Hoppa till huvudinnehåll

Genetik och förädling

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Alltsedan förhistorisk tid har människorna förbättrat husdjur och odlade växter genom att använda indirekt kunskap om hur egenskaper ärvs från föräldrar till avkomman för att genomföra mer eller mindre systematisk avel och förädling.


Det finns 104 sidor som är taggade med Genetik och förädling:

Workshop om växtförädling och metoder

lisa.beste@slu.se SLU Grogrund håller en workshop 28 maj, klockan 09:30 - 15:00 med fokus på de senaste metoderna inom växtförädling såsom geneditering, fenotypning och genomik. Tanken är att samla

Linnea Sandell

linnea.sandell@slu.se Dr Sandell forskar om hur antalet kopior som en organism bär på (ploidy nivå) påverkar dess möjligheter att överleva miljöförändringar. Dr Linnea Sandell har en bakgrund inom

Nya genetiska upptäckter kan förbättra restaurering av regnskog

I en färsk studie har ett internationellt forskarteam med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) studerat hur klimatet påverkar evolutionen av tropiska trädarter. Resultaten visar att

Friska askar förädlas för framtiden

Den första rapporten om askskottsjuka i Sverige kom 2001. Sedan dess har sjukan fått fäste och askens existens är starkt hotad när allt fler träd angrips. Löven försvinner, grenarna blir torra och

Möte om svensk äppelodling

Möte om svensk äppelodling johanna.grundstrom@slu.se Välkommen till en dag där näring och forskare möts för att diskutera möjligheter och utmaningar för svensk äppelodling. Foto: Johanna

Kodata från SLU viktig del i nytt kunskapsnav för digitalisering av svenskt jordbruk

Sveriges lantbruksuniversitet deltar i ett nytt kunskapsnav som ska lyfta digitaliseringens möjligheter för svenskt jordbruk. SLU bidrar med kompetens, data och erfarenhet från Gigacow,

Carl-Gustaf Thulin

carl-gustaf.thulin@slu.se Forskare, Institutionen för husdjurens biovetenskaper Forskare (docent) vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi. Forskning med inriktning mot genetik,

Beslut öppnar för nya genomiska tekniker

EU-parlamentet har röstat för ett förslag som öppnar för användning av nya genomiska tekniker i växtförädling. Beslutet kan få stora effekter på livsmedelsförsörjning då det kan öka produktionen,

Anneli Adler

anneli.adler@slu.se Jag är växtekolog. Min forskning fokuserar på att utveckla långsiktigt hållbar markanvändning och hållbar produktion av mat, foder och träråvara. Ekosystem med olika växter och

Forskare bakar för bättre protein

Högt proteininnehåll och gott om näringsämnen är några av fördelarna med baljväxtmjöl, men hur bra går det egentligen att baka med mjölet? Det undersöker forskare just nu - genom att baka 600

Jakten på de goda baljväxterna

Det finns en mängd olika baljväxter med olika egenskaper och smak, men det är fortfarande okänt vilka sorter som uppskattas av konsumenterna. Dessutom innehåller baljväxter antinutrienter som både

Anders H Karlsson

anders.h.karlsson@slu.se Jag är agronom, med husdjursinriktning, köttvetare, professor i köttvetenskap, och mitt största intresse är främst frågor som rör hur främst produktionsfaktorer påverkar

Loading…