Hoppa till huvudinnehåll

SLU Grogrund - centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor

SLU Grogrund arbetar för att säkra tillgången till växtsorter för en hållbar och konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsproduktion i hela Sverige. Det sker i samarbete mellan akademi och näringsliv.


Det finns 108 sidor som är taggade med SLU Grogrund:

Växters genetik påverkar hur bra biologisk bekämpning fungerar

Växterns genetik kan påverka hur bra nyttiga mikroorganismer fungerar som skydd mot sjukdomar. I sin doktorsavhandling har Sidhant Chaudhary undersökt detta samband – med målet att ta fram grödor som

Disp Sidhant Chaudhary

Plant genotype-dependent biocontrol of wheat diseases charlotta.eriksson@slu.se Sidhant Chaudhary försvarar sin avhandling "Plant genotype-dependent biocontrol of wheat diseases" den 09 maj 2025

Har lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter av åkerböna

Förädling av nya sorter av åkerböna kan bidra till en ökad odling av proteingrödor i Sverige, och samtidigt främja användningen som livsmedel. Nu har Hannah Ohm från SLU undersökt 220 sorter från

Sajeevan Radha Sivarajan

sajeevan.radha.sivarajan@slu.se

Must-SM

Must-SM på Alnarp johanna.grundstrom@slu.se Sveriges bästa must ska koras. Välkommen till det åttonde svenska mästerskapet i svensk äppelmust! Välkommen att deltaga på plats Vare sig du är med och

Annie tar täten för en hållbar matproduktion

Nu tillträder Annie Drottberger som verksamhetsledare för det nystartade SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion. Med bakgrund från såväl företagsutveckling inom gröna

Hannahs forskning bidrar till mångfalden av proteingrödor

Hannah Ohm har utvecklat genomiska verktyg för att påskynda utvecklingen av nya sorter av åkerböna med förbättrade agronomiska egenskaper och högre frökvalitet. På fredag disputerar hon med en

baljväxter med stor potential som framtidens mat

Baljväxter är klimatsmarta, näringsrika, ekologiskt hållbara och lätta att transportera och lagra. Ändå är det bara några enstaka procent av svensk odlingsmark som producerar baljväxter idag. Men

Ny avhandling visar att proteiner från raps kan bli tillgängliga för livsmedel med hjälp av gensaxen

I en ny avhandling visar Oliver Moss att det går att minska halterna av glukosinolater, sinapin och fytinsyra i raps. Det öppnar upp för att använda rapsproteiner både som ett bättre djurfoder och

Hon vill skydda vetet mot bortglömd fiende

Vete är en av världens viktigaste baslivsmedel, men med klimatförändringarna ökar hoten mot grödan. Svampsjukdomen svartrost kan snabbt förvandla hela vetefält till ruttnande stjälkar och oanvändbara

SLU Grogrunds årsrapport 2024

I vår populärvetenskapliga årsrapport för 2024 kan du läsa om växtförädling av livsmedelsgrödor, sortprovning av bär och grönsaker och hur SLU Grogrund bidrar till det svenska förädlingsprogrammet

Disp Hanna Ohm

Genetic insights into seed development, flowering and diversity in faba bean: pre-breeding for sustainable agriculture lotta.malmborg@slu.se Hannah Ohm, institutionen för växtförädling, försvarar

Loading…