Utlåning av elcykel

Senast ändrad: 07 januari 2022

Utlåning till anställda för att testa pendling.

SLU erbjuder sina anställda att låna en elcykel. Vi tror att detta är ett bra alternativ till pendling istället för bilen och hoppas att så många som möjligt vill prova på.

Genom att välja cykel istället för bil bidrar vi till bättre miljö och renare luft. Med hjälp av en elcykel kommer du fram snabbare och det är lättare att cykla långt, i backar och i motvind.

Elcykeln är av märket Crescent, med ställbar sadel och cykelkorg. Hjälm finns att låna när du hämtar cykeln och den skall lämnas tillbaka i samma skick som när den hämtades ut. Cykeln ska förvaras inlåst nattetid. Läs även det avtal som ska skrivas på innan cykeln lånas. Om arbetsgivaren låter en anställd använda en tjänstecykel privat är det en skattepliktig förmån för den anställda och arbetsgivaren. Förmånsvärdet är bestämt till 100 kr/mån vilket innebär att den som lånar cykeln blir förmånsbeskattad på detta belopp efter utlåningstillfället.

Här bokar du elcykeln i Alnarp >>

Cykeln hämtas i Service lokaler i Alnarpsgårdens foajé måndag mellan kl. 12:00-16.00 och återlämnas påföljande måndag 08:00-10:00. Lånetiden är 7 dagar. Skulle det uppstå några problem med cykeln, något fel upptäcks, eller om ni har några frågor under utlåningstiden kan ni kontakta Servicecenter.

Användning i tjänsten

Under förutsättning att cykel finns tillgänglig finns det naturligtvis även möjlighet för SLU anställda att använda cyklarna i tjänsten.

Bokning kan endast ske samma dag och omfatta max en arbetsdag. Cykeln bokas i servicecenter och hämtas och lämnas på Teknicum.

Att cykla elcykel

Det finns en on/off-knapp för eldriften och elmotorn har fem lägen som ger dig assistans upp till max 25 km/h, därefter slås den av. Vid bromsning kopplas eldriften ur. Vi rekommenderar att eldriften kopplas ur vid låga hastigheter, rödljus, snirklig cykling eller liknande eftersom den vid dessa tillfällen kan dra iväg lite oväntat då man börjar trampa. För att eldriften ska hjälpa till måste man trampa hela tiden.

Batteriet

Batteriet ska laddas i inomhusklimat över ca 17 grader, laddningskabel medföljer (batteriet tas av med hjälp av nyckel). Den genomsnittliga räckvidden är 40-60 km. Om ni tycker att batteridriften laddar dåligt:

  • Se till så att batteriet har blivit fulladdat inomhus.
  • Se över handbromsen så att den inte ligger emot hjulet. Så fort handbromsen ligger emot stänger eldriften av.

Nycklar

Det finns en nyckel till elcykeln. Denna går till själva cykellåset, precis som på en vanlig cykel, vid bakhjulet. Till detta lås finns en lås-slinga som används för att låsa fast cykeln. Slingan tas av, sätts fast i t.ex. ett cykelställ eller en stolpe, sätts in i låsets högra sida och så låser man som vanligt. Snurra upp slingan vid färd eller förvara den i cykelkorgen. Nyckeln går även till batteriet som tas av när det ska laddas.


Kontaktinformation

Service Alnarp:
5600@slu.se
tel: 040-41 56 00