Fakta:
Syftet med stipendiet är att belöna, uppmärksamma och uppmuntra personliga insatser, stort engagemang och handlingskraft som främjar den estetiska och funktionella utformningen av parker och trädgårdar. Stipendiet ska stödja journalistisk, pedagogisk, praktisk eller kunskapsuppbyggande verksamhet som ökar intresset för parkers och trädgårdars skönhetsvärden och ändamålsenliga utformning.
I stipendiekommittén ingår Lena Vikström, vice ordförande Swedish Gardens, Fredrik Jergmo, SLU Tankesmedjan Movium, Ulf Nordfjell, ledamot i Swedish Gardens styrgrupp samt Magnus Svederberg, Höganäs kommun.
Pristagaren flankerad av delar av juryn, fr v Magnus Svederberg, Hannu Sarenström, Lena
Vikström och Fredrik Jergmo. Foto: Agneta Green
Motivering 2024 års stipendium till Ulla Molins minne:
Hannu Sarenström är en mångsidig inspiratör inom mat och trädgård, en sann folkbildare i Ulla Molins anda, där ord och bild låter oss bli en del av hans mångfasetterade värld. Hannus trädgårds- och matböcker är kantade av priser och han är en mycket uppskattad, omtyckt och flitig föredragshållare. Med blogg och livfulla inlägg på sociala medier inspirerar Hannu. Många är de som väljer att delta i hans matlagningsäventyr hemma i Danmark på Langeland, men också i Italien och Sverige. Hans praktiska odlingserfarenheter av grönsaker lockar också allt fler att odla sin egen mat för att leva mer hållbart. I sin senaste bok Trädgårdsromanser – mina bästa stunder och receptdelar han med sig av sitt liv med mat och trädgård. En röd tråd som går genom hela hans imponerande bokproduktion. Han gör det ödmjukt, enkelt och generöst på ett sätt som bara Hannu kan.
Tidigare stipendiater:
Första året stipendiet delades ut i sin nuvarande form var 2017. Då gick utmärkelsen till konstnären och keramikern Signe Persson-Melin med motiveringen att hon har berikat och förskönat vardag och fest med sina bruksföremål. Signe Persson-Melin samarbetade nära och länge med Ulla Molin.
2018 Heidi Palmgren. Trädgårdsdesigner bland annat har skapat Ulla Molins Gröna Rum i Norrvikens trädgårdar i Båstad.
2019 Rigmor Celander. Gestaltningschef i Göteborgs botaniska trädgård, där hon förenat botanisk mångfald med estetiska kompositioner.
2020 Kajsa Vildängen. Trädgårdsmästare som lämnat mästerliga spår i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.
2021 Peter Korn och Julia Andersson. För ett nytt synsätt på trädgårdens planteringar med naturens skönhet och en rik biologisk mångfald som ledmotiv.
2022 Lisa Ising. Trädgårdsjournalist som ur olika perspektiv ger röst åt trädgårdens betydelse på en rad plattformar.
2023 Liselotte Fritz. Författare och skribent som förra året var aktuell med boken ”Ulla Molin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården”.