Hoppa till huvudinnehåll

Genetik och förädling

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Alltsedan förhistorisk tid har människorna förbättrat husdjur och odlade växter genom att använda indirekt kunskap om hur egenskaper ärvs från föräldrar till avkomman för att genomföra mer eller mindre systematisk avel och förädling.


Det finns 102 sidor som är taggade med Genetik och förädling:

Nicolas Delhomme, PhD

nicolas.delhomme@slu.se Since his undergraduate studies, Nico has been fascinated by all aspects of gene regulation. This field has become so complex that his interest extended towards Systems

Anneli Adler

anneli.adler@slu.se Jag är växtekolog. Min forskning fokuserar på att utveckla långsiktigt hållbar markanvändning och hållbar produktion av mat, foder och träråvara. Ekosystem med olika växter och

Fredrik Reslow

fredrik.reslow@slu.se Jag jobbar som praktisk förädlare i SLUs potatisförädlingsprogram. Målet är att ta fram sorter med hög resistens mot bladmögel, anpassade för det fennoskandiska klimatet.

Hopp för kulturträden ask och alm genom projekt finansierat av Marie-Claire Cronstedts stiftelse

I många av våra historiska miljöer växter ask och alm, två trädslag som nu är starkt hotade av svampsjukdomar. Träden har inte bara ett estetisk högt kulturvärde utan bidrar också till den biologiska

Mohammad Hossein Banabazi

mohammad.hossein.banabazi@slu.se I'm the researcher at the quantitative genetics group at the department of animal genetics and breeding (HGEN), Veterinary Medicine and Animal Science Center (VHC),

Carlos Cardoso Palacios

carlos.cardoso.palacios@slu.se Mångsidig molekylärbiolog med en fallenhet för programmering Jag jobbar med övervakning av vargpopulationen i Sverige och med olika uppdrag relaterade till

Genome Editing of Rapeseed using CRISPR/Cas9 for Reducing Antinutritional Compounds in the Seed Cake

Genome Editing of Rapeseed using CRISPR/Cas9 for Reducing Antinutritional Compounds in the Seed Cake fredrik.reslow@slu.se Oliver Moss , Dept of Plant Breeding will give his half-time seminar

Genomic prediction in cereals and resource optimization in breeding programs

Genomic prediction in cereals and resource optimization in breeding programs Fredrik.Reslow@slu.se Lucia Gutiérrez, from University of Wisconsin – Madison Venue: The seminar will be held in

Grogrundworkshop cerealier

Hur ser framtiden ut för svenska cerealier och hur kan de stärkas genom växtförädling? Det var i fokus när SLU Grogrund och SLU Partnerskap Alnarp samlade ett fyrtiotal personer från akademi och

Anna Lehrman

anna.lehrman@slu.se Med bakgrund inom forskning på växt/insekt-interaktioner, växtförädling och olika frågeställningar kring genteknik har mitt arbete på SLU fortsatt inom kommunikation. Hösten 2020

Workshop om växtförädling och cerealier

parvin.mazandarani@slu.se Workshopen ska bidra till att stärka svenska cerealier genom växtförädling. Resultatet av dagen kommer att användas för att kunna tillvarata olika möjligheter till fortsatt

Guldäpplet 2022

Guldäpplet är ett pris som tilldelas någon som utfört förtjänstfulla gärningar inom äpplets värld. 2022 års pristagare är Larisa Gustavsson, biolog och genetiker från Ukraina, som under många år

Loading…