Fakta
Ort: Alnarp
Lokal: Stora Sessionssalen
Arrangör: Projekt Bönan till bordet, Lokala Baljväxter LoBa och SLU Partnerskap Alnarp
Mer information:
Mer om projektet Bönan till bordet
Stora Sessionssalen, Alnarp
Varför hamnar inte mer svenska baljväxter på tallriken? I projektet Hur får vi bönan till bordet vill vi få människor att mötas för att tillsammans hitta sätt att ta oss runt hindren.
Baljväxter såsom bönor, ärter och linser, identifieras återkommande som ett viktigt livsmedel med högt näringsinnehåll och låg klimatpåverkan, som har fördelar både för människors hälsa och för ett hållbart jordbruk. Bönder i södra Sverige har goda möjligheter att möta denna efterfrågan genom att odla mer åkerbönor, gula ärtor och andra baljväxter. Men hur kan vi stärka odlares avsättningsmöjligheter och kunders tillgång till baljväxter odlade i södra Sverige?
Välkommen till en workshop med fokus på inköpsstrategier för baljväxter till livsmedel. Programmet bjuder på offentliga och privata kunders perspektiv på tillgång och inköp.
Workshopen är ett samarrangemang med Horizon-projektet InterCropValues, om samodling av baljväxter och spannmål. De presenterar sin analys av hinder för samodling och vill hitta vägar att öka användningen av samodling.
Mer om projektet Bönan till bordet
Välkomna
Analys av hinder och möjligheter i värdekedjan för svenskodlade baljväxter till livsmedel, Jonas Bååth, SLU
Presentationer av Lantmännen m. fl.
Offentliga inköp av baljväxter, Anna Lundstedt, Jordbruksverket, MATtanken, SILO.
Nationell färdplan för växtbaserade protein. Håkan Christiansson, projektledare
Hinder och möjligheter för samodling av spannmål och baljväxter, InterCropValues. Chandra Venables, Hushållningssällskapet Skåne
Gruppdiskussioner
SLU Partnerskap Alnarp
partnerskapalnarp@slu.se