Nytt från ledningen

Senast ändrad: 09 september 2024
Håkan Sandgren, fakultetsdirektör. Foto: Anette Neldestam Larsson

Så finner vi oss efter en förhoppningsvis skön och avkopplande semester i sensommarens doftande landskap, ”den stund då stenarna tänker som bäst” som Gunnar Ekelöf konstaterade i en av mina favoritdikter – ”En verklighet (drömd)” från 1951.

Min ännu ganska färska kunskapsresa på SLU går vidare och för varje dag som går känner jag mig mer och mer hemtam, även om det varje vecka dyker upp nya människor, nya situationer, nya enheter och projekt. Men vad vore yrkeslivet utan variation?

Ny personal

En nyhet för oss på kansliet är att vi från och med 19/8 har fått en ny utbildningsledare. Hon heter Cecilia Hultman och kommer närmast från Konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet, där hon bland annat varit utbildningssamordnare. Tidigare jobbade hon på Malmö universitet som administrativ handläggare på Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3). Hennes långa erfarenhet av att jobba med utbildningsadministrativa arbetsuppgifter och av att ha fungerat som teamledare gör att hon går in i sitt ledningsuppdrag med goda och relevanta erfarenheter. Jag ser Cecilia som ett gott tillskott till fakulteten och önskar henne all lycka i sitt fortsatta uppdrag.

I övrigt kan jag meddela att ny kommunikationsdirektör vid SLU är Sara Arvidson, som tidigare haft liknande roller vid bland annat Mälardalens och Örebro universitet. Vidare har Charlotte Walhed fått anställning som chef för utbildningsavdelningen och strax kommer Kalle Mälson att tillträda som chef för miljöenheten. Samtliga tre är placerade i Ultuna.

Lönerevision

I vanlig ordning genomför SLU i höst en översyn av medarbetarnas löner, en lönerevision. Medarbetarna kommer att erbjudas ett lönesättande samtal eller lönesamtal (beroende på vilket fackförbund man tillhör eller om man är oorganiserad) med lönesättande chef. Samtalet är en dialog kring prestationer, uppnådda mål och nuvarande lön. Syftet är att man som medarbetare ska förstå på vilka grunder lönen sätts och vad man kan göra för att påverka sin löneutveckling. Den nya lönen gäller från 1 oktober och betalas ut retroaktivt med decemberlönen. Mer information om lönerevisionen finns på medarbetarwebben (sök ”Lönerevision 2024”).

Nytt på campus

Vi kan också konstatera att äppelförädlingsprojektet fått en bevattningsanläggning på plats och att Institutionen för sydsvensk skogsvetenskaps projekt med hybridaspar gått igång. Vi har också tagit tillfället i akt att förstärka en markväg i den nordligaste delarna av campus vilket kommer att ge våra medarbetare bättre och mindre lerig tillgång till odlingsfälten.

I syfte att förbättra avrinningen från fälten i väster har den lilla bäcken i Landskapslabbet rensats och vi har också anpassat jordnivåerna för att på så sätt minska risken för att dagvatten blir kvar i de omgivande fälten. Ta gärna en promenad till Landskapslabbet – en härlig miljö om man behöver en walk and talk eller bara en kort stunds avkoppling från bildskärmen.

Vi arbetar just nu på att ta fram nya riktlinjer för prioritering av finansiering av forskningsinfrastruktur och ser också över avgiften för drift och skötsel av odlingsytor, det senare för att få en mer adekvat kostnadstäckning.

Verksamhetsplan på gång

Närmast på min agenda står att tillsammans med mina chefskollegor ta fram en verksamhetsplan för verksamhetsstödet och därefter, tillsammans med enhetscheferna vid LTV:s kansli, utarbeta en lokal verksamhetsplan. Målsättningen är förstås att ge fakultetens medarbetare det bästa stöd vi kan erbjuda, givet våra resurser, men också att utveckla processer och rutiner för att göra dem så effektiva och ändamålsenliga som möjligt. Glädjande i sammanhanget är att odlingsenhetens tjänster har sett en ökad efterfrågan vilket troligen innebär att vi där gör en del investeringar för att bland annat förnya redskap och maskiner.

Slutligen vill jag bara passa på att önska er alla ett gott nytt läsår, förhoppningsvis fyllt med kreativitet, arbetsglädje och samverkan av olika slag. Och glöm inte den egna kompetensutvecklingen. För egen del kommer jag att ägna en del av min fritid åt att läsa kursen ”Antropocen” vid Kungliga Tekniska Högskolan, och se om jag får ett bättre grepp på detta omtvistade begrepp. Viktigt att notera är att vi aldrig bör upphöra att lära oss något nytt, att fortsätta vara nyfikna och öppna för förändringar och utmaningar.

Håkan Sandgren
Fakultetsdirektör

 


Kontaktinformation

Håkan Sandgren, Fakultetsdirektör
Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds och växtproduktionsvetenskap, kansli, Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds och växtproduktionsvetenskap, kansliledning/gemensamt
hakan.sandgren@slu.se, +4640415434, +46761172296