Kontaktinformation
Eva Johansson, professor
Institutionen för växtförädling, SLU
eva.johansson@slu.se, 040-41 55 62
Hur ser framtiden ut för svensk potatis och hur kan svensk potatisodling stärkas genom växtförädling? Det var i fokus när SLU Grogrund och SLU Partnerskap Alnarp samlade ett trettiotal personer från akademi och näring på Tejarps Gård i Skåne för en workshop.
Vid ett tillfälle under dagen myntades begreppet ”potato thinkers”, vilket väl sammanfattar gruppen människor som samlades – de som tänker mest på potentialen i potatisens gener och kemiska sammansättning, de som tänker på potatisfältens utmaningar, de som tänker på nya möjligheter i industriella processer och de som tänker på utvecklingen för chipshyllan, potatisbingen och pommes frites-påsen i affären. Vad pratade då dessa potatistänkare om? Det rörde sig mycket runt målbilder:
De potatissorter vi odlar i framtiden…
Man var överens om att det behövs ett samarbete om och framtida satsning på potatis, där växtförädling och sortprovning är en del av en helhet från gen och utsäde till skörd och produkt.
- Nu går vi vidare med att formera en gruppering som jobbar tillsammans mot en starkare svensk potatisproduktion, där växtförädling är en del. SLU kommer att vara sammankallande för starten och vi ska ha med representation från hela livsmedelssystemet kring potatis, säger professor Eva Johansson, programchef för SLU Grogrund.
Workshopen, som ägde rum den 16 maj 2022, inleddes med föredrag från forskare och representanter från odling och industri. Klicka på texten för att komma till presentationen.
Eerke Pot, ansvarig för Lantmännens växtförädling av potatis, gav ett internationellt perspektiv och pekade på en framtid med höjda bränslepriser och minskad tillgång till växtskyddsmedel. (ingen skriftlig presentation)
Per Hofvander, forskare, och Fredrik Reslow, forskningsassistent vid SLU, berättade om SLU:s pågående potatisförädling och pekade på en framtid där vi behöver kunna garantera avkastning och kvalitet trots minskade insatser av växtskyddsmedel. (ingen skriftlig presentation)
Efter föredragen följde en brainstorming om framtida möjligheter. Deltagarna avslutade mötet i samstämmighet om att de såg fram emot ökat samarbete mellan olika delar i livsmedelssystemet för att stärka den svenskodlade potatisens potential.
Eva Johansson, professor
Institutionen för växtförädling, SLU
eva.johansson@slu.se, 040-41 55 62