29 jan

Stora Sessionssalen, Alnarp

Bönan till bordet - workshop om svenskodlade baljväxter till livsmedel

evenemang | möten, sammanträden | seminarier, workshops |
Bönor i en skål på bordet

Varför hamnar inte mer svenska baljväxter på tallriken? I projektet Hur får vi bönan till bordet vill vi få människor att mötas för att tillsammans hitta sätt att ta oss runt hindren.

Baljväxter såsom bönor, ärter och linser, identifieras återkommande som ett viktigt livsmedel med högt näringsinnehåll och låg klimatpåverkan, som har fördelar både för människors hälsa och för ett hållbart jordbruk. Bönder i södra Sverige har goda möjligheter att möta denna efterfrågan genom att odla mer åkerbönor, gula ärtor och andra baljväxter. Men hur kan vi stärka odlares avsättningsmöjligheter och kunders tillgång till baljväxter odlade i södra Sverige?

Välkommen till en workshop med fokus på inköpsstrategier för baljväxter till livsmedel. Programmet bjuder på offentliga och privata kunders perspektiv på tillgång och inköp.

Workshopen är ett samarrangemang med Horizon-projektet InterCropValues, om samodling av baljväxter och spannmål.  De presenterar sin analys av hinder för samodling och vill hitta vägar att öka användningen av samodling.

Fakta

Tid: 2025-01-29 13:00 - 16:00
Ort: Alnarp
Lokal: Stora Sessionssalen
Arrangör: Projekt Bönan till bordet, Lokala Baljväxter LoBa och SLU Partnerskap Alnarp
Mer information:

Program

Preliminärt program:

Välkomna

Analys av hinder och möjligheter i värdekedjan för svenskodlade baljväxter till livsmedel, Jonas Bååth, SLU

Presentationer av Lantmännen m. fl.

Offentliga inköp av baljväxter, Anna Lundstedt, Jordbruksverket, MATtanken, SILO.

Nationell färdplan för växtbaserade protein. Håkan Christiansson, projektledare

Hinder och möjligheter för samodling av spannmål och baljväxter, InterCropValues. Chandra Venables, Hushållningssällskapet Skåne

Gruppdiskussioner