringar.
Excellens inom forskning och utbildning är toppen av kompetenstriangeln, och den står på en stabil grund av grundutbildning och forskning. Utmaningen för oss framöver är att hålla i, våga prioritera och säkerställa att vi inte bara har en bred bas av forskningskompetens utan också en stark studentrekrytering. Våra framtida framgångar bygger på att vi fortsätter att attrahera de bästa studenterna – och här har vi en viktig uppgift att knäcka koden för hur vi gör våra utbildningar ännu mer attraktiva för svenska studenter.
Innovationsfokuset är idag tydligt kopplat till forskningens roll i Sverige och internationellt. Vi har goda förutsättningar, men vi kan göra mer. Vår forskning ska inte bara skapa ny kunskap – den ska också omsättas i praktiken för att lösa dagens och morgondagens samhällsutmaningar. Jag ser att vi vid fakulteten kan och bör ta ett större ansvar för att vår världsledande forskning också blir en del av Sveriges tankesmedja för nya produkter och tjänster.
Många av våra pågående forskningsprojekt vid S-fakulteten utvecklar kunskap om hur vi använder våra naturresurser och vilka konsekvenser det får. Det handlar i grunden om förvaltning av skog, jord och vatten. Vi är redan starka här, men vi kan bli ännu bättre på att lyfta fram den samhällsnytta vår forskning skapar – både nationellt och internationellt. Det är också en del av att vara innovativa!
Internationalisering är en naturlig del av vår vardag. Ser vi på fakultetens anställda idag, kommer vi från många olika länder. Våra forskningsområden – skog, ekologi, vatten och bioekonomi – kräver internationellt samarbete. Utan det kan vi inte lösa framtidens utmaningar. Samtidigt ger internationaliseringen oss innovation och excellens på köpet – och det är en styrka vi ska fortsätta att bygga på.
Nationellt ser jag ett ökat fokus på naturvetenskapliga och tekniska gymnasieutbildningar, vilket på sikt kommer att gynna oss. Men det ligger fem till tio år framåt i tiden. Just nu står vi inför några kritiska år när det gäller rekrytering till våra utbildningar som kräver naturvetenskaplig kompetens. Jag är inte orolig för våra masterprogram – de attraherar många internationella studenter som vill studera vid ett världsledande universitet.
Men vi behöver arbeta mer aktivt för att svenska studenter ska hitta till våra naturvetenskapliga kandidatprogram. Vi arbetar med att se över möjligheten att knyta ett basår till våra skogliga utbildningar, för att ge fler studenter chansen att komplettera sin gymnasieutbildning och ta steget in hos oss. Men här behövs också er hjälp som medarbetare och ambassadörer. Vi finns idag på många platser och möter många människor när vi undervisar, forskar och förser Sverige och världen med miljöanalys. Låt oss använda dessa möten – oavsett om det är i möteslokal, på fältet eller vid fikabordet – som en chans att sprida ordet om våra skogliga utbildningar. Tillsammans kan vi göra skillnad och locka fler svenska studenter till vår verksamhet. Tack för att ni är med på resan!
Avslutningsvis vill jag skicka med er ett stort tack för det förtroende ni gett mig och att jag får fortsätta som dekan 2025–2027! Att vara dekan vid fakulteten för skogsvetenskap innebär både en nationell och internationell arbetsvardag. Rollen kan liknas vid att vara både vd och styrelseordförande – samtidigt. Som vd har jag uppdraget från rektor, och som ”styrelseordförande” är jag nominerad av er kollegialt. Det är ett ansvarsfullt uppdrag, men framför allt ett hedersuppdrag. Jag ser fram emot de kommande åren och att fortsätta arbeta tillsammans med er för att stärka vår forskning, utbildning och samhällsnytta. Vi ses i verksamheten!
Göran Ericsson, dekan