Nå ut med din forskning i sommar!

Senast ändrad: 13 juli 2023

Snart är det sommar och med det "nyhetstorka". Då är det ett bra tillfälle att lyfta din forskning. Framförallt om du forskar kring en sommargröda! Då har du och din forskargrupp ett ypperligt tillfälle att inte bara prata om er forskning utan kanske till och med visa den på plats.

Här kommer några tips om hur du kan gå till väga:

  • Uppdatera kontaktuppgifter och expertområde på SLU:s  listor över forskare att fråga. Leta upp de ämnesområden som är relevanta för ditt ansvarsområde. Är listorna aktuella eller behöver de uppdateras? Hör av dig till press@slu.se 
  • Berör din forskning vanligt förekommande frågor under sommaren? Så som torka, insekter mm? Då är det bra att se över artiklar i Kunskapsbanken så att de är aktuella och får ett nytt datum för när de senast redigerades. 
  • Diskutera i din forskargrupp om det finns andra som kanske ska lyftas fram som talesperson? Kanske är du doktorand och vill ta ett steg för att kommunicera mer om din forskning? Då kanske det är du som ska vara kontaktpersonen gällande er forskning.
  • Vill du kontakta media själv? Då måste du fundera på vilken nyheten är och vad storyn är? Vad vill du berätta för din målgrupp och har det nyhetsvärde? Förra året tipsade vi om vad som kan vara av nyhetsvärde.
  • Kom ihåg att filma och fota din forskning! Fältförsök, mikroorganismer, spannmål, potatis, lekplatser, gröna tak, labbförsök. Oavsett vad du arbetar med säger en bild mer än tusen ord. Och att bilden är rörlig är bara positivt. Därför är det visuella inslaget i kommunikationen viktigt. Över 80% av alla journalister och skribenter använder bilder i sina artiklar. Och de vill gärna ha med bildmaterial till pressmeddelande, det underlättar deras arbete och din möjlighet till att få synlighet. Läs mer om våra tips kring att fota och filma på  Tips, idéer och inspiration | Medarbetarwebben (slu.se)

 

Tipsen kommer från från Ida Andersson och Camilla Zakrisson Juhlin vid enheten för samverkan och utveckling.

 

 

 


Kontaktinformation