SLU-nyhet

Lösningsfokuserad studie ger modell som stöttar planeringen av strandkanter

Publicerad: 17 januari 2023
Vattendrag rinner genom trädbevuxet landskap. Foto.

Den del i landskapet som binder samman vattendrag och omkringliggande mark är högintressant ur flera perspektiv. Här finns starka intressen som inte alltid lyckas komma överens. Nu finns det hjälp för detta: en modell som ger stöd vid planering av strandkanter.

Strandkanter binder samman vattendrag och omkringliggande mark. Dels är den här typen av mark bra för jordbruk och bete, den är högt skattad för rekreation och den är viktig för den biologiska mångfalden. Att tillgodose alla dessa intressen på den förhållandevis lilla ytan är en tuff uppgift, vilket är ingången till en studie som är utförd under ledning av Brendan McKie, institutionen för vatten och miljö, SLU.

Resultatet av modellen som forskarna utvecklat i denna studie, visar att det går att tillgodose flera intressen med några mindre åtgärder.

Rekommenderade områden för plantering av skog

Studien visar att de områden där vattendragen har sin källa, är att föredra för plantering av skog. Dessutom bör det finnas ett nätverk av ”skogsfläckar” längre nedströms, för att bygga upp en bra nätverk med träbevuxen strandkantszoner över hela avrinningsområdet. Tillsammans leder både dessa strategier till förbättrad ekologisk status.

Det finns flera anledningar till att källflödena är att föredra för skogsplantering, dels eftersom de ofta är belägna i de delar av avrinningsområdet som är mindre miljöpåverkade, dels för att det är mer effektivt att bygga på befintlig biologisk mångfald snarare än att börja från början. Vid planering behöver man ta hänsyn till vart åtgärder är som mest effektiv:

- Att plantera träd vid strandkanterna är som mest effektivt i de fall som markanvändningen i området runtom vattendraget inte är så intensivt, säger Brendan. Hur effektiv en åtgärd är, är viktigt för intressenter som ofta vill veta vilken typ at följd de kan räkna med när en åtgärd blir utförd. Vad händer i landskapet? Får jag valuta för min investering?

Alla sammanlagda fördelar med trädbevuxna strandkanter gör att forskarna som deltagit i studien använt återplantering av träd som den huvudsakliga och föredragna förvaltningsåtgärden i sin modell. Samtidigt påpekar forskarna att fler faktorer som påverkar vattenkvaliteten bör beaktas. Detta kan vara faktorer som fördämningar eller avloppsvatten som rinner ut i vattendraget..

Därför vill vi ha trädbevuxna strandkanter

En skogbeklädd strandkant har flera positiva effekter. Dels ger det ett större rekreationsvärde, det är bra för vattenkvaliteten och bra för biologisk mångfald.

Träd ger skugga som leder till en lägre och mer stabil vattentemperatur vilket är viktigt för många vattenlevande organismer och ökar på så sätt möjlighet till biologisk mångfald. Skog bidrar även till diversitet i ekosystemet eftersom material från träden (till exempel löv) blir både en resurs men också ett habitat. Träd hjälper också till att strukturera om marken genom sina rotsystem.

När strandkanter har träd ger det kumulativa fördelar genom en bättre förbindelse med andra delar av den korridor som vattendraget är och de områden det rinner förbi. Växtlighet har en mer direkt påverkan på ett litet vattendrag jämfört med ett större eftersom effekten är beroende av den relativa storleken, eftersom träd kan skugga hela vattendraget om det är en å snarare än en flod. 

Olika rumsliga skalor ger stöd för lösningar

Att studien tar hänsyn till flera rumsliga skalor är centralt. Anledningen till hänsynstagandet är att ekosystem hänger ihop, något som är särskilt tydligt vid  vattendrag eftersom de till sin långsmala natur kopplar samman delar längst upp i vattendraget med de mest kustnära. Samtidigt som mindre sträckor kan betraktas enskilt.

Ekosystems förbindelse och de olika skalorna ger också lösningen för den modell som forskarna utvecklat. Modellen kan visa olika scenarier för vad som händer om träd planteras längs ett vattendrag. Den här typen av scenarioanalys har vanligtvis inte den typ av samhälleliga avvägningar som finns med i studien Brendan lett.

Den prediktiva modellen i studien är inte menad att vara ett ensamt beslutsunderlag för planering av markanvändning, utan en hjälp vid beslut som sker lokalt men får följder regionalt.

Uppbyggnad och kontroll av modellen med hjälp av indikatorer

För att bygga upp modellen och sedan kunna kontrollera den, har forskarna använt sig av fyra indikatorer: EPT-index för kontroll av den ekologiska statusen, FD-index för funktionell biodiversitet, kontroll av nedbrytning av organiskt material och GIS-data som visar markens bördighet. De tre förstnämnda indikatorerna bygger på data från prover som är tagna längs det vattendrag i Belgien som är exempel för modellen.

- Även om vi hade som ambition att testa analysen i de fem länder som ingår i vårt projekt CROSSLINK, landade vi till slut i att bara göra det vid det belgiska vattendraget eftersom det var det enda med tillräckliga dataunderlag för markanvändning, berättar Brendan. Jag tror ändå att den allmänna principen för vad den här modellen visar och de slutsatser vi kunnat dra, faktiskt går att tillämpa på de flesta ställen.

Video om forskningen på trädbevuxna strandkantzoner.